Kırcaali'de Anadili günü coşkuyla kutlandı



Cumartesi, 22 Şubat 2014

Kırcaali'de Anadili günü coşkuyla kutlandı Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği ve Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği'nin (GBTÖD) organizasyonuyla, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü vesilesiyle dün akşam Türk Müziği ve Şiiri Gecesi düzenlendi. Ömer Lütfi Kültür Derneği salonunu tıklım tıklım dolduran etkinlikte resmi konuklar olarak katılan T.C. Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) İl Başkanı ve Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Kırcaali, Ardino, Momçilgrad ve Çernooçene belediye başkanları Hasan Azis, Akif Akif, Resmi Murat ve Aydın Osman, Kırcaali ve Haskovo bölge müftüleri Beyhan Mehmet ve Basri Eminefendi, Batı Trakya Türk Birliği Başkanı Sami Toraman, Batı Trakya Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Mehmet Emin, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Zürfeddin Hacıoğlu, Sofya Sivil Toplum Örgütleri Temsilcisi ve İnsan Hakları Koruma Derneği Başkanı Kalina Bozeva, Kırcaali ilinden belediye başkan yardımcıları ve meclis başkanları, dernek başkanları hazır bulundular.

Ömer Lütfi Derneği'ne bağlı Kadriye Latifova Çocuk Folklor Ekibi'nde yer alan çocukların okuduğu şiirlerden sonra GBTÖD Başkanı Harun Bekir, herkesi selamlayarak, Anadili'nin önemi ve anlamını belirttiği bir sunum yaptı. 1999 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) aldığı bir kararla 2000 yılından bu yana 21 Şubat'ın Uluslararası Anadili Günü olarak dünyanın birçok yerinde anıldığını paylaştı. 1952 yılında o zaman Pakistan'da bulunan Bangladeş eyaletinde üniversite öğrencileri iletişimde ve eğitimde kendi anadillerini kullanmak için başlattıkları protesto esnasında polislerin müdahalesi sonucu bazı üniversite öğrencilerin şehit olduğunu ve dolayısıyla bu eylemin yapıldığı 21 Şubat gününde UNESCO'nun Anadili'nin anılmasına karar verdiğini belirtti. .

Harun Bekir, ülkede günümüzde Türkçeye karşı yoğun olan tavırlardan sonra Bulgaristan Türkleri için Anadili gününün öneminin çok daha artmakta olduğuna vurgu yaptı. Böyle bir etkinliklerin gerek velilere, siyasetçilere, eğitimcilere, herkese Anadili'nin önemini ve değerini öğretmek, sahip çıkılmasına, doğru öğrenilmesini, öğretilmesini, kullanılmasını ve korunmasını sağlama amacı güttüğünü belirtti. Bilimsel olarak kanıtlanan Anadili'ni bilmeyen birinin diğer dillerde de başarılı olamayacağının bir kez daha altını çizdi. GBTÖDB, "Yetkililerden, Anadili yasaklarından, engellemelerinden vazgeçerek, tam aksine desteklemelerini bekliyor ve diliyoruz. Velilerden çocuklarını Anadilini öğrenme konusunda daha fazla duyarlı olmalarını, Anadillerine sahip çıkmalarını ve bilinçlendirmelerini bekliyoruz" diyerek herkesini Anadili Gününü kutladı ve konuşmasının sonunda. Türkçe'nin dünyada konuşulan 10 dilden biri, Avrupa ve Bulgaristan'da da konuşulan ikinci büyük Anadili olduğuna dikkat çekti.

Kırcaali ili ilçe belediye başkanları ve HÖH partisi adına konuşan Resmi Murat, herkesin Anadili Günü'nü kutlarken, "Aranızda bulunmaktan son derece mutluyuz. Taşıdığımız sorumlulukların farkındayız, bizden olan beklentilerinizi biliyoruz. Ama bugünlerde Parlamento'da Seçim Yasası tartışmasında bile milletvekillerimizin ne kadar zorluklar gördüğünü görüyorsunuz. Halkımıza Türkçe hitap etmeyi bile çok görüyorlar" dedi. Anadilinin mecburi ders olması için Mecliste destek gerektiğini ifade eden Belediye Başkanı, Anadilinin iyi bilinmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Batı Trakya Türkleri adına Kırcaalileri selamlayan Sami Toraman, Anadili'nin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, 40 yıl Anadili öğretmenliği yapmış biri olarak eğitim konusunda hazırladığı bir sunumunu tanıttı. Bütün toplumlarda çocuğa en yakın annesinin olduğunu, çocuklar iletişim sağlayan ve dili annesinin öğrettiğini vurguladı. Bu yüzden Anadili'nin sistematiğini kavrayan çocuğun Anadili'nde düşündüğünü izah etti. Anadili'nin sadece iyi konuşularak değil, yazı dili olarak da iyi bilinmesi gerektiğini savundu. İnsanın kendisini en iyi Anadili'nde ifade ettiğini kaydeden Toraman, onu bilmeden kültürünü ve her hangi bir alanda kendini geliştiremeyeceğini belirtti. Ayrıca yaşadığı ülkede resmi dili de çok iyi bilmek zorunda olduğunun altını çizdi.

Etkinliğe katılmaktan memnun olduğunu ifade eden Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe'nin selamlarını iletti. Türkiye Meclisi'nden gelen bir heyetten dolayı geceye katılamadığının altını çizerek, mutlaka Kırcaali'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Sayın Cebeci, "Anadili Günü bizim için çok önemli, çok değerli bir gün. Ben Türkiye'nin kuzeydoğusundan, Doğu Karadeniz bölgesinden bir ailenin çocuğuyum. Benim doğduğum topraklar Kırcaali'nin İstanbul'dan olduğundan 3-4 misli daha uzak. Sizin konuştuğunuz Türkçe Türkiye'nin birçok yerinde konuşulan Türkçeden İstanbul Türkçesine daha yakın. Annelerimizin konuştuğu dil aynı dil. Sizin dilinize sahip çıkmanız aslında annelerimizin dillerine saygı duyduğunuz anlamına geliyor. Hepimizin annelerimizin konuştuğu dile saygı duyduğumuz anlamına geliyor. Bu anlamda Türkçeyi buralarda yaşattığınız için, annelerinize vefa borcunuzu ödediğiniz için sizlere müteşekkiriz. Dilinize sahip çıkmanız aynı zamanda öz kültürünüze de sahip çıkmanız anlamına geliyor. Türkçeyi yaşattığınız müddetçe biz bu tür etkinliklerde bir araya gelebiliriz. Dolayısıyla biz bu etkinliği çok önemsiyoruz" dedi.

Salonda kalabalığı görünce heyecan ve gurur duyduğunu ifade eden Başkonsolos, Anadili Günü'nün gelecek yıllarda daha büyük kalabalıkla kutlanmasını, Türkçe okuyan çocukların sayısının artmasını diledi. Bu konuda yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini söyleyerek, emek veren derneklere, bireylere şükranlarını sundu. Sayın Cebeci, "Türkçeyi yaşattığınız için sağolun, var olun!" diyerek, Bulgaristan vatandaşı olarak Bulgarcanın da çok iyi öğrenilmesinin şart olduğunu vurguladı. Bunun Türkçenin ihmal edilmesi anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek, aslında iki dilli çocukların zeka gelişiminin daha ileride olduğunu paylaştı. Uzmanların da Anadili ile resmi dilin aynı anda öğrenilmesinin başarılı olduğunu söylediklerine dikkat çekti. GBTÖD ve Ömer Lütfi Derneği'ne bu anlamlı organizasyon için teşekkürlerini sundu.

Herkesin Anadili Günü'nü kutlayan Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, Anadili'nin bir insan hakkı olduğunu, insanın kimliğini dil, din ve kültürün oluşturduğunu, fakat son zamanlarda ülkede bu hususlarda sıkıntılar, zorluklar yaşadığımızı belirtti. Geceye katılan şairlere teşekkür eden Belediye Başkanı, onların insanı başka bir dünyaya götürdüğünü, fakat bazı gerçeklerin de olduğunun altını çizdi. Başmüftülüğün vakıf mallarını iade davalarıyla ilgili düzenlenen protesto ve camilere yapılan saldırılara değindi.

Filibe ve Sofya olayları, 25 Şubatta Kırcaali'de de protesto yapılacağının duyurulmasından duyduğu endişeleri paylaştı. Aynı şekilde kültürümüz, Türkçemiz konusunda da başarılı olmadığımızı vurgulayarak, kapatılan Türk tiyatrolarını örnek gösterdi. Ayrıca Anadili'nin okulda istenildiği şekilde okutulmadığını, Meclis'in seçim kampanyasında Anadili'nin kullanılmamasını kabul ettiğini de örnek vererek, bütün bu hususlarda Türk ve Müslüman olarak sonuna kadar mücadele etmeye devam edileceğinin altını çizdi.

Kırcaali Bölge Eğitim Müfettişliğinden tebrik mesajı alındığı bildirildi.
Program Ömer Lütfi Derneği'nin müzik grubunun sunduğu türkülerle devam etti. Canlı orkestrası eşliğinde sevilen solistler Behiye Ahmet, Dilek Mustafa ve Bayram Bayram söylediği türkü ve şarkılarla seyircilere neşeli anlar yaşattılar.

Ayrıca bölgeden şairler Bayram Kuşku, Durhan Ali, Mestan Adalı, Haşim Semerci, Şefika Refik ve Resmiye Mümün de okudukları şiirleriyle geceye ayrı bir renk kattılar.

Gecede GBTÖD'nin Anadili Günü vesilesiyle düzenlediği geleneksel kompozisyon yarışmasında ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri olmak üzere üç kategoride dereceye giren katılımcıların isimleri açıklanarak ödüllendirildiler. Anadilimizin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi konulu yarışmasına katılan toplam 120 öğrenciyi tebrik ederek, hepsine birer kitap hediye edileceği açıklandı. Yarışmanın gerçekleşmesinde en büyük rolün öğretmenlerin oynadığına dikkat çeken Harun Bekir, en çok yazı gelen Cebel, Fotinovo ve Çernooçene okullarındaki Türkçe öğretmenleri Haşim Semerci, Zekiye Hasan ve Hüseyin Ahmet birer eğitim setiyle ödüllendirildiler. Stremtsi (Göklemezler) Sveti Sveti Kiril ve Metodiy İlköğretim Okulu'nda Türkçe Öğretmeni Şirin Arif, Yarışmanın Öğretmeni ilan edildi ve kendilerine Başkonsolos'un sunduğu bir hediye ve teşekkür belgesi verildi.

Birinci grupta Selin Çakır birinci, Esra Mümün ikinci ve Aksen Arif üçüncü oldular.

İkinci grupta Melis Mehmet birinci, Nival Mehmetali ikinci, Şebnem Ömer üçüncü yeri aldılar.

Üçüncü grupta birinci yeri Mergüzel Mehmet, ikinciyi Hayriye Orhan ve üçüncüyü de Selman Oğuz kazandılar.

Dereceye girenlere ödüllerini Başkonsolos, Kırcaali ve Ardino belediye başkanları, Zürfeddin Hacıoğlu ve Sami Toraman sundular.

Resmi Murat da ödül kazanan tüm katılımcılara şair Ali Durmuş'un Yeşil Orman kitabını hediye etti.

Ayrıca İnsan Hakları Koruma Derneği Başkanı Kalina Bozeva sivil toplum örgütleri adına üniversite öğrencisi Beril Efendioğlu'na özel bir ödül sundu. Bozeva, herkesin Anadili Günü'nü kutlayarak, bu ödülün dilin bir zenginlik olarak korunması gerektiği görüşünde olanlar tarafından bu yıl ilk defa verildiğini açıkladı. Tek dilli ülkelerin olmadığını ve bir ülkede var olan tüm dillerin birbirine eşit olduğunu söyledi. Bir dilin gelişmesine katkısı olanın ülkenin dil kültürüne katkıda bulunduğunu belirtti. "Kültürel Çeşitlilik Arasında Benim Anadilim" adında olan bu yeni ödülün gelecek yıllarda daha çok destek görmesini umduğunu ifade etti. Türkçe bilmemesine rağmen okunulan şiirlerin ne ifade ettiğini anladığını paylaştı.

Gecede GBTÖD tarafından sürpriz olarak Başkonsolos Şener Cebeci'ye düzenlenen etkinliklere verdiği manevi ve maddi desteğinden dolayı bir teşekkür plaketi sunuldu.

Başkonsolos, bu plaketi Kırcaali'den çok değerli bir anı olarak saklayacağını ve görev icabı gittiği tüm ülkelere yanında götüreceğini paylaştı. Sayın Cebeci, "Her zaman söylüyoruz. Aslında biz sizlere bütün sınırlamalara rağmen annelerimizin dilini yaşattığınız için müteşekkiriz. Konuştuğunuz Türkçeyi ben çok seviyorum. Türkçe bayramınız kutlu olsun!"dedi.

Bununla kutlama programı sona erdi.

Daha sonra Ardastroy Restoranı'nda resepsiyon düzenlendi.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER