Kırcaali Belediyesinin "Mutlu Bir Çocukluk İçin El Ele" projesi başarıyla uygulandı



Cumartesi, 30 Nisan 2022

Kırcaali Belediyesinin

27 Nisan Çarşamba günü Kırcaali’deki İş Geliştirme Merkezi salonunda Kırcaali Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Mutlu Bir Çocukluk İçin El Ele" projesinin kapanış basın toplantısı gerçekleştirildi. Proje, Stambolovo (Eller) -Kırcaali 54 Yerel Girişim Grubu (MİG) Derneği Toplumların Önderliğinde Yerel Gelişim Stratejisi çerçevesindeki Stambolovo -Kırcaali 54 MİG Derneğinin BG05M2OP001-3.011 Prosedürü kapsamındaki 1. Dezavantajlı Çocukların Okul Öncesi Eğitim Öğretimine Destek Alt Tedbiri kapsamında tamamen 2014-2020 Dönemi Akıllı Büyüme İçin Bilim ve Eğitim Operasyonel Programınca finanse edilmektedir. Projenin toplam tutarı 286 410,45 levadır.

Proje, beş anaokulundan ortakların temsilcileri, Kırcaali ilçesindeki diğer anaokullarından yararlanıcılar ve gazetecilerin hazır bulunduğu toplantıda Kırcaali Belediyesi İnsani Yardım Faaliyetleri Müdürü Şirin Süleyman tarafından tanıtıldı. Toplantıda proje koordinatörü Veneta Boşnyaşka, eğitim faaliyetleri uzmanı Maya Petkova ve muhasebeci Yıldız Mustafa da yer aldılar.

"Mutlu Bir Çocukluk İçin El Ele" projesi, etnik azınlık gruplarından çocuklar ve ebeveynler de dahil olmak üzere sosyal ve psikolojik izolasyon nedeniyle sosyal kabul ve kendilerini gerçekleştirmeleri ciddi şekilde sınırlı olan belirli bir hedef grubuyla çalışmaya odaklanmıştır.

Şirin Süleyman, “Projenin temel amacı, kaliteli eğitime erişimlerini geliştirerek, marjinal gruplardan çocukların sosyal içermeleri için koşullar yaratmaktır. Özel hedefler, küçük yerleşim yerlerindeki okul öncesi eğitime erişimin iyileştirilmesi ve kapsanmayan ve okul öncesi eğitim sisteminden ayrılan çocuk sayısının azaltılmasına yönelik Stambolovo -Kırcaali 54 MİG Derneğinin hizmet bölgesinde bulunan küçük yerleşim yerlerindeki dört anaokulunda eğitim kalitesinin iyileştirilmesi ile ilgilidir” dedi.

İnsani Yardım Faaliyetleri Müdürü, tam iki yıl önce 27 Nisan 2020'de Kırcaali Belediye Başkanı Dr. Müh. Hasan Azis’in projeye hibe desteği verilmesi için bir idari sözleşme imzaladığını anımsaatı.

Şirin Süleyman, “Proje teklifi Kırcaali Belediyesi tarafından Stambolovo -Kırcaali 54 MİG Derneğinin hizmet bölgesinde bulunan dört anaokulu ile ortaklaşa uygulandı. Söz konusu anaokulları Çiflik, Murgovo (Esmerli) ve Perperek (Yağışlar) köylerindeki çocuklara okul öncesi eğitim hizmeti veren Meço Puh Anaokulu, Şiroko Pole (Sürmenler) köyündeki Slaveyçe Anaokulu, Stremtsi (Göklemezler) ve Gorna Krepost (Karalar) köylerindeki çocuklara okul öncesi eğitim hizmeti veren Mickey Mouse Anaokulu ve Most (Köprülü) ile Miladinovo (Dedeler) köylerindeki çocuklara okul öncesi eğitim hizmeti veren Kokiçe Anaokulu’dur” diye belirtti. Özel olarak hazırlanan bir sunumla proje faaliyetleri hakkında da bilgi veren İnsani Yardım Faaliyetleri Müdürü, “Onlar, A'dan Z'ye Kulübü, Renkli Gökkuşağı Kulübü, Benimle Şarkı Söyle ve Dans Et Kulübü, Memleketim Kulübü olmak üzere kurulan 5 kulübün faaliyetleri kapsamında ve ebeveynler ve çocuklara yönelik eğitici aktiviteler düzenlenerek gerçekleştirildi.

Şirin Süleyman, “Projenin ana faaliyetleri, dört ortak anaokulunda okuyan 130 çocuğun Bulgar Dili’ne hakim olmaları ve sosyal ve iletişim becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra ebeveynlerin sorunlarını ve tutumlarını araştırmayı ve çocukların okula başarılı bir şekilde entegre olmaları için kapalı topluluktan uzaklaştırılmasını amaçlıyordu. Proje, anaokullarındaki çocukların ihtiyaçlarına göre çeşitli duygusal ve eğlenceli etkinliklerin uygulanmasının yanı sıra 260 ebeveynin çocuklarının eğitim sürecine katılma motivasyonunu artırmaya yönelik etkinlikleri içeriyordu. Çocuklar, yaratıcı yeteneklerini, bilişsel isteklerini geliştiren ve kültürel kimliklerini oluşturan ilgi alanlarına göre çeşitli kulüp faaliyetlerine dahil edildi. Proje, çocuklara sergi ve konserlerde performans gösterme fırsatı verdi. Proje sayesinde bir kısmı ilk kez tiyatro, müze, kütüphane ziyaretinde bulundular, sahneye çıktılar. Etkinliklerin bazılarında hem çocuklar hem de ebeveynleri yer aldı ve aktif iletişim sürecinde katılımcılar çeşitliliği toplumun temel bir özelliği olarak algıladılar. Ebeveynler, eğitim öğretim sürecine doğrudan katılarak ne kadar ilginç ve gerekli olduğuna ikna oldular. Projenin uygulanmasının bir sonucu olarak, hedef gruptaki çocuklar Bulgarca bilgilerini önemli ölçüde geliştirdiler, edindiler ve şimdiden onların bir sonraki eğitim seviyelerine tam olarak entegre olmalarına ve daha iyi sosyal kabul görmelerine ve kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak yeni iletişim ve sosyal beceriler uyguluyorlar” diye aktardı. İnsani Yardım Faaliyetleri Müdürü, projeye katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti.

Proje koordinatörü Veneta Boşnyaşka da proje katılımcılarına teşekkür etti. Boşnyaşka, “Proje, ebeveynlere bir kurum olarak anaokuluna girme ve çocukları için ne kadar faydalı ve önemli olduğuna tanık olma fırsatı verdi. İlk kez bir psikologla görüşmeleri ve kişisel istişareler için de psikologla görüşmeleri çok değerliydi” dedi ve son iki yılda Covid-19’a karşı alınan anti-salgın tedbirleri nedeniyle dayatılan yeniden tasarlanmalara rağmen projenin başarıyla uygulandığını vurguladı.


DİĞER HABERLER