Dün akşam Kırcaali Merkez Camii'de ilk iftar yemeği verildi. Geçen yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da cami cemaatine genelde yerli iş adamların ve politikacıların iftar yemeği ikramında bulunacakları açıklandı.
Konuyla ilgili Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, "Bir ay boyunca Kırcaalimizde, Ramazan çadırında Ramazan coşkusuyla her akşam iş adamlarımızın katkılarıyla iftar yemekleri verilecek" dedi. Beyhan Hoca, "İlk iftar yemeğini Cami Encümenliği Başkanı Hacı Abdullah Şevki başlattı. Sırasıyla listemizi oluşturuyoruz. Camide iftar vermek isteyen kardeşlerimiz Müftülüğümüze müracaat ederekten listemize dahil olabilirler" diye ifade etti.
İftar yemeği verenlerin henüz tamamlanmamış listesinde Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis'in, Ardastroy ve Ekip Holding şirketlerinin yazılı olduğu belli oldu. Ayrıca Karaman, Meatsa şirketlerinin ve Kırcaali Haber gazetesi sahibi Müzekki Ahmet'in de iftar vermek istedikleri ortaya çıktı.
Beyhan Hoca, her yıl Ramazan'da Kırcaali'de İstanbul-Bayrampaşa ve Bursa-Osmangazi Belediyelerinin de iftar verdiklerini hatırlattı. Müftü, Kırcaali'de Zlaten (Altın) Döner adında üç döner yeri sahibi olan İzmirli iş adamı Mesut Bekman'ın Ramazan dışında da her cuma akşamı cami cemaatine akşam yemeği hediye ettiğini açıkladı.
Kırcaali dışında Cebel'de (Şeyh Cuma) ve Momçilgrad (Mestanlı) kentlerinde de yaklaşık 60 kişiye iftar yemeği verildiği bildirildi. Aynı zamanda bölgedeki birçok köy camilerinde de genelde iftar yemeği ikramında bulunulduğunu belirtti.
Bölge Müftüsü, "Peygamber Efendimiz iftar yemeğinin verilmesini teşvik ediyor. Kim ki oruçlu birine iftar yemeği ikram ederse, oruç tutanın sevabından eksik olmadan sevaba nail olur. Biz bir ay boyunca 30 gün oruç tutabiliyoruz ama bir manada burada akşamları 80 kişiye iftar veren iş adamları amel defterine bir o kadar daha ilave ediyorlar" diye kaydetti.
Kırcaali'nin merkez kısmında yaşayan 66 yaşındaki Rafet Mehmet, genelde cuma namazları için camiye geldiğini, Ramazan ayında ise sürekli camide olacağını paylaştı.
Geçen yıl Ramazan ayında ağır hasta olduğu için yerli yerince ibadetlerini yerine getiremediğini ifade etti. 42 yıl elektrikçilik yapan Rafet Mehmet, "İftar yemeğinden çok memnunum, verenlere teşekkür etmek istiyorum. Allah kısmet nasip ettiyse Ramazan boyunca iftarımızı burada yapacağız. Ayrıca Türkiye'den gelen hocalardan da çok memnunuz. Çok güzel vaizler veriyorlar. Allah razı olsun!" diye dile getirdi.
İftar yemeğinden sonra camide Türkiye'den gelen hocalardan Bursa İl Müftülüğü Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürü İsmail Üstün vaiz verdi. İsmail Hoca, Kırcaalilerle bulunduğu sohbette orucun önemine değindi. Aile büyüklerinin çocuklarının camiye gelmeleri için çaba göstermelerini tavsiye etti.
Dün akşam kadın, erkek, çocuk olmak üzere yaklaşık 300 kişi camide kılınan teravih namazına katıldı. Perşembe akşamı kılınan ilk teravih namazına ise daha az cemaat toplanmıştı. Yatsı ve vitir namazlarıyla birlikte toplam 33 rekatlık namazı Bursa'dan gelen Mudanya'da imamlık yapan Abdurrahim İnal Hoca kıldırdı.
Bununla ilgili Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, "Kırcaali bölgesinde yaklaşık 200 camimizde teravih namazı kılınıyor. Teravih namazı Peygamber Efendimizin bu ay içerisinde kıldığı sünnet bir namazdır. Hz. Ömer döneminde derli toplu cemaatle kılınan bir namaz haline dönüşmüştür. Çünkü Peygamber Efendimiz bir akşam kıldırınca cemaatin ikinci akşam çoğaldığını görmüş.
Müslümanların üzerine vacip olur düşüncesiyle Peygamber Efendimiz teravih namazını daha sonrası evde kılmayı tercih etmiş. Ama Hz. Ömer, halifeliği döneminde bu namazı tekrar 20 rekat olarak cemaate kıldırmıştır" diye bilgi verdi.