Dün akşam Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği Konferans Salonu’nda Balkan Türk Yazarları Buluşması gerçekleşti. Programa gazeteci, yazar Dr. Sabri Alagöz, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yayınlanan Rodop Rüzgârı Dergisi sahibi, araştırmacı- gazeteci, yazar İbrahim Baltalı, Kırcaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi, Türkiye’yi temsilen şair Osman Akın ve Bulgaristan’dan çok sayıda şair ve yazar katıldı. Programda Ömer Lütfi Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmet, Cebel (Şeyhcuma) Belediyesi Genel Sekreteri Hayriye Mehmet ve tanıtımı yapılan şair Ferhat’ın İzmir’de oturan en küçük torununun torunu Fatma Sabit Güler ve Kırcaali’de oturan ablası Azize Sabit de hazır bulundular.
Toplantının moderatörlüğünü de yapan Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü Müzekki Ahmet, tüm katılımcılara teşekkür ederek, yoğun programı nedeniyle katılamayan Kırcaali Belediye Başkanı Dr. Müh. Hasan Azis’in selamlarını iletti. Prof. Dr. Mümün Tahir’in Ömer Lütfi Kültür Derneği’nin Kütüphanesine “Ferhat Yusuf” isminin verilmesi teklifi için kendisine teşekkür ederek, ileride böyle bir kararın alınabileceğini söyledi.
Ardından tüm katılımcılar kısaca kendilerini tanıtırken Dr. Sabri Alagöz, Bulgaristan’da ilk defa yüksek okullarda bir ilk olarak Kırcaali’deki eski Yarı Yüksek Pedagoji Enstitüsü’nde 5 yıl Bulgaristan Türk Edebiyatı dersini verdiğininin altını çizdi. Komünist dönemde bir kitabının yasaklandığını belirten yazar, kısa bir süre önce vefat eden Bulgaristan’ın Osmanlı hakimiyeti dönemini anlatan Bulgar yazar Akademisyen Anton Donçev’in ısmarlama yazdığı “Vreme Razdelno” (Ayrılma Zamanı) romanının tarihi gerçekleri saptırdığını ve bununla ilgili yazdığı “Sahtekarın Nobel Rüyası” adlı kitabının maddi sebeplerden dolayı 10 yıldır basılmayı beklediğini paylaştı.
Programda Şair Ferhat’ın hayatı ve yaratıcılığını tanıtan Dr. Alagöz, bunun üzerine yazdığı “Kurtar Vatanı Paşam” başlıklı araştırma yazısını sundu. Asıl adı Ferhat Yusuf olan şair bazı kaynaklara göre, 1840, bazı kaynakçalara göre ise 1841 yılında Kırcaali’nin o zamanki Hasımlar (bugün Oreşnitsa) köyünde dünyaya geldi, 17 Mart 1932 yılında (92 yaşında) vefat etti. Babası Sandıkçı Yusuf Ali olarak anıldı. İstanbul’da yükseköğrenim gören şairin fakir sever, namuslu ve mütevazı bir kişi olduğundan söz edilmektedir. Gençlik yıllarını İstanbul, Bursa, Edirne gibi büyük şehirlerde geçiren şair Ferhat’ın subay olduğunu da iddia edenler vardır. Rus-Türk Savaşı (1877-1878) arifesinde Haskovo (Hasköy) şehrinde oturan şair orada memurluk yaptı. Rahime hanımla evlenen şairin Hüsnü adında bir oğlu ile Adviye adında bir kızı oldu. İkisini de talihsiz bir şekilde genç yaşta kaybetti. Öğretmen, ormancı ve Kırcaali’nin Çiftlik köyü muhtarlığı görevlerinde bulunan şairin sağlık memuru ve tercüman olarak çalıştığı da rivayet edilmektedir.
Şairin zekası keskin, kalemi deneyimli, ifadesini ayarlamasını, şiire özgü sır ve simgeleri yerinde kullanmasını bilen bir sanatkar kişiliğe sahip olduğunu ifade eden Dr. Alagöz, 1922’de “Vatan Destanı”, “Mustafa Kemal Paşa Destanı”, “Harb-i Ummi Destanı” ve “Cehalet Destanı” başlıklarında dört eseri içeren “Vatan ve Mustafa Kemal Paşa Destanı” kitabını yayınladığını aktararak, her bir destana ayrıca değindi. Polisin şair Ferhat ölür ölmez, evindeki bütün el yazılarını alıp yaktığını bildirdi.
Şair Ferhat’ın unutulmayacak bir şairimiz, yazarımız olduğunun altını çizen Dr. Alagöz, onun tanıtılmasına ilişkin girişimden dolayı Ömer Lütfi Kültür Derneği’ni ve yönetimini tebrik ederek, derneğin kültürümüzün belirli bir kaynağı ve güvenli bir yeri olduğunu söyledi.
Şair Ferhat’ın torun torunu Fatma Sabit Güler, kitabından “Vatan Destanı” ile “Mustafa Kemal Paşa Destanı”nı okudu.
Programda 2017 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın Gümülcine ziyareti sırasında okuduğu bir şiirini seslendiren İbrahim Baltalı, bir şiir ve dört araştırma kitabı olduğunu ve halihazırda Batı Trakya Köyler Ansiklopedisi’nin 3. cildini tamamlamak üzere olduğunu belirtti. Yazar, “Bulgar İskan Yılları Anıları” adlı kitabının da baskıya hazır olduğunu aktardı. Batı Trakya Türklerinin üç gazete, üç dergi ve radyolarının da olduğunu söyleyen Baltalı, oradaki soydaşlarımızın Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteğiyle kitaplarını bastırdıklarını belirtti.
Daha sonra katılımcı şairler Esin Salim, İbrahim Baltalı, Osman Akın, Bayram Kuşku, Haşim Semerci, Aysun Ramadan, Nevin Sadıkova, Resmiye Mümün birer şiirini, Momçilgrad (Mestanlı) Zeybekler Derneği Başkanı Metin Hasan ise Haşim Semerci’nin “Başkan Amca” şiirini okudu.
Program, toplu bir hatıra fotoğrafı ile son buldu.
Resmiye MÜMÜN