Kırcaali'de KRIG Sanat Galerisi'nde İstanbullu ressam Semra Sonya Doğan Ak'ın "Benim Alis'imin Harikalar Diyarı" isimli resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Kırcaali doğumlu ressamın 7 Nisan 2017 Cuma günü açılan sergisi, büyük ilgi gördü.
Serginin açılışında Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Veselina Tihomirova ve Kırcaali Dr. Atanas Dafovski Hastanesi Müdürü Dr. Todor Çerkezov hazır bulundu. Bu anlamlı gecede genç ressamı ailesi, Ardino, Kırcaali ve Cebel (Şeyhcuma) şehirlerinden dostları ve hayranları yalnız bırakmadı.
KRIG Sanat Hareketi Başkanı Radost Nikolaeva, ressamı ve herkesi selamlayarak, Kırcaali'de bu yılki 10. Çok Kültürlü Şehir Girişimi Programı'nın Semra Sonya Doğan Ak'ın resim sergisiyle açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ressamı tanıtan Nikolaeva, Semra'nın Bulgar adı olan Sonya'yı mahlas olarak kullanmaya devam ettiğini belirtti. Semra Sonya Doğan Ak, 1980 yılında Kırcaali'de doğdu. İlk çocukluk dönemi Ardino'da (Eğridere) geçen ressam, 1989 yılında Türkiye'ye zorunlu göç esnasında ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etti. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü'nde yüksek lisans yaptı. Şu anda Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü araştırma görevlisidir. Ankara Gazi Üniversitesinde doktora yapmaktadır. "Güncel Sanat Projesi Olarak Göç" konulu doktora tezi üzerine çalışıyor. Semra Sonya Doğan Ak, Büşra Kuruçay ile birlikte 6-15 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenen 11. Uluslararası Floransa Çağdaş Sanat Bienali'nde Türkiye'yi temsil edecek.
Ressamın önümüzdeki ay anne olmayı beklediği için sergisinin açılışını 7 Nisan-Dünya Sağlık Günü'nde yapmaya karar verdiklerini ifade eden KRIG Sanat Hareketi Başkanı, yeni doğacak olan çocuğuna sağlık, iyi bir ruh sağlığı ve annesi gibi yaratıcı kişiliğe sahip olmasını diledi. Semra'nın basında büyük yankı uyandıran 2010 yılında Sofya'da Ulusal Güzel Sanat Akademisi'nde açılan çağdaş Türk ressamlarının katıldığı "21. Yüzyılda 21 Sanatçı" Sergisi'nde yer aldığını belirtti. Bu karma serginin Semra'nın hocası olan ünlü sanatçı İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü'nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Erbil'in fikri olduğunu aktardı. Semra'nın 3 boyutlu resimler de yaptığını da kaydeden Nikolaeva, resimlerinde genelde kendi hayatından sahneler resmettiğini ifade etti.
Açılışta konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Veselina Tihomirova, ulusal kültürel etkinlikler takviminde yer alan Kırcaali Belediyesi ve KRIG Sanat Hareketi'nin düzenlediği Çok Kültürlü Şehir Girişimi Programı'nın eserler, diller ve yöresel kültürel kaynaklar arasında eşsiz benzersiz bir etkileşim modeli haline geldiğini vurgulayarak, bunun Kırcaali gibi şehirlerin kültürel çeşitliliği önünde yeni bir yaratıcılık ufku açtığını belirtti. Tihomirova, Belediye Başkanı Hasan Azis adına ressama bir demet çiçek takdim ederek başarılarından dolayı tebrik etti.
Hocası dünyaca ünlü karikatürcü Burhaneddin Ardagil ile birlikte 2016 Yılı Çok Kültürlü Kişi Ödülü ile ödüllendirilen Kırcaali Dr. Atanas Dafovski Hastanesi Müdürü Dr. Todor Çerkezov da sergi için ressamı ve organizatörleri tebrik etti. Doğanın canlandığı bugünlerde yapılan bu serginin farklı görüşlere ve özelliklere sahip kişilerin bir arada anlaşma içinde yaşamalarından doğan duyguların da canlandığını ifade eden Kırcaali hastanesinin başhekimi, bunun bir zenginlik olduğunun altını çizdi. Ressamı tebrik eden Dr. Çerkezov, yeteneğin sınırı olmadığını ve ne de bir yaş grubu, ne de bir devlet ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, Semra'nın ise fazlasıyla böyle bir yeteneğe sahip olduğunu söyledi. Resimlerini farklı teknikle çizen Semra'nın özgü yaratıcı yöntemle çalıştığına dikkat çeken Dr. Çerkezov, yeni doğacak çocuğunun da annesinin yolundan yürümesini diledi.
Bulgarca anlayan, fakat konuşamayan Semra Sonya Doğan Ak, dünyaya gözlerini açtığı Kırcaali'de ilk kişisel sergisini düzenleyen organizatörlere ve tüm katılımcılara Rusça teşekkür etti.
Açılıştan sonra Semra Sonya Doğan Ak, Kırcaali Haber'e şunlara anlattı: "Şu ana kadar 28 kadar sergi açtım. 4 tanesi kişisel sergi. Bir tane ressam Bahri Genç ile Lütfi Kırdar Merkezi'nde ortak sergimiz oldu, bir de İstanbul TÜYAP Sanat Fuarı'nda kişisel sergi açtık. Yurt dışında olan ilk sergim burada açılan sergidir. Daha ilkokulda resim yapmaya başladım. Ortaokul ve lisede resim üzerine daha fazla çalışıyordum. Ünlü ressamların prodüksiyonlarını, karakalemlerini yapıyordum. Ondan sonra Mimam Sinan Üniversitesi'ne başvurdum ve sınavı kazandım. Aslında bundan önce 5-6 yıl ciddi bir çalışma dönemi geçirdim, özellikle karakalem üzerine çalıştım. Bu sergide 15 resim var. Hepsi farklı dönemlerde yaptığım resimlerdir. Öğrencilik döneminden, bu sene yaptığım resimler var. Ben mini bir retrospektif olmasını istedim. Yani hayatım boyunca gördüğüm ve gezdiğim, yaşadığım anları minik bölümler halinde resimlemiş oldum. Bu sergide yağlı boya, eskiz, mürekkep, baskı ve pastel boya ile yapılmış resimler var. Bu sergiye yeni doğacak çocuğa ithafen "Benim Alis'imin Harikalar Diyarı" başlığını verdik. İnşallah, doğacak kızımın adı Renk olacak. Alis Harikalar Diyarı masalındaki Alis gibi ona atfen bu başlığı verdik. Türkiye' nın farklı bölgelerinde yaşamak zorunda kaldım, her bölgenin bana kattığı şeyler oldu. İş sebebiyle Edirne, İstanbul, Ankara, Ağrı, Fethiye'de kaldım ve şimdi Adıyaman'dayım. Haliyle resimler de böyle renkli renkli, yer yer küskün, yer yer çok neşeli. Öncelikle bu serginin burada olması benim için çok önemliydi, çünkü burası doğduğum kent ve hala burayı çok özlüyorum. Biz Türkiye'ye gittikten 13 yıl sonra Bulgaristan'a gelebildik. Ekonomik durumlardan tabii ki böyle oldu. Uzun zamandır Bulgarca konuşmadığım için de ne yazık ki, Bulgarca'yı unuttum. Ama hep hatıramızdaydı, çünkü burası bizim memleketimiz. Hala o duygusal bağı fazlasıyla hissediyorum. Yurt dışındaki ilk kişisel sergimin özellikle Kırcaali'de olmasını istedim. Hatta hamileliğime rağmen burada olması için şartları zorladık. Bir sonraki sergilerimiz yurt dışında devam edecek. İnşallah, bundan sonraki senelerde de Kırcaali' de sergilerimiz devam eder. Sonraki sergilerde belli bir konsepti olan resimler olacak. Bu seferki benim için bir tanışmaydı ve ben şu anda fazlasıyla mutluyum. Bu sergi Mayıs ayında Belediye Müzesi'nde de sergilenecek. Ben gazetenize çok teşekkür ederim. Gazeteniz aracılığıyla sergiye gelip gören ve ilgi gösteren herkese teşekkür etmek isterim".
Semra Sonya Doğan Ak'ın sergisi KRIG Galerisi'nde 29 Nisan'a kadar ziyarete açık olacak.