Bugün "Kırcaali" otelinde "Sürdürülebilir Hayvan Üretimi ve Süt Üretimi" başlığı altında seminer gerçekleşti. Etkinlik, Kırcaali Avrupa Tasarım Merkezi tarafından Kırcaali Valiliği ve Kırcaali Tarım İl Müdürlüğünün desteğiyle organize edildi. Seminer, Kırcaali, Haskovo ve Smolyan illerinden potansiyelini geliştirmek ve yetkiliklerini artırmak isteyen çiftlik ve mandıra sahiplerinin sektöre yönelik devlet politikası ve finanse etme imkanları hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla düzenlendi.
Seminerin başında Kırcaali Valiliği adına Vali Yardımcısı Asen Türdiev organizatörleri ve katılımcıları selamlamasında hayvan ve süt üretimi alanında iyi uygulamalar deneyimi paylaşımının ilgili taraflara yayarlı olmasını diledi.
Ardından Tarım ve Gıda Bakanlığından, GEA Farm Technologies, Donido Makina Sanayi SA, Avrupa Tasarım Merkezi, Theres-Odrysians Ltd kuruluşlarından uzmanlar konuyla ilgili mültimedya tanıtımları sundular. Tanıtımlardan sonra ise katılımcılar uzmanlarla doğrudan doğruya bireysel danışmanlıklar yapma imkanı buldular. Bakanlıkta uzman Violeta Krısteva, "Hayvan Üreticiliğinde 2014 yılına kadar gelişim perspektifleri" hakkında konuştu. Bakanlıktan başka uzman Nikolay Uzunov ise, "Süt İşletmelerini Yeniden Yapılandırma İmkanları" nı tanıttı. İkinci oturumda Kırcaali Avrupa Tasarım Merkezi Başkanı Müh. Valentin Malamov ve Theres-Odrysians Ltd Yöneticisi Atanas Yançev, "Sürdürülebilir Hayvan Üretimi. Temel Atma ve Finanse Edilmesi İmkanları" na değindiler.
Üçüncü oturumda GEA Farm Technologies, Donido Makina Sanayi SA yöneticisi Müh. İvan Filev, "Avrupa'da Süt Hayvan Üretimine Genel Bakış. İyi Uygulamalar" konulu sunum yaptı. Son oturumda konuşan Donido Makina Sanayi SA Baş İcra Müdürü Müh. Yordan Vılçev'in konusu ise "Süt Endüstrisi İçin Bina Hatları ve Bileşenlerin Kurulması" idi.
Seminerden önce gazetecilere konuşan Müh. Malamov, Kırcaali Avrupa Tasarım Merkezinin Avrupa Birliği Fonlarından finanse edilmesi üzere proje hazırlığında oldukça deneyimli olduklarını ve bu anlamda çiftlik ve mandıra sahiplerine yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti. Uzman, "Bugünkü seminerde, Kırsal Bölgeleri Geliştirme Ulusal Planına göre, pratik açıdan tarım için yaklaşık 500 milyon leva, hayvan üretimi için 200-230 milyon leva ayrılmış olduğu halde 2012 yılının sonuna kadar gereken projeler sunulmazsa, bu mali kaynakları kaybetmiş olacağımıza dikkat çekeceğiz. Ülke genelindeki 41 000 çiftliğin Avrupa standartlarına uymadıkları için kapatılması gerektiğini vurguladı. Haskovo ilinde 119, Kırcaali ilinde 24 ve Smolyan ilinde 15 çiftliğin kapatılması gerektiğini paylaştı. Aynı zamanda bu büyük gelişim potansiyeli olan bir iştir. Bir iş ise, çok para ile yapılıyor. Hayvan üretimi sanayi bir üretimdir. Kırcaali'de biznesin bir kısmının yeniden yapılandırılması bekleniyor. Kırcaali'de hızlı geliştirilmiş sanayi endüstrisi vardı. Siz benden daha iyi biliyorsunuz ki, bu endüstri kapatıldı. Yeniden yapılandırılmasının ise, mutlak tarım sektöründen geçeceğinin bilincinde olmalıyız. Bulgaristan'ın genel olarak iki önceliği mevcut. Aslında tüm Avrupa için geçerli üçüncüsünün ulaştırma ve lojistik olduğunu söyleyebiliriz. İş adamları düğüm noktası olan Kırcaali'nin bu yönde nasıl geliştirilebileceğini düşünebilirler. Turizm yönünde önümüzdeki 10 yılda Kırcaali'de en az 30 otel yapılacağından eminim. Turistlerin artmasıyla beraber gıda sanayisi de geliştirilecek. Çünkü yabancılar kaliteli ürünle beslenmek isteyecekler. Bu bağlamda, tarımın bir kısmı, yani hayvan üretimi gelişecek. Hayvan üretimi, hem doğa ile ilgilidir, hem hayvan yemi üreciliğinin gelişimini sağlamaktadır. Bugünlerde protesto girişiminde bulunan tahıl üreticileri aslında onların gelişim yolunun hayvan üretimine bağlı olduğunun farkında değiller. Tahıl üreticilerinin hayvan üreticilerle kooperatifleşmeleri gerekiyor" diye paylaştı.
Uzman, süt çiftliklerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili küçük çiftliklerin büyükleştirilmesi yolunda hareket edileceğini kaydetti. Müh. Malamov, "Avrupa'da çiftliklerin %90'nında 40'dan 100'e kadar hayvana bakılıyor, fakat onlar yemi de kendileri üretiyor. Bizde ise tam tersi. 10-15-20 büyük çiftlik mevcut, diğerleri hepsi küçük ve ayakta zor kalıyorlar.
1989 yılında Bulgaristan'da 870 000 hayvana bakılırken, bugün 200 000'den daha az hayvana bakılıyor. Anlaşıldığı gibi, bu kaybolan yaklaşık 600 000 hayvan için mali kaynak sağlanıyor. Ticaretin Avrupa Genel Politikasında yazılı bir stratejisi üzere geliştirildiğinin farkına varılmalı" dedi.
2-4-5 hayvan sahiplerinin kaderinin ne olacağı sorusuna uzman, "Belediye iki şeyden birisini yerine getirmeli. Biri imkan şu ki, Belediyenin çiftliklerin birleştirilmesini organize etmesidir, ben bunun mümkün olacağını hiç sanmıyorum. Çünkü bu komünizm dönemindeki İş Kooperatif Tarım Birliklerine (TKZS) benzeyecek. İkincisi ise, 25 yıl için yeniden işlenmesi gereken Belediyenin Katı Atıkları Yönetme Programında 1-3 hayvan sahiplerinin nasıl hijyenik istemlere uymaları için koşullar yaratacaklarını öngörmeleri gereklidir. Bunun için Belediye çiftlik sahipleriyle bireysel görüşmeler yaparak, gübrelik yerlerin nereye yapılmasını tespit etmesi gerekiyor" diye açıkladı.