Muhterem müslümanlar, kıymetli din kardeşlerim!
Yeniden Kurban bayramına ulaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Mevlam hepimizi Bayramın neş'e ve saadetine ulaştırsın. Sıhhat ve afiyet bahşeylesin ,aile saadeti ve bereketi ihsan eylesin.
Kurban bayramını hicri aylardan, hac mevsimi olan zilhicce ayının 10. gününde idrak ederiz . Bayram Bu sene 31 temmuz Cuma gününe tekabül eder. Bir önceki gün " Arefe" günüdür. Oruç tutulması çok faziletlidir. Arefe günü sabah namazı ile başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi vaktine kadar, farz namazlar sonrasında teşrik tekbirleri okunur. Unutulduğu takdirde, hatırlandığında okunur. Verdiği nimetler için Yüce Allah'a Hamd edilir, tesbih edilir, azamet ve kudreti dile getirilir.
Haccın en önemli farzlarından biri arefe günü arafatta vakfe yapmaktır (ibadette bulunmak). Hacılar misali bayrama hazırlanan şuurlu müslüman da adeta hayatını tekrar gözden geçirecek, yaşlıların ifadesiyle " Hayat yumurtaya benzer, ne zaman nerede kırılacağı belli değil ama , fani oluşumuz aşikar " diyecek, elest bezmindeki kulluk sözleşmesini hatırlayacak,kulluğunun muhasebesini yapacak ...
Yüce Allah, Sevgili Peygamberimize (s.a.s), O'nun örnek şahsında biz müslümanlara hitaben " Rabbinin Rızası için Namazını Kıl, Kurbanını Kes" buyurur. Kurban bayramında imkanı olan müslümanların kurban kesmeleri vaciptir. Yolculuk yapan, farklı yoğunluğu ve mazereti olan müslümanlar vekalet vererek yakınlarına ve akrabalarına kurban ibadetlerini kestirebilirler. Başmüftülüğümüzün de yıllardır " vekalet yoluyla kurban , sen de kurbanını paylaş" kampanyasını geniş bir kitleye hitap eder oldu çok şükür.
Kurban ibadetinin, insanlık tarihi kadar mazisi vardır. Kur'an-ı Kerim ilk insan ve ilk peygamber Adem (a.s)'ın oğulları Habil ve Kabil'in kurbanlarından bahseder , ibret almamızı ister.
Habil hayvancılıkla iştigal eder,bu sebeple kurbanlık hayvanda aranan özelliklere cevap veren bir kurban kesmesi emredilir. Samimi duygularla sürüdeki en güzel koçunu kurban eder, Allah onun kurbanını kabul eder.
Kabil ise çifçidir, alanı ziraattır. En güzel meyve ve sebzelerini kurban olarak sunması emredilir. O ise samimiyetten yoksundur, iyi meyve ve sebzeleri yerim der, değersiz, çürümüş olan meyve ve sebzeleri sunar . Samimiyetten ve iyi niyetten yoksun olduğu için ibadeti kabul görmez.
Rabbimiz " Kestiğiniz Kurbanların ne eti, ne de kanı Allah'a ulaşmaz. Sizlerin Takvaları, samimiyetleri ulaşır" buyurur.
Bayramın birinci gününden 3. Gününe kadar, kerahetle 4. gününe kadar Kurban kesim ibadeti yapılabilir.
"Bismillahi Allahü Ekber" duasıyla kasaplar kurbanlarımızı verdiğimiz vekaletle keserler. Biz de 2 rekat şükür namazı kılarız. Allah'ım samimi duygularla kurban ibadetimizi yerine getirdik, Rızana vesile eyle, bizleri de sevdiklerinden eyle diye dua ederiz.
Kurban kesimi ile ibadet yapılmış olur. Kurban etinden dağıtarak sevabımızın artması hedeflenir. Usulen etin 3/1 dağıtılır, 3/1 misafirlere ikram edilir, 3/1 evde bırakılır. Daha fazla imkanları olan kardeşlerimiz tamamına yakın et hisseleri dağıtırlar.
Kurban kelimesi yaklaştıran manasındadır. Yani kulu Allah'a , O'nun rızasına yaklaştıran ibadet manasındadır.
Dini bir terim olarak ise, Kurban Bayramı günlerinde, kurbanlık özelliklerini taşıyan hayvanların sırf Allah rızası için kesilmesidir.
Zira kurban ibadetini , kuzu çevirmeden veya ziyafet ortamlarında kesilen hayvandan farklı kılan özellikler de bunlardır .
Kurban ibadeti bir de İbrahim (a.s.) ve oğulu İsmail (a.s.)'ın sünnetidir.
Kur'an-ı Kerim bize İbrahim (a.s.)'ın oğulu İsmail'i kurban eder halde rüyasında defaatle gördüğünü , peygamber olduğu için rüyası sadıktır, haktır, bu sebeple de rüyasını oğulu İsmail'e anlatarak fikrini aldığını bildirir. İsmail (a.s.) da, babasının peygamberliğini gözönünde bulundurarak büyük bir teslimiyet gösterir, emrolunduğunu yap babacığım der.
Ne büyük bir imtihan, ne büyük bir Teslimiyet ...Rabbim Cebrail (a.s) ile Koçu gönderir .
Evlatlarımız Allah'ın emanetleridir. Onlara güzel anlamlı isimler vermeliyiz. Yaratanımız Allah'ı , dinimiz islamı, Yaşayan kur'an sevgili peygamberimizi anlatmalı, kendimizden çok sevmeleri gerektiğini anlatmalıyız...ni'metleri hatırlatmalı, şükrü öğretmeliyiz.
Kurban, medeniyetimizdeki yardımlaşma ve dayanışmanın tezahürüdür. Toplum içindeki ihtiyaçsahibi kardeşlerimizi de ziyaret ederek bayramlarını tebrik etmek, bir parça kurban eti ikram ederek , hayırdualarına nail olmaktır kurban.
Kurbanın manası üzerimize olsun, bizi Rabbimize yakınlaştıran samimiyette olsun.
Sevgili Peygamberimiz onlarca kurban kestirir, fakir fukaraya dağıtımını sağlardı.Kurban bayramında yapılacak en hayırlı ibadetin Kurban kesmek olduğunu ifade ederdi.
Sahabe-i güzin efendilerimiz sevgili Peygaberimize (s.a.s), " Ey Allah'ın Rasulü, bayram günü kesilen kurban ne manaya gelmektedir?" diye sordular . Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem): "Bu, babanız İbrahim aleyhisselâm'ın sünnetidir." buyurdular. Ashab: "Pekiyi, kurban kesmede bize ne gibi bir sevap var dediler. "Kurbanın her bir kılı için bir sevap." vardır buyurdu Habibullah efendimiz (s.a.s) . Ashab tekrar: "(Kesilen kurban koyun, kuzu gibi) yünlü ise ey Allah'ın Resûlü (sevabı nasıl olur)?" diye sordular. Aleyhissalâtu vesselam: "Yünün her bir kılı için de bir sevap var!" buyurdular."
Kırcaali Müftülüğü olarak , Başmüftülüğümüzün " Vekalet yoluyla Kurban , Kurbanını Paylaş" kampanyamıza sağladığınız katkılar ile, Başmüftülüğümüzün, Hayder ve Hasene derneklerin katkılarıyla genişkapsamlı kurban organizasyonu sağlıyoruz . Sizlerin hayırdualarına nail olmak, veren el ile alan eli buluşturmaya devam ediyoruz . Kurban günlerinde ihtiyaçsahibi kardeşlerimize, soyal yardım kuruluşlarına, huzurvevlerine, yetimhanelere, zihinsel engelliler merkezine kurban payları ulaştıracağız. Kurban Kampanyamızda 3300 kurban payı dağıtacağız inşallah.
Kurban Bayramınızı Tebrik eder, iki cihan saadeti dileriz. Bayramınız Hayırlı mübarek olsun.
Kardeşiniz Beyhan Mehmed / Kırcaali Bölge Müftüsü
Not : Sabah Namazı 5:30'da, Bayram Namazı 6:45'te , Cuma Namazı 13:30'da eda edilecektir.
Bayram Namazı Arpezos Parkın içinde bulunan futbol sahasında kılınacaktır. Ramazan Bayramı namazı da orada kılınmıştı.