Kırcaali Belediyesi, hasarların giderilmesi için devletten 11,9 milyon leva talep etti



Çarşamba, 25 Mart 2015

Kırcaali Belediyesi, hasarların giderilmesi için devletten 11,9 milyon leva talep ettiKırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis buğun düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu'na bağlı Bakanlıklar Arası Afet ve Acil Durumlar Komisyonu'na toplam 11 333 000 leva tutarında acil onarım çalışmaları yapılmasına ilişkin talepler sunulacağını bildirdi. Bunun için insan hayatını doğrudan tehlikeye sokan yapıların onarılmasına ilişkin 7 rapor hazırlandığını belirtti. En büyük tutarda talep Sipey (Durhanlar) köyünde meydana gelen heyelanın güçlendirilmesine yöneliktir. Bu köyde toprak kayma olayları hala devam ediyor ve ilk başta 18 ev hasar görmüşken şimdi köyde tüm evlerde çatlaklar oluşmuştur.

Belediye Başkanı, "Yoğun yağmur yağışlarından hemen sonra heyelanlar oluşan alan yaklaşık 19 000 metrekare iken, şimdi artık 30 000 metrekare alana ulaştı" diye dikkat çekti. Müh. Azis'in ifadelerine göre gelecekte oluşacak heyelanların kısıtlanması düşüncesiyle heyelan bölgesinde acil olarak güçlendirme çalışmalarına başlanması gerekiyor. Sipey köyünde heyelan bölgesinin güçlendirilmesi ve yolun onarılmasına ilişkin çalışma projesini hazırlamak için Sofya St. İvan Rilski Madencilik ve Jeoloji Üniversitesi'nden uzman bir ekip görevlendirilmiştir. Aynı ekibin Kırcaali bölgesinde meydana gelen heyelanlara tarafsız ekspertiz raporu da hazırlamıştır.

Müh. Azis, Kırcaali İlçesinin ülkede ilk olarak jeoloji haritasına sahip olacağına vurgu yaptı. Belediye Başkanı, "Bu haritada ilçede aktif ve pasif olan heyelan bölgeleri gösterilecek. Belediye uzmanları heyelan ve kitle hareketlerine karşı önlemler uygulanmasına yönelik bir program hazırlayacaklar. Konkre olarak Sipey köyünde kanalizasyon kurulmasına ilişkin de önlemler alınması gerekecek" dedi.

Bu bağlamda Belediye, Çevre ve Su Bakanlığına da projeyle başvuru yapacak. Hasan Azis, "Belediye de, devlet de köy halkına yardımcı olacağı kanaatindeyim. Köyde yaşayan insanların kurtarılması en önemli mesele" diye altını çizdi. Sipey'de hayalet evler olmasını istemediğini belirten Hasan Azis, çözüm olarak teklif edilen köy halkının başka yere göç etmesinin her hangi bir çözüm olmadığını söyledi. Belediye başkanı, "Normal yaşam koşulları sağlanması gerekir. Devlet bütçesi açısından 9 milyon leva çok büyük bir miktarda kaynak sayılmaz. Eğer 9 milyon leva hangi ilçede olursa olsun bir köy, mahalle veya bir evin kurtarılması için harcandığında anlayışla karşılarım. Bakanlıklar Arası Afet ve Acil Durumlar Komisyonu, Bakanlar Kurulu ve Başbakan'ın bu konuda devlet adamlığı gereğince vatandaşların yararına karar alacakları kanaatindeyim" diye özetledi.

İkinci büyük talep Pıdartsi (Korucuviran) köyü çevresinde kütle hareketleri oluşan bölgede onarım ve güçlendirme çalışmalarına ilişkin proje gerçekleştirmesi için gerekli 1 670 000 leva tutarındadır.

Bununla birlikte Ençets (Salman), Blenika (Terzioğulları), Kostino (Kemikler) ve Propast (Yamallı) köyleri gibi başka yerleşim yerlerinde de meydana gelen heyelan ve kütle hareketleri bölgelerinin güçlendirilmesi için de mali desteğe ihtiyaç duyuluyor. Müh. Azis'in ifadelerine göre acil olarak Murgovo (Esmilli) köyünde Perperek çayı üzerindeki köprünün temellerinin de güçlendirilmesi gerekir.

Kırcaali'nin Veselçane semtinde 15 ve 16 nolu apartmanların yanında oluşan heyelan bölgesinin güçlendirilmesi ve onarılması için hazırlanan projenin gerçekleştirilmesi üzere de mali destek talebinde bulunulduğu belli oldu. Belediye uzmanları tarafından hazırlanan projenin maliyeti 413 000 leva.

Bakanlıklar Arası Afet ve Acil Durumlar Komisyonu'na gönderilen raporlarda kar temizleme çalışmaları için ek olarak 335 000 leva ve Kırcaali İlçesinde telef olan toplam 451 hayvan için hayvan sahiplerine toplam 225 000 leva tutarında tazminat ödenmesi talepleri de yer alıyor.

Müh. Azis, "Belediyenin Nevestino köyü bölgesinde 1,5-2,00 metre derinliğinde toprak kaymaları sonucunda oluşan en büyük heyelana ilişkin teknik projelere sahip. Bu heyelana ilişkin talep Bakanlıklar Arası Afet ve Acil Durumlar Komisyonu'na sunulan raporlarda yer almıyor. Fakat bu heyelan bölgesinin güçlendirilmesine yönelik inceleme, değerlendirme ve çalışma projesi hazırlanması üzere bir ekip görevlendirildi" diye belirtti.

Belediye Başkanı, talep edilen mali desteklerin hazırlanmış projeler üzere yapıldığını belirtti. Bunun dışında kar felaketinden kötü etkilenen yol kesimlerin onarımı için de para gerektiğini paylaştı. Müh. Azis, şubat ayında yağan yoğun yağmurların ve mart ayında yağan yoğun kar yağışlarının verdiği hasarların gerçekte yaklaşık 18 milyon levaya ulaştığını kaydetti. Belediye Başkanı, "Kar felaketi günlerinde tüm ilçe yollarının ulusal karayolu şebekesine ulaşımı olmasını sağlamayı başardık. Üç gün içinde bunun için gerekli çalışmaları tamamladık. Zaten bu yüzden de Kırcaali İlçesinde afet durumu ilan etmedik" diye vurguladı.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER