Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Boyko Sinapov, "Kırcaali ili mavidil hastalığından en çok zarar gördü, 2000 koyun öldü, çiftlik sahipleri şok içinde, savcılık ise olayla ilgili sessizliğini korumaya devam ediyor" dedi. Geçen hafta Sinapov, tepkisiz kalarak mavidil hastalığı salgınının hızla yayılmasına sebep olan şahısların açıklanıp cezalandırılması üzere Başsavcılığa şikayet dilekçesi sundu. Sinapov, devlet makamlarının bulaşıcı hastalıklardan hayvanların ölmesine karşı önlemler almamasına duyduğu öfkeyi dile getirdi. Bugün hayvanların ölümüne tepkisiz kaldığı gibi yarın insanların ebola hastalığından ölmesine de devletin tepkisiz kalmasından endişeleniyor.
Belirttiğine göre bölgede bir sürü antibiyotik verilse de, koyunlara mavidil hastalığı bulaşmayan tek bir hayvan çiftliği bile yok. Sinapov, şimdi çiftleşme dönemi olup, koyunların hasta olmasından dolayı önümüzdeki yıl kuzuların çok az sayıda olacağına dair uyardı. Tehlikeli salgından dolayı çiftlik sahiplerinin süt satışını durdurduklarını ve ancak hayvanlara ilaç verilmediği çiftliklerden süt alındığını belirtti. Sinapov, "Sorun sadece ölen veya hasta hayvanlara ilişkin değil. Tüm sektör çökmek üzere, hiçbir şeyin yapılmaması Bulgaristan'da hayvan üretimini öldürüyor. Bu durum için demokrasi döneminde iktidara gelmiş birçok hükümetler suçludur" diye vurguladı.
Sinpov'un ifadesinden farklı olarak Gıda Güvenliği Kurumu Kırcaali Şube Müdürü Georgi Grozev, bu konuda iyimser yaklaşım sergiledi. Grosev, mavidil hastalığı salgınına ilişkin tehlikenin geçtiğini ve bölgedeki toplam 86 000 koyundan 1 600-2 000'inin ölümünün pandemi meydana geldiği anlamına gelmediğine dair kanaat getirdi.
Grosev, "Geviş getiren hayvanlara mavidil hastalığının bulaştığı bir gerçek. Buna karşı mücadele etmek zor. Tüm ile salgın hastalık virüsü yayılmış durumda. İki gün önce 5 ekibimiz, tüm yedi ilçede olmak üzere risk içinde bulunan hayvan çiftliklerindeki hayvanları insektisidler ile ilaçlama çalışmaları yaptılar. Şimdi iki ekip çalışıyor. Hayvan sahipleri, kendileri de hayvanlara ve çiftliklere verilen talimatlar doğrultusunda bakım yapmalılar. Mesela, Drangovo köyünde tek bir hasta hayvan yok, çünkü hayvan sahipleri titiz bir şekilde verilen talimatlara uyuyorlar" dedi.
Grozev, artık şiddetli yağmur yağışlarının yağmaması ve geceleri soğuk olmaya başladığı için hastalığın virüsünü taşıyan sivrisineklerin kaybolacağını ve durumun kontrol altına alınacağını ümit ediyor. Hayvan cesetlerini yakma tesislerinin araçları haftada üç kez ölen hayvanları almaya geliyor, köy muhtarları ölen hayvanların il ve ilçe merkezlerinde toplanmasına yönelik taşınmalarını sağlıyor.