Bulgaristan'da çekilen belgesel "Hoşgörü" filmi Antakya'da yapılan "Medeniyetler Buluşması" Film Festivali'nde ikinci ödülü kazandı. Filmin bir kısmı Kırcaali bölgesinde çekilmiştir. Bulgaristan'ın başarılı etnik modelini tanıtan film, prestij kazanan Antalya "Altın Portokal" Film festivalinde de tanıtılmıştır.
"Hoşgörü" filminde yer alan Kırcaali Hıristiyan topluluğunun temsilcisi Papaz Petır Garena ve eski Bölge Müftüsü olan Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı Şabanali Ahmed, Türkler ve Bulgarlar arasında görülen hoşgörü ve iyi komşuluk örnekleri veriyorlar. Bulgaristan etnik modelini günümüzde Kırcaali BG Vesti medyasını hazırlayan gazeteci Georgi Kulov da anlatıyor. Demokrasi değişiminde geçen son 21 yılda beliren Bulgaristan etnik modeline dair görüşlerini daha eski Cumhurbaşkanı Jelyo Jelev, eski Başbakan İvan Kostov, Andrey Pantev, Antonina Jelyazkova, Lyudmil Georgiev, Mihail İvanov gibi bilim adamları ve başkaları paylaşıyorlar. Belgesel Türk rejisörü Semih Dindar'a ve Bulgaristan Milli Radyosu'nun Türkiye temsilcisi Nihal Özergan'a aittir. Film projesi Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından tartışmalara yol açan müsabaka sonucunda finanse edilme hakkı kazanmıştır.
Nihal Özergan filmle ilgili, "Bulgaristan'da Türkler'in ve Bulgarlar'ın birlikte yaşadığı bölgelerde çekim yaptık. Gerek Doğu Rodopları, gerekse Batı Rodopları ziyaret ettik. Türkiye'ye göç eden Bulgaristan doğumlu vatandaşların hikayelerini de belgeselleştirdik. Bu konuda siyasi adamların görüşlerini de aldık", şeklinde detay bilgi paylaşıyor.
"Hoşgörü" belgeseli, ülkenin sınırlarını çoktan aşan Bulgaristan etnik modeli konu alan birinci filmdir. Türkçe ve İngilizce olarak seslendirilmiştir. Başka festivallerin programına da girmesi bekleniliyor. Filmin, Nihal Özergan'ın tercümanlığında Bulgarca'ya çevirisi yapılmıştır.