Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği ve Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği'nin (GBTÖD) organizasyonuyla dün akşam 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü dolayısıyla geleneksel Ana Dili Günü Etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe yoğun ilgi gösteren Kırcaaliler, Ömer Lütfi Kültür Derneği Eğitim ve Kültür Merkezi salonunu hıncahınç doldurdu.
Etkinlikte resmi konuklar olarak T.C. Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Yunanistan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Eski Başkanı Sami Toraman, Kırcaali Bölge Müftü Yardımcısı Nasuf Nasuf ve başka konuklar hazır bulundular. Katılımcılar arasında sivil toplum kuruluşları ve kültür camiasının temsilcileri, çok sayıda öğretmen, çocuk ve yediden yetmişe pek çok vatandaş vardı.
Programın başında GBTÖD Başkanı Harun Bekir, ana dilinin önemi ve anlamını belirttiği bir sunum yaptı. Harun Bekir, "Ana dilini yitirmiş bir kişi öz kültürünü ve kimliğini de yitirmiş demektir. Bizim çocuklarımıza baktığımızda da, onlarla olan problemlerimizi incelediğimizde de bu sonuca varmamız mümkündür. Çünkü Bulgaristan'da yaşayan Türk çocuklarının zaman zaman ana dillerine hakim olmadıklarını görüyoruz. Dil kısaca bir halkın aynası, kimliğinin ve kültürünün yansımasıdır. Bir insanın ana dilinden kopması veya koparılması onun yalnızca ailesi, milleti ile bağlarının kopması değil, aynı zamanda dünya ile bağlarının kopması demektir. Dillerini kaybeden milletlerin millet olarak ayakta kalabilmeleri imkansızdır" diye belirtti. Henüz dünyada etkin olarak kutlanılmayan 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü'nün özellikle ülkemizde kutlanıp anılması gerektiğine işaret eden GBTÖD Başkanı, ana dili Türkçe olan çocukların doğuştan getirdikleri doğal çok dilliliklerinin korunması, desteklenmesi ve geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Harun Bekir, "Yetkililerden ana dili yasaklarından, engellemelerinden vazgeçerek, tam aksine desteklemelerini diliyor, bekliyoruz. Velilerden çocuklarının ana dillerini öğrenme konusunda daha hassas ve duyarlı olmalarını, ana dillerine sahip çıkmalarını ve bilinçlendirmelerini bekliyoruz. Çocukların ana dillerini doğru öğrenmelerini, doğru kullanmalarını, sevmelerini, benimsemelerini hedefliyoruz" diye ifade etti. GBTÖD Başkanı, konuşmasını çocukların, velilerin ve öğretmenlerin Ana Dili Gününü kutlayarak bitirdi.
Ardından selamlama konuşması yapan Başkonsolos Hüseyin Ergani, programı organize eden iki derneğe teşekkür etti. Sayın Ergani, şunları belirtti: "Ana Dili Günü için bu yıl ikinci kez Kırcaali'ye geldim. Dün Filibe'de Valilikte Uluslararası Ana Dili Günü'nü kutladık. Orada aslında Kırcaali çok güçlü bir şekilde temsil edildi. Ömer Lütfi Kültür Derneğinin Folklor Ekibi oradaydı. Aynı zamanda GBTÖD'nin de katkılarıyla Kırcaali'den ve Filibe'den gençlerimiz orada güzel şiirler okudular. Türk toplumu güçlü bir şekilde Filibe'de temsil edildi. Tabii ki, Filibe'de Ana Dili Günü kutlanır, Kırcaali'de mutlaka kutlanması gerekiyor. Çünkü Balkanlarda en yoğun Türk nüfusunun bulunduğu şehir Kırcaali. Dolayısıyla ben bilhassa GBTÖD ve Ömer Lütfi Kültür Derneğine bu güzel geleneği burada her sene yaşattıkları için teşekkür etmek istiyorum". Başkonsolos, konuşmasının devamında şunları ifade etti: "Bizler dünyaya geldikten sonra hepimiz, kendimizi ilk kez annemizden öğrendiğimiz sözcüklerle ifade etmeye başladık. Dolayısıyla kendimizi en rahat ifade ettiğimiz dildir ana dili. Büyük yazarlar, şairler, edebiyatçılar, en büyük eserlerini ana dillerinde vermişlerdir. Ana dilini öğrenmek çok önemlidir. Bir halkın, bir toplumun, bir milletin kültürünü yansıtır ve yaşatır. Dolayısıyla her bir milletin kendi ana dilini en güzel şekilde öğrenmesi ve yeni nesillere öğretmesi, herkes açısından çok önemli bir görevdir. Bulgaristan'da şartlara baktığımızda aslında Bulgaristan mevzuatı ana dilini öğrenmek açısından son derece uygun. Bütün soydaşlarımız böyle bir hakka sahip. AB üyesi olan Bulgaristan, zaten AB değerlerini benimsemiş bir ülke, o konuda bir sıkıntı yok. Yeter ki, sizler bu haklarınıza sahip çıkın, koruyun, talep edin, ana dilinizi konuşun. Tabii ki, bu sadece Türkçe konuşacağınız anlamına gelmiyor, burası Bulgaristan. Zaten yeni nesiller birçok ülkede çok dil biliyorlar, birden fazla dil biliyorlar. Dolayısıyla yaşadığınız bu ülkenin dilini de en güzel şekilde öğrenip konuşmak gerekiyor. Bu hem buradaki Bulgar komşularınızla anlaşmanız bakımından, hem buradaki günlük yaşantınızda rahat etmeniz bakımından da son derece önemli. Dolayısıyla buradaki soydaşlarımız Bulgarcayı da öğreniyorlar, ana dilleri ile birlikte Bulgarcayı en güzel şekilde konuşuyorlar".
Konuşmasının sonunda Sayın Ergani, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Eski Başkanı Sami Toraman aracılığıyla Gümülcine'deki Türk halkına selamlarını gönderdi.
Ana Dili Günü kutlama programında Ömer Lütfi Kültür Derneği'nin çatısı altındaki öğrencilerin katıldığı bir şiir dinletisi, amatör sanatçı gruplarında yer alan yetenekli çocuk ve gençlerin seslendirdiği türkü ve şarkı gösterisi sunuldu. Ayçe Semerci, Sinem Karamehmet, Bertu Mümün, İrem İlyaz, Miray ve Çisem ikilisi, Melis Ridvan, Neslihan, Aysun Ahmet, ana dili Türkçe konulu şiirler, türkü ve şarkılar seslendirdiler. Geceye damgasını vuran Kirkovo (Kızılağaç) Fotinovo (Hatipoğulları) Hristo Smirnenski Lisesi öğrencileri, Türkçe öğretmenleri Zekiye Hasan'ın yönetmenliğinde hazırladıkları şair Rıfkı Kaymaz'ın "Anadilim Güzel Türkçem" şiirini muhteşem bir şekilde seslendirdiler.
Kırcaalilere keyifli ve duygulu anlar yaşatan yetenekli çocuk ve gençlerin sunduğu program büyük beğeni topladı.
Daha sonra Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği ve Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından Filibe Başkonsolosluğunun desteğiyle 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü vesilesiyle düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.
Öğrencilere teşekkür belgelerini ve ödüllerini Başkonsolos Hüseyin Ergani, Ömer Lütfi Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmet ve GBTÖD Başkanı Harun Bekir takdim ettiler. Dereceye giren öğrencilere Filibe Başkonsolosluğu tarafından ödüller verildi.
Dereceye giren öğrencileri açıklayan Harun Bekir, önceki yıllarda düzenlenen kompozisyon yarışmalarına 100-150 arasında öğrenci katıldığını, bu yılki şiir yarışmasına ise 58 öğrencinin katıldığını belirtti. Bunu bir başarı olarak niteleyen GBTÖD Başkanı, Kırcaali'den başka Şumnu ve Burgaz illerinden de katılımcılar olduğunu ifade ederek, tüm katılımcıları tebrik etti.
Şiir yarışmasının birincisi Kirkovo'nun Fotinovo köyü Hristo Smirnenski İlköğretim Okulundan Elif Aydın Çalı, ikincisi Çernooçene (Yeni Pazar) Hristo Smirnenski Lisesi'nden Cansel Mümün oldu. Üçüncülüğü ise Krumovgrad ( Koşukavak) İlçesi'nin Guliyka (Nefse Sipahiler) köyü ilköğretim okulundan Vicdan Samet ve Cebel (Şeyhcuma) Hristo Botev Lisesinden Sinem Sezgin Mehmedali paylaştılar.
Ayrıca organizatörler tarafından Krumovgrad İlçesi'ne bağlı Tokaçka (Tokatçık) köyü ilköğretim okulundan Sinem Sinan Bayram'a ve Fotinovo köyü Hristo Smirnenski İlköğretim Okulundan Melika Tasim'e teşvik ödülleri verildi.
Programın sonunda dereceye giren öğrenciler ve Türkçe öğretmenlerle toplu fotoğraf çekildi.