KIRCAALİ ÜNİVERSİTELİLERİ GELECEĞİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORLAR?



Cuma, 10 Aralık 2010

KIRCAALİ ÜNİVERSİTELİLERİ GELECEĞİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORLAR?



Kırcaali'den Özkan Bayram Plovdiv Üniversitesi'nin „Lüben Karavelov" Şubesi'nde Yabancı Dil-Almanca ile İlkokul Pedagoji Bölümü'nde 2. sınıfta okuyor. Kendisi Üniversiteliler Bayramı'nda Kırcaali Haber okurları için şöyle demeç verdi:

-Umut ediyorum ki, yüksek eğitimimi bitirince ihtisasım üzere göreve başlarım. Gerçekten ilk bakışta bu umutsuz görünüyor sanki. Şimdi piyasa bir sürü işsiz öğretmenlerle dolu, fakat ben inanıyorum ki insan çaba gösterirse her şeyi başarabilir. Öğretmenlik çok güzel, kutsal bir meslek, çünkü gençlerin yetiştirilmesi çok önemli. Son zamanlarda eskiden öğretmenlere duyduğumuz sevgi, saygıyı toplum olarak yitirmeye başladık ama bence bu durum biraz irade gücü ve eğitim sisteminin daha kati kurallara bağlanmasıyla düzelebilir. Aslında köylerde halkın resmi dil Bulgarca'yı kasabalara oranla daha az kullanması yüzünden en iyi öğretmenlerin bu okullara gitmesi yararlı olacaktır. Meselâ ben annemi küçük yaşta kaybedince 4.sınıfa kadar ninemin dedemin yanında kalıp Boyno okulunda okudum. On öğretmenden sekizi Türk'tü ve en çok konuşulan dil Türkçe idi. Yanlış anlamayın, ben Anadili'mi çok seviyorum ama Bulgar Dili'ni de iyi bilmek zorundayız. Bunun için de köylere giden öğretmenler titizlikle seçilmeli diye düşünüyorum. İnanmak istiyorum ki, ilerde öğretmenlik mesleği böyle fedakâr öğretmenlerin sayesinde tekrar saygınlığını kazanacak. İnşallah, bizler bu tür öğretmenlerden olacağız.




Nevin Yusuf, 23 yaşında. Plovdiv Üniversitesi'nin Kırcaali şubesinden pazarlama üzere eğitimi var, fakat şimdi " İşletme" Bölümü'nde mastır programı görüyor. O da geleceğine dair fikirlerini bizimle paylaştı:

-Hepimiz daha güzel, daha aydın bir gelecek için nice zorluklarla okumaya çalışıyoruz. Çünkü ilerde Bulgaristan'ın hayat standardının yükseleceğine ve bizleri daha mutlu ve umutlu günlerin beklediğine inanıyoruz. Şu anda özellikle Kırcaali Bölgesinde iş imkânları çok kısıtlı ama bu durum her kişiye göre değişebiliyor. Meselâ düşünceleri, kendini ifade etme tarzı çok önemlidir. Bir iş görüşmesine gittiği zaman onun davranışında en ufak ayrıntı bile olumlu veya olumsuz cevap almasına etki yaratabilir. Kendi başına yüksek eğitim diploması hiçbir şey ifade etmez aslında. Bence insanın kişiliği ve genel kültürü ön plânda tutulur. Selâm vermesi bile. Yani insanlarla iletişim kurabilmesi lâzım.
Fakat ben böyle bir günde üniversitelilerin bayramını kutlamak isterim. Hepsine başarılı olup istediklerine ulaşmalarını dilerim. En önemlisi eğitimlerini tamamlasınlar ve neticede kendilerini realize edebilsinler. Tabii ki biraz zorluk olacak. Meselâ ben ilk yıl çok zorlanmıştım, çünkü üniversite okulunu başka türlü hayal ediyordum. Düşünün ki, bir hafta boyunca sabahtan akşama kadar aynı dersi okuyorsun. Bilmiyorum diğer okullarda nasıl ama tahmin ediyorum Sofya, Plovdiv ve Blagoevgrad gibi uzak şehirlerden olduğu için okutmanlarımız bu uygulama yapılıyor. Lektörlerimiz işi de kolay değildi. Bütün ders programını bir veya iki haftada vermek zorunda kalıyorlardı. Ardından da sınav tarihi belirleniyordu. Zamanla bu rejime alıştık ve sadece gerekli malzemeyi öğrenmemizin yeterli olduğunu anladık. Çünkü gereksiz ayrıntılara takılmanın bir anlamı yok. Zaten ikinci sene bir restoranda garson olarak çalışmaya başladım ve hala devam ediyorum. Bakolorya diplomamı daha dün resmi törenle elime aldım, umarım ihtisasım üzere iş bulurum.




Altı yıldan beri burada ikamet eden Kirkovolu 21 yaşındaki Emiliya Dimitrova da Plovdiv Üniversitesi'nin Kırcaali Şubesi'nde okuyor. Onun ihtisası da İlkokul Pedagojisi, seçtiği yabancı dil ise İngilizce. Bakalorya eğitimini bitirince aynı yönde mastır programı yapmak istiyor.
Hayatını öğretmenliğe adamaya karar vermiş, çünkü çocukları çok seviyor. Genç kız kariyeri hususunda geleceğinden umutlu. „Okulumu bitirince hemen bir okulda işe başlamak istiyorum. Köy veya kasaba okulu olması önemli değil. Önemli olan çocuklarla birlikte olmam ve edindiğim mesleğin pratiğini yapmam", diye altını çizdi.




22 yaşındaki Müren Halibram aynı yüksek okulda 2. sınıfta İlkokul Pedagojisi okuyor. Yabancı dil Almanca. Gelecekte öğretmenlik yapmayı düşünmüyor. Zaten bu ihtisasın kendi seçimi olmadığını belirtti, çünkü o Varna'da ekonomi üzerine yüksek eğitim almayı istiyormuş. Fakat bu mümkün olmayınca annesinin tavsiye ettiği bölüme kaydolmuş.
Müren şimdi bu durumu genel kültürünü genişletmek açısından fırsat biliyor. Burada özellikle resmi dil Bulgarca'yı iyi öğrenmeyi amaçlıyor. Delikanlı, kendimize güvenip hayatta başarı gösterebilmemiz için bilgili olmamız şart, diye ardından gelen nesli uyardı. Üstelik üniversite ortamında ilerde ortak iş yapabileceği yüksek kapasiteli insanlarla tanışmayı umuyor. Dileği onların tecrübesinden faydalanmak. Çünkü şu anda çalıştığı restoranda eğitimin etkisini kolayca anlayabiliyor. Bundan da okumuş insan her zaman daha anlayışlı olur, dedi.




Asiye İzzet, Plovdiv Üniversitesi'nin Kırcaali Şubesi'nde 3. sınıfta Turizm okuyor. 2008 akademik yılında açılan bu ihtisası seçmiş, çünkü bölgemizin turizmin gelişeceğine bol imkânların olduğuna inanıyor. Perperikon, Tatul, Taş Düğün gibi tarihi kültür zenginlikleri, doğa harikalarını örnek gösterdi.
Fakat bu gibi yerlerin daha büyük reklama ihtiyacı olduğunu belirtti. Çünkü genç kıza göre gerek yabancılar, gerek yurt içinden buraları bilmeyen kişiler bizleri küçümsüyorlar ve Kırcaali bölgesinde böyle güzelliklerin var olduğuna inanmıyorlar. Yüksek eğitimini mastır programıyla tamamlamayı düşünüyor. Asiye tüm öğrencilerin gelecekte de Üniversiteliler Günü'nde oldukları gibi genç ruhlu, güzel ve mutluluk dolu kalmalarını umuyor. Tabii ki en önemli noktanın başarı olduğuna dikkat çekti.


DİĞER HABERLER