Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu, muhalif Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS/HÖH) Strasburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Bulgaristan'a dava açtı.
Sofya'da çıkan Sega gazetesi, ülkede 2009 yılının temmuz ayında yapılan Parlamento seçiminden sonra HÖH'ün kazandığı milletvekili sayısının 38?den 37'ye düşürülmesine yol açan bir Yüksek Mahkeme kararına AİHM'de itiraz edildiğini yazdı.
Davada HÖH'ü temsil etmesi istenen ancak reddeden avukat Mihail Ekimciev, gazeteye açıklamasında HÖH'ün davayı kazanma şansına sahip olduğunu bildirdi. AİHM davaları alanında uzman Ekimciev, 7 yıla kadar sürebilecek bu davanın siyasi bir sonuç getiremeyeceğini ancak HÖH'ün Bulgaristan devletinden 10 bin Avro civarında bir tazminat kazanabileceğini öne sürdü.
Siyasi gözlemciler, HÖH'ün AİHM?de açtırdığı dava ile ilgili yorumlarında, ülkenin 1989 yılında demokratikleşme sürecine girmesinden sonra ilk kez bir Seçim sonucuna mahkemede itiraz edildiğine işaret ediyor.
-HÖH'ÜN GEREKÇELERİ-
Bulgaristan Anayasa Mahkemesi, toplam 240 sandalyeli parlamentoda üçüncü büyük grubuna sahip HÖH?ün, Türkiye?den gelen 18 bin oyu geçersiz kılmıştı. Parlamentoda 9 sandalye sahibi Düzen Meşruiyet ve Güvenlik (RZS) adlı, halk destekçisi çizgisinde siyaset yapan küçük bir partinin talebi üzerine açılan davada, bu oyların kaydedildiği seçmen imzaları içermeyen Seçim tutanaklarının yasal olmadığı yönünde karar çıkmıştı.
Karar sonucu oy dağılımıyla ilgili yapılan yeni düzenlemede HÖH bir milletvekili kaybederken, iktidardaki GERB (arma) partisinin milletvekili sayısı 116?dan 117?ye yükselmişti.
HÖH ise davada taraf bile alınmadan cezalandırıldığını öne sürerek, Türkiye?den gelen ?sorunlu? oyların sayımının yeniden yapılması talebiyle kararı itiraz etmiş ancak Yüksek Mahkeme, 4 Nisanda açıkladığı nihai kararıyla itirazını reddetmişti.