Yeryüzünün Halifesi, mükerrer / onurlu / bir varlık olan Hz. İnsan temel bir hedef olarak mutluluk arayışı içerisindedir.
Dini aidiyet olarak Yüce Allah insanı:
Vahdete inanan müslümanlar, Ehli kitap, Allah'a inandığı halde şirk koşan müşrik ve ateist olan kafirler olarak sınıflandırır.
Bütün eğitim dallarının temelinde " İnsan" farklı özellikleri ile tafsilatlı olarak işlenmeketidir. Onun tarihi seyri, psikolojisi, sosyolojisi, biyolojisi..
Modern ilimlerde genel olarak insanın fiziği ele alınır. Oysa insanın bedeni özellikleri ile birlikte onun ruhu ve aklı da vardır. Beden gibi onlar da besinlerini isterler.
Tabir caiz ise insan üç yönlü mucizedir, küçük bir kainattır.
Madde / Beden/, Mana / ruh/ ve onu diger varıklardan farklı ve üztün kılan özelliği " Aklı" ile elde ettiği imanı.
Beden : Ali imran suresi ayet 14' te " Kadınlara, çocuklara , altın ve gümüşe, nişanlı atlar ve develere, ekinlere karşı aşırı sevgi beslemek insanlara güzel gösterilmiştir. Bunlar dünya hayatının nimetleridir, oysa gidilecek yerin güzeli Allah katındadır".
Erkek kadından, kadın erkekten hoşlanır. Nikah peygamberin teşvik ettiği önemli sünnetlerindendir. Hikmetlerinden biri çocuklardır, neslin devamıdır.
Atlar develer, süratli ulaşım araçlarıdır.
Altın gümüş, tarihte olduğu gibi günümüzde de insanın biriktirme istediği, servet arzusudur.
Her bir insan gibi, Helal dairede Müslüman da " Dünyadan nasibini alacaktır" elbet.
Dünya ve ahiret, beden ile ruh arasında denge sağlayarak ahiretine yatırım yapacaktır pek tabii.
Ruh - insanın bedenini harekete geçirir. Vefat eden kişinin bedeni vardır, yalnız ruhu bedeninden ayrılmıştır, ne kadar secersek sevelim, gömmek zorundayız mevtalarımızı...
Ve mevlam " Dikkat edin kalbler ancak Allah'ı anmak suretiyle itminana kavuşurlar, Mutlu olurlar buyurur.
Kulluğumuzun mutluluğumuza giden bir manevi yolculuk olduğunu beyan ediyor.
Akıl da her dönemde " Beni kim yarattı? Niçin yarattı? Ölümden sonra hayat var mıdır? Sorularını sorar, sağlıklı cevaplar arar.
İslam medeniyetinin mensupları olarak biliriz ve inanırız ki, Yüce Allah insanlığı hiçbir dönemde yalnız başına bırakmadı kitap ve peygamberler gönderdi. Cenab-ı Hak insanı mükerrer / Onurlu/ olarak yarattı. Kendisine kulum diye hitap etti, değer verdi muhatab kıldı, hayatını anlamlı ve mutlu kılmak üzere ilahi, hiç bir şüphe olmayan, kendisine Yüce Allah'ın referans olduğu kitabı gönderdi. Manası çok okunan, sürekli okunan kitap olan Kur'an-ı Kerim, geçmiş peygamberlerin mücadelelerinden bahsederek hisse verdi, günümüzde yapmamız gerekenleri " Helal - Haram" ölçeği ile beyan ederek, inancın, sabrın ve tevekkülün önemini bildirdi, dünya hayatının geçici, ahiret yurdunun ebediliğini vurguladı, toplumdaki mesuliyetlerimizi hatırlattı..yarınların da "ve beşşiril müminin" müslümanları cennetle müjdele sırrına ulaştırdı.
Mutlu olmak için zengin, itibar sahibi bir aile mensubu, üniversite mezunu ...olmak gerekmiyor. Allah'ın esma-ü'l Hüsnasında El- Kabidu ve El-Basitu isimler vardır.
El- Kabidu - Allah'ın kulunun kalbini kabz etmesi, daraltmasıdır ki, böylesi durumda yukarıda zikretmiş olduğumuz evsaf ın faydası İman, Tevekkül ve sabır olmadıkça olmaz .
El-Basitu- Yüce Allah'ın kulunun kalbini açması, ferahlatması, esenlik ihsan etmesidir ki, kul darlık ve yoklukla, hastalık ve müsibetle de imtihan edildiğinde, sabır ve sebat ederek Rıza'yı Bariye manen yürüdüğünün farkında olur, Kahrın da Hoş lütfun da Hoş der.
Ben insanları ve cinleri / Beni tanısınlar ve/ kulluk vazifesini yerine getirsinler diye yaratım sırrına Mevlam Cümlemizi erdirsin.
Mutluluk arayışımız devam ederken, Yaratandan ötürü yaratılanı sevelim, gönüller kazananlardan olalım, kıranlardan olmayalım, Yüce Allah'ın ihsan ettiği nimetlerine şükredelim ki devamı ve daha bereketlisine nail olalım.
Dünya'da mutlu bahtiyar, ahirette de mutlu bahtiyar olalım Temennisi ile...
Beyhan MEHMED
Kırcaali Müftüsü