Dün Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis'in başkanlığında yaklaşık 60 kişilik bir heyet Edirne'de Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Rodoplar'dan 16-19. Yüzyıl İkonları" sergisinin açılışına katıldı. Heyette Belediye Başkan Yardımcıları Elisaveta Kehayova, Vasil Bobekov, Ahmet Hüseyin, Meclis Başkanı Raif Mustafa, Genel Sekreter Sezgin Bekir, Kırcaali Tarih Müzesi Müdürü Pavel Petkov, Kırcaali Hastanesi Müdürü Dr. Todor Çerkezov, birçok Meclis Üyeleri, belediye kültür uzmanları, ressamlar Penka ve Hari Atanasovlar, müze ve hastane çalışanları, birçok basın mensupları yer aldılar.
Kırcaalili heyet iki otobusle Edirne'ye yolculuk yaptı. Zaman zaman birinin direksiyonu başına geçen Belediye Başkanı şoförün işini kolaylaştırdı.
Edirne'deki sergi açılışına ayrıca Haskovo'dan başka bir grup da katıldı. Sergi, AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog- Müzeler Hibe Programı (ICD-MUSE) kapsamında Edirne Müze Müdürlüğü'nün, Kırcaali Tarih Müzesi ile ortaklaşa yürüttüğü "Arda Nehri'nin Aynasında Müzelerimiz" projesi çerçevesinde gerçekleşmektedir. Daha önce Bulgaristan'da 5 kentte gösterilen sergi Edirne Müzesi, Kırcaali Bölge Tarih Müzesi, Kırcaali Sanat Galerisi, Haskova Tarih Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. Sergide 78 ikon yer alıyor.
Açılışta Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere, Edirne Müze Müdürü ve Proje Koordinatörü Hasan Karakaya, Kırcaali Tarih Müzesi Müdürü Pavel Petkov, Haskova Tarih Müzesi Müdür Vekili Valentin Dimitrov, Edirne Sveti Georgi Bulgar Ortodoks Kilisesi Papazı Aleksandır Çıkırık hazır bulundular.
Edirnelilerin de yoğun ilgi gösterdikleri sergi Aslaner, Hasan Azis, Nihan Akdere tarafından açıldı.
Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, yaptığı konuşmada, böyle büyük bir sergiye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Edirne'nin tarihi, kültürel, coğrafi bağlantılarının kentle sınırlı olmadığını sürekli dile getirdiklerini vurgulayan Aslaner, "Gördüğümüz ikonlarla Hilye-i Şerifler birbirinden çok ayrı bir kültür. İkonlar bize çok yakın gelmiyor ama burada üretilmiş, tasarlanmış eserler" dedi.
Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis yaptığı konuşmasında, Kırcaali ile Edirne arasında çok sayıda birleştirici noktalar bulunduğunu ve bu noktalardan bir tanesinin insanlar olduğunu vurguladı. Sayın Azis, "Sergide bulunan ikonların çok özelikleri vardır. Bu özelliklerinden bir tanesi ilk kez Kırcaali dışında Edirne'de sergileniyor. Burada sergilenen ikonlar aslında Edirne'de yapılan ikonlardır. O yüzden ilk kez bu ikonları görmesi gereken kentin Edirne olduğunu düşündük. O yüzden bu ikonları ilk kez Edirnelilere gösteriyoruz" diye kaydetti.
Hasan Azis, bu sergide emeği geçen herkese teşekkür ederken Kırcaali Tarih Müzesinin faaliyetinde büyük bir adım olduğunu öne sürdü. Edirne Tarih Müzesi ile yapılan kültürel işbirliğin devam etmesini istediğini söyleyen Başkan, serginin Türkiye'nin başka noktalarında da açılmasından memnun olacağını dile getirdi. Hasan Azis, Edirne Müzesi yetkililerini de Kırcaali'de sergi açmaya davet etti.
Konuklarını selamlayan Edirne Müze Müdürü ve Proje Koordinatörü Hasan Karakaya "Arda Nehri'nin Aynasında Müzelerimiz" projesi esnasında yapılan ortak çalışmalar hakkında bilgi verdi. İkonların resim sanatının çok önemli bir unsuru olduğunu belirten Sayın Karakaya, "Bu eserlerden birkaçı ilimize ait Enez ve Edirne okulunda üretilmiş olması ile de ayrıca dikkati çekicidir. Edirne'mizin her zaman sanat üretiminde önemli bir merkez olduğunun tanıklarıdır. Bu nadide eserler Bulgaristan dışında ilk kez sergilenmektedir. İlk kez sergileniyor olması, bu serginin önemini bir kez daha artırmaktadır" diye konuştu. "Rodoplar'dan 16-19. Yüzyıl İkonları" sergisi 3 Haziran 2012 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacaktır.
Karakaya, AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog- Müzeler Hibe Programı projesinin ikinci sergisi olan "Hilye-i Şerifler Sergisi"nin ise Kırcaali'de açılacağını kaydetti. Hilye Arapça'da zinet, süs, yaratılış, sıfat, şekil' manalarına gelir. Peygamberimizin sıfatlarını anlatan manzum veya nesir halindeki yazılara, kitaplara ve tablolara Hilye-i Saadet veya Hilye-i Şerif denilir.
Sergiden önce Kırcaali heyeti, tarihi Selimiye Camiini ve külliyesinde bulunan ve 3 yıl restorasyondan sonra 10 gün önce hizmete açılan Türk ve İslam Eserleri Müzesini ve Arkeoloji ve Etnografya Müzesini gezdi.
Daha sonra ziyaret edilen Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Kırcaalilerde derin izlenimler bıraktı. Heyeti karşılayan Sağlık Müzesi Müdürü Enver Şengül müzenin tarihini anlattı. Eskiden 3 bölümden oluşan ve hastane olan bu binada 4 asır boyunca akıl ve ruh hastalarının müzik ve su sesi ile tedavi edildiği öğrenildi. 1997 yılında hizmete açılan Sağlık Müzesinin her yıl 200 binden fazla ziyaretçisi vardır.