Kırcaali'de ebru kursu başladı



Cuma, 26 Şubat 2016

Kırcaali'de ebru kursu başladıBu akşam Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği'nde ebru kursu başladı. Ücretsiz olan ebru kursu, İstanbul Kültür Konseyi Derneği ve Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği arasında imzalanan işbirliği protokolü ile ortaklaşa düzenleniyor. Kurs her hafta Cuma günü saat 17.30-19.30 arasında Ömer Lütfi Kültür Derneği'nin Kültür ve Eğitim Merkezi'nde gerçekleşecek. Ebru kursu üçer aylık devreler halinde talep olduğu sürece devam edecek. Ayrıca ilgi olması halinde önümüzdeki haftadan itibaren hat kursu başlaması da planlanıyor. Her iki kursa katılımcıların yaş sınırı 11-50 arasıdır.

Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü Müzekki Ahmet kurslarla ilgili şunları söyledi: "İlk kez Güney Bulgaristan'da Kırcaali'de böyle bir kurs başlıyor. Bu kurslar ücretsiz. Bu Kültür Konseyi Derneği tarafından bizlere sağlanan gönüllü çalışacak hocalar sayesinde oluyor. Ben ilk önce Ömer Lütfi Derneği adına onlara teşekkür etmek isterim. Gazete aracılığıyla bir çağrıda bulunmak istiyorum: Hem ebru, hem hat kurslarına katılmak isteyenler Ömer Lütfi Kültür Derneğine başvursunlar. Ne kadar büyük ilgi varsa, kurslar o kadar sürede devam edecek".

Daha sonra kursun açılışında konuşan Müzekki Ahmet, birkaç ay önce planlanan kursların hocaların yaşadığı vize sorunlarından dolayı iki ay gecikmeyle başladığını belirterek, "Kültür Konseyi Derneği'ne teşekkür ederim. Kursların hayırlı ve devamlı olmasını dilerim" dedi.

İstanbul Kültür Konseyi Derneği Balkan Projeleri Koordinatörü İsmail Yağcı Kırcaali Haber gazetesine yaptığı açıklamada, "Kültür Konseyi Derneği, gönüllülük esasına dayalı Türk kültürünü dünyada tanıtmak amacıyla kuruldu. Verdiğimiz kurslardan hiçbir şekilde ücret talep etmiyoruz, sadece gittiğimiz ülkelerde Türk kültürünün tanıtılmasını amaç ediniyoruz. Hocalarımız da gönüllülük esasına göre çalışıyorlar. Profesyonel hayatlarını başka işler yaparak kazanıyorlar ve senenin belli zamanlarını mesela bir, iki, üç ay kendi mesleklerine ara vererek, bu gönüllü çalışmaya ayırıyorlar. Dolayısıyla Kültür Konseyi hocalarına para vermiyor, malzemeleri yardım olarak temin ediyor. Böylece kurslara katılanlardan herhangi bir para talep etmiyoruz. Bundan 6 ay önce Balkanlar'da çeşitli yerlerde İstanbul Kültür Konseyi Derneği Başkanımız Dr. Metin Eriş ile beraber bir seyahat yaptık. Bir ön bilgi olarak geniş bir ilgi olduğunu hissettik. Ve bu ilgiye cevap verilmesi gerektiğini düşünerek, sadece Bulgaristan'da değil, Yunanistan'da da, hatta Makedonya'da da aynı kursların devam edeceğini umuyoruz. Bu bütün Balkanları kapsayan bir proje. Kırcaali başta olmak üzere Bulgaristan'da yedi ayrı şehir merkezinde kurslar açmayı planlıyoruz. Kurs açtığımız her yerde de aynı esasla çalışacağız. Her hangi bir kursun kursiyerlere faydalı olabilmesi için en az 6 ay devam etmesi lazım. Bunu göze alarak, yapacağımız kurslar en az 6 ay olacak, daha sonra bu çıraklık safhasını atlatmış olacağız. Daha sonraki yıllarda 3 aylık bir kursla kalfalık safhası temin edilecek. Çok yetenekli öğrenciler, hızlı ilerleyen öğrenciler olursa, İstanbul'da 2 aylık veya bazı öğrencileri 15 günlük bir kursa daha alacağız. İstanbul'da ebru olsun, hat olsun, alanlarında ön plana çıkmış hocaların atölyelerinde kısa süreler çalıştırarak, kursiyerleri bu işten para kazanır hale de getirmeyi hedefliyoruz. Yani isteyenler için bir meslek edinme şansı doğacak".

Daha sonra katılımcılara hitaben İsmail Yağcı, "Daha önce Müzekki Beyle yaptığımız görüşmede bölgede nadir olarak daha önce workshoplar yapıldığını, ama her hangi bir kursun düzenlenmediğini söylediler. Düzenlenirse de ilgi, alaka göreceğini düşündüğünü söylediler ve aramızda birer protokol yaparak, hızla bu işe başlayalım dedik. Fakat ülkeler arası birşey olduğu için o kadar da kolay olmuyor. En az 3-4 ay önce kursları başlatmayı hedefliyorduk, ama vizeler gecikti. Artık böyle bir problemimiz yok. Hocalarımızın 6 aylık vizeleri var, dolayısıyla kurs çok rahat sürecektir" diye belirtti. Sayın Yağcı, en yetenekli kursiyerlerin Türkiye'de usta sanatçıların atölyelerinde ebru çalışmalarına katılma şansı olacağını açıkladı.

Ebru Hocası Özlem Ergün, 9 yıldır ebru sanatı ile uğraştığını paylaştı. Hoca, "Hobi olarak başladım, sonra çok sevdim ebruyu. Ebru üzerine daha fazla eğildim, çok fazla çalıştım. Son özellikle 4 yıldır haftanın 4-5 günü neredeyse sürekli atölyede ebru yapıyordum" diye ifade etti. Özlem Hanım, evde çok zor çalışıldığını ve ebru sanatının yapılması için mutlaka bir atölyeye sahip olunmasını gerektirdiğini söyledi. Hoca ebruyu şöyle tanıttı: "Ebru, bir kağıt süsleme sanatıdır. Kitre adını verdiğimiz geven otu bitkisi suya karıştırılarak, suya bir yoğunluk verilir ve o suyun üzerine boyaların içine sığır ödü koyularak, boyalar serpilir o suyun üzerine. Daha sonra kağıdı onun üzerine yatırıp, boyaları kağıda alıyoruz. Tamamen suyun üzerinde yapılan ve toprak boyalar kullanılarak yapılan bir sanat".

Özlem Ergün, açılıştan sonra ilk ders olarak katılımcıları ebru sanatıyla tanıştırdı, ebruda kullanılan malzemeleri tanıttı. Önümüzdeki haftadan itibaren pratik çalışmalara geçilecek.

Kırcaali'deki hocalar Yunanistan'da da çeşitli bölgelerde ebru, hat ve diksiyon kursları verecekler.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER