Kırcaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi İle Söyleşi



Cuma, 26 Mart 2021

Kırcaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi İle SöyleşiMart ayı başından itibaren Kırcaali Bölge Müftüsü olarak göreve başlayan eski Haskovo Müftüsü Basri Eminefendi, Kırcaali Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Müzekki Ahmet'in sorularını yanıtladı. Sayın Müftümüze gazete ekibi olarak yeni görevinde üstün başarılar diliyoruz.

- Sayın Müftüm, 1 Mart 2021 tarihinde Kırcaali Bölge Müftüsü olarak görevinize başladınız. Bize yeni ekibinizi tanıtır mısınız?

- Öncelikle söze Yüce Allah'ın adını anarak başlayalım. Bismillâh her hayrın başıdır, Peygamber Efendimiz (sallâllâhu aleyhi ve sellem) başımızın tâcı, gönüllerimizin ilâcıdır. Bulgaristan'ın demokrasi tarihinde istikrarlı yayıncılığını sürdürerek halkımızı aydınlatmaya devam eden ve bu arada üstlenmiş bulunduğum yeni görevim vesilesiyle şahsıma da sayfalarında yer veren Kırcaali Haber gazetesine teşekkür ediyorum.

Evet, 1 Mart 2021 itibariyle Kırcaali İl Müftüsü olarak görevi selefim sn. Beyhan Mehmed kardeşimizden devraldık. Başmüftümüzün tensipleri ve Yüksek İslam Şurası'nın kararı mucibince önümüzdeki dönem nasipse Kırcaali Müftüsü görevini yürüteceğiz. Bu göreve gelişimizle birlikte doğal olarak personelde de bazı değişiklikler yaptık. Daha önce Kırcaali Müftümüz bir vekil ile çalışıyordu. Biz başlar başlamaz müftü vekillerinin sayısını ikiye çıkardık. Erhan Recep, Ardino (Eğridere) ve Cebel (Şeyhcuma) ilçelerinden sorumlu Müftü Vekilimiz olarak çalışmaya devam edecek. Suray Mustafa, Momçilgrad (Mestanlı) ve Krumovgrad (Koşukavak) ilçelerinden sorumlu yeni Müftü Vekilimiz olarak göreve başladı. Vakıflar müdürümüz İlhan Mehmet, halihazırdaki görevine devam edecek. İrşat sorumlumuz Sezer Sadullov da ayni pozisyonda kalarak mevcut görevlerini yürütecek. Mümün Mustafa, encümenliklerden sorumlu sekreterimiz olarak göreve başlamış durumda. Daha önce Haskovo Bölge Müftülüğünde sekreterimiz olan Deniz Ruşen de buraya nakil olup yine sekreter konumunda ekipte yer alacak. Bayan hocalarımızdan Müzeyen Mustafa ve Mevliya Salimmehmed vaizelik görevlerini deruhte edecekler. Böylece yedi ayrı belediye merkezlerinde en az birer kurs, bazı belediyelerimizde bir kaç noktada bayanlara özel sohbet grupları ve yıllık Kur'an Kursları tertiplemeyi hedefliyoruz. En yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığımız bütün çalışmalarımızı bölge bölge halkımıza da duyuracağız kısmetse...


- Haskovo'da Müftü olarak başarılı bir görev yaptınız. Oradan hangi iyi uygulamaları Kırcaali'ye getireceksiniz ve burada uygulayacaksınız?

- Siz de bilirsiniz, bundan önce Haskovo'da iki dönem Müftü olarak görev yapmak nasip oldu çok şükür. Zaman çok çabuk geçiyor. 2009'da Haskovo Müftüsü olarak göreve başladık ve 2021'e kadar da devam ettik. Haskovo'da müftülük ekibimizle, elbirliğiyle güzel hizmetlere imza attık. Örneğin Yıllık Kur'an Kurslarımızın sayısını arttırdık. Yaz Kur'an Kurslarımızı mümkün mertebe din görevlilerimizin ve camilerimizin olduğu her yerde organize etmeye gayret ettik. Ecdat bakiyesi tarihi eserlerimizi, günümüze dek ayakta kalan camilerimizi de restore etme fırsatı bulduk. Caminin olmadığı köylere cami ve mescitler inşa etmek için uğraşı verdik. Özellikle yeni camiler inşa etme ve vakıf yerleri satın alma hususunda halkımızın ve Başmüftülüğümüzün büyük desteğini gördük. Yapılan güzelliklerde emeği geçen herkese buradan teşekkür ediyorum.

Bu arada yeni cami projelerimiz de devam ediyor. Ayrıca siz de biliyorsunuz daha önce Haskovo'daki tarihi cami ve eselerle ilgili iki dilde; türkçe ve bulgarca olarak bir kitap çalışmamız oldu, ikinci kitap çalışması da bitmek üzere. Kimlik ve kurumsal hafıza bakımından bunların önemli kazanımlar olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan mevcut imamlarımızla da iyi iletişim kurduk, ekip ruhunu kaybetmedik. Yaptıklarımızı imamlarımız aracılığıyla her beldeye, her köye, her mahalleye ulaştırarak faydalı olmaya çalıştık. Tabi ki orada başlattığımız bazı kültür programlarımız, Ramazan çalışmalarımız v.s gibi muhtelif aktivitelerimiz de oldu. Haskovo'da gücümüz nispetinde yapabildiklerimizi Kırcaali bölgesinde de yeni bir heyecanla yapmaya gayret edeceğiz elbet. Özellikle dînî hizmetlerimizle birlikte kültürel faaliyetlerimizin de yaşatılması önemlidir. Onları burada da yaşatmaya devam edeceğiz inşallah. Pandemi süreci şu aşamada proğramlar tertip etmeye adeta izin vermiyor, fakat bütün kısıtlamalardan sonra ilk fırsatta bu önemli projelerimizi Kırcaali bölgesinde de uygulayacağız.

- Pandemiden dolayı Müslümanların Milli Konferansı ertelenmişti. Şu anda durum nedir, ne zaman yapılacak ve çalışmalar nasıl gidiyor?

- Evet, devam eden korona salgını sebebiyle zamanında yapılması mümkün olmayan Milli Konferans, Yüksek İslam Şurası kararıyla 29 Mayıs 2021 tarihine ertelendi. Öteden beri beş yılda bir düzenlenen Millî Konferansa en fazla delege Kırcaali bölgesinden katılıyor. Dolayısıyla burada disiplinli ve koordineli çalışmak şart. Şu aşamada cami encümenliklerini gözden geçiriyoruz. Bunların 160 tanesini dönemi tamamlanmış ve aktüelliğini yitirmiştir. Şimdi onları tekrar aktüel hale getiriyoruz ve bu hafta sonu gibi bütün eksilerin tamamlanmış olacağını ümit ediyoruz. Var olan encümenlikler resmi olarak kayıtlarını Başmüftülüğe ve ilgili belediyelere yaptırdıktan sonra hemen delege seçimine başlayacağız. Kırcaali ilimizdeki tescilli 240 küsür encümenlikte delege seçimi yaparak ciddi bir sayı ile Milli Konferansa katılacağız. Tabii ki, pandemi sürecinin nasıl devam edeceğini bir Allah bilir. Zorlu bir dönemden geçtiğimizi inkâr edemeyiz. Eğer vaka sayıları artmaya devam ederse, Yüksek İslam Şurası gerekli önlemleri ve tedbirleri alarak Milli konferansı sağlıklı ve uygun şekilde organize edecektir.

- Malûmunuz Kırcaali'de yapımı devam eden yeni cami ve İslam Kültür Merkezi var. Bunun son durumu nedir?

- Evet, herkesin gördüğü gibi Kırcaali'de şehrin tacı denilebilecek çift minareli görkemli bir cami inşa ediliyor. Allah Teâlâ, emeği geçen, katkı veren herkesten razı olsun. Kırcaali İslam Kültür merkezini Ramazan Bayramı'na yetiştirmeye çalışıyoruz. Olmadı Ramazan Bayramı'nda en azından cemaatle namaz kılmak istiyoruz. Resmî açılış tarihi henüz belli değil, işin sonu göründüğünde Başmüftülüğümüzle istişare ederek tarihi beraberce belirleyeceğiz. Ancak şu aşamada çalışmalar oldukça hızlı devam ediyor. Yapının kaba inşaatı bitmiş, minareleri tamamlanmış, içi sıvanmış durumda. Halihazırda caminin iç kısmında tezyinat çalışmaları, yani süslemeler yapılıyor ve bunlar da tamamlandıktan sonra, ifade ettiğim gibi bayramdan sonra ibadete açmayı hedefliyoruz Allah'ın izniyle.

Daha sonra, Müftülük makamını da buraya taşıyarak ilgili ortamı külliye haline getirmeyi hedefliyoruz. Böylece başta dînî faaliyetlerimizi ve de düşündüğümüz kültürel etkinliklerimizi sözkonusu yerde organize edeceğiz, işlerimizi buradan takip edeceğiz. Rabbim niyetlerimizi halis kılsın.

- 4 Nisan'da Bulgaristan'da genel seçimler var. Ondan sonra yeni hükümet kurulacak inşallah. Bulgaristan Müslümanları Diyaneti olarak bu yeni hükümetten beklentileriniz nedir?

- Tabi ki, ilk önce seçimlerin ve akabinde kurulacak hükümetin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ben daha çok bölgemiz için konuşmak istiyorum. Göreve başladığım günden itibaren ilk ziyaretlerimizi belediyelere gerçekleştirdik. Özetle Kırcaali bölgesindeki mevcut belediyelerimizin müftülüğümüzün projelerine, faaliyetlerine büyük destek verdiklerini gördüm. Müftülüğün hayrî çalışmalarını sahiplendiklerini fark ettim. Bu önemli ve memnuniyet verici bir şey. Ümit ederim ki, bundan sonraki projeleri de elbirliğiyle devam ettiririz. Yerel idarelerle çalışmalarımıza ve iyi ilişkilerimizin korunmasına önem vereceğiz. Hoşgörü başkentine yakışır projeleri hayata geçirmek arzumuzdur. Yerel yönetimlerle yaptığımız bu işbirliğini seçimlerden sonra merkezî yönetimle de seviyeli bir şekilde sürdürmeyi diliyoruz.

- Biliyorsunuz önümüzdeki Eylül ayında genel nüfus sayımı var. Sayım Bulgaristan Müslümanları ve Türkleri için çok önemli. Bununla ilgili görüşünüzü alabilir miyiz?

- Müftülük olarak genel nüfus sayımını çok önemsiyoruz. Bu sayım bir bakıma bizim millet olarak kimlik bilincimizi de yansıtacaktır. Bu hususla alâkalı gerekli çalışmalarımızı, gerekli görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Özellikle sayım arefesinde encümenliklerimizle ve imamlarımızla bir araya gelerek halkımızın Müslüman-Türk kimliğini çekinmeden sayıma yansıtmalarını rica edeceğiz. Kimse kusura bakmasın, kimlik meselemiz herşeyden daha önemli ve olmazsa olmazımızdır. Herkes elini taşın altına koyarak bu durumu yakınındakilerine iyi anlatmalı. Yoksa zarar görmeye, örselenmeye devam edeceğiz. Ülke genelindeki müslüman halkımızın kimlik vurgusu önümüzdeki on yıl Başmüftülüğümüze devlet tarafından verilmeye başlanan bütçeye de yansıyacak. Müslüman sayısına göre bütçe denilecek. Hani Karadenizli'nin dediği gibi;ne kadar para o kadar köfte! Bu sebeple her Müslüman kardeşimizin sayım yapılırken özellikle Müslüman şıkkını işaretlemesini tembihleyeceğiz. Sayımla alâkalı belediye başkanlarımızın da önemli çalışmaları olduğunu gördüm. İnşallah, bizler bütün bunlara dikkat ederek arzuladığımız üzere halkımıza Müslüman-Türk şıkkını özellikle işaretlemelerini tavsiye ediyoruz, etmeye devam edeceğiz.

- Son olarak Kırcaali Haber gazetesi okuyucularına bir şey söylemek ister misiniz?

- Son olarak Kırcaali Haber gazetesine yıllardan beri Kırcaali'den Kuzey'e kadar uzanarak tarafsız bir yayıncılık ilkesiyle hareket ettiğinden, sosyo-kültürel bilgilendirmeler yanında Müftülüklerimizin faaliyetlerine de yer verdiğinden, Müslüman-Türklerin sesi kulağı olduğundan dolayı şahsınızda tüm ekibinize gönülden müteşekkirim. Bizler Kırcaali Müftülüğü olarak ekibimizle beraber, buradaki işbirliğimizi, çalışmalarımızı özellikle halkımıza hizmet götürme hususunda sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz.

Müftülüğümüzün faaliyetlerini hem ülke geneline hem de yırt dışına duyurduğunuz için tekrar teşekkür eder, Kırcaali Haber'e yayın hayatında üstün başarılar dileriz.

- Biz teşekkür ederiz.

Söyleşiyi yapan: Müzekki AHMET


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER