Bugün Kırcaali'nin yoğun derecede kirletmesiyle ilgili kasabadaki en büyük sanayi kuruluş olan Kurşun ve Çinko Fabrikası'nın (KÇF) kaderi görüşüldü. Bunun için Ekonomi, Enerji ve Türizm Bakanı Trayço Traykov, Ekoloji Bakanı Nona Karacova ve Emek ve Sosyal Politika Bakanı Totyo Mladenov ve Üçlü İşbirliği İl Kurulu Kırcaali'de bir araya gelip oturum gerçekleştirdiler.
Bakanların gelmesinden önce Kırcaali Belediye ve İl Yönetimi binası önünde KÇF'nda çalışan yaklaşan 50 işçi protesto gösterisine katıldılar. İşçiler ellerindeki "Bizler de babayız" ve " Sayın Başbakan Kurşun ve Çinko Fabrikası demek Kırcaali demek" yazılı pankartlar kaldırarak fabrikanın çalışmasına devam etmesini istediler.
Görüşme Vali İvanka Tauşanova ve milletvekili Tsveta Karayançeva'nın girişimleriyle fabrikanın havayı kirletmesi, kötü çalışma koşulları ve işçilerin maaşlarının gecikmesi yüzünden düzenlendi. Oturumda KÇF sahibi Valentin Zahariev, Müdür Slaveya Stoyanova, yerli iktidar temsilcileri, sendikacılar, Çevre ve Su Bölge Müfettişliği ve İş Müfettişliği'nden uzmanlar ve çevre bilimciler yer aldılar. Kasabanın zehirlenmesine karşı protesto organize eden Margarita Pavlova da oradaydı. Bakanlar, "ÇKF Bulgaristan'da faaliyeti gözetlenmeyen tek sanayi kuruluş ve üretimi çoktan durdurulması gerekiyordu, fakat devlet orada çalışanların işsiz kalmaması için gözünü kapatmıştır", görüşünü paylaştılar. Onlar, fabrikayı kapatmaya değil, yarattığı probleme çözüm aramaya geldiklerini belirttiler. Fakat Nona Karacova sert bir şekilde, "Eğer bir daha kasaba kirletilirse, kurşun üretimini kapatıyoruz", sözleriyle fabrika sahiplerini uyardı. Buna karşılık Zahariev kontra cevap vererek, daha pazartesi günü 400 kişiyi işten çıkaracağını söyledi. O, sadece çinko üretimiyle fabrikanın faal durumda kalamayacağını belirtti. Çevre Bakanı, ÇKF'nın aşırı düzeyde kükürt dioksitle şehri kirletmesi Avrupa Birliği'nin Bulgaristan'ı cezalandırmasına yol açabileceğini söyledi. Sadece geçen sene Kırcaali'nin 88 kez zehirlendiği tespit edildiği ortaya çıktı. Kükürt dioksitinin senede 24 kez izin verilen düzeyi aşması normal karşılanıyor. Oysa sadece yeni 2011 yılının ilk günlerinde kasaba havasının 14 kez zehirlendiğine dikkat çekildi. Karacova, "2006 yılından beri fabrikaya kurşun üretimi artıklarını düzenli depolamakla problemi çözmesine şans verdik, ama sonuçlar iç açıcı değil" dedi. Müzakerelerin sonunda üç bakan da fabrika sahibine, yönetimine ve uzmanlara 14 günlük süre verip acil plan hazırlamalarını önerdiler. Bakanlar, plan doğrultusunda yakın sürede atılacak açık ve konkre adımlarla şehrin kirlenmesi durumuyla geçici olarak baş edilebileceğini düşünüyorlar. Ondan sonra ise fabrikanın yeni teknolojilerle kurşun ve çinko üretmeye devam etmesinde sorun yaşanmayacağını ifade ettiler.