Bulgar Çevre Ajansının bölge şubesinden açıklanan verilerde, Kurşun ve Çinko Fabrikası Kırcaali'deki havayı kükürt (sülfür) dioksit - SO2 ile yine kirletti. Sağlığa zararlı gazlar 14 Haziran günü Studen Kladenets' semtindeki otomatik kava kirliliği ölçme cihazı kükürt dioksit oranının ortalama saat limit standardının 1,88 kat üzerinde olduğunu tespit etti. 6 gün içerisinde bu durum Kırcaali'de üçüncü kez yaşandı. Pazar (13 Haziran'da) havadaki, kükürt dioksit oranının ortalama saat limit standardının 1,5 kat üzerinde, 8 Haziran'da (Salı) aynı otomatik hava kirliliği ölçme cihazı havada bulan gazlar arasında sağlığa zararlı olan kükürt dioksit oranının ortalama saat limit standardının 2,65 kat üzerinde olduğunu tespit etmişti. Önceki olaylarda da Bölge Çevre Ajansı kirliliğin kaynağını Demir ve Çinko Fabrikası olarak göstermişti.
KÜKÜRT DİOKSİTİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Kükürt dioksit asidik bir gazdır. Nemle birleşme meylindedir. Kükürt dioksitle kirlenmiş hava solunduğu zaman; kükürt dioksit burun, geniz ve boğazdaki nemle reaksiyona girerek solunum sistemindeki sinirleri tahrip eder. Solunun yolu tahriş edildiğinde, refleks öksürük krizleri, göğüs sıkışması olur. Özellikle astım, kronik akciğer hastalığı bulunan kişilerde solunum yollarının daralmasına ve kronik solunum hastalığına neden olur.
Kükürt dioksit konsantrasyonu sınır değerinin üzerinde olduğu zaman özellikle astımlı, bronşitli, kalp ve akciğer hastalarının sağlığını olumsuz etkiler.
Atmosferdeki SO2 konsantrasyonu pik değere ulaştığında özellikle astımlı kişilerde geçici solunum zorluğu görülür. Kalp ve solunum hastası kişiler uzun süre SO2 ve partikül madde kirliliğine maruz kaldıklarında sağlıklarında kötüleşmeler olur.
Havadaki 0.25 ppm (655 µg/m3) SO2'e 10 dakika maruz kalındığında astımlı kişilerin solunum sistemi mukavemetinde önemli zararlar, soluk alma kapasitesinde önemli düşüşler olduğu tespit edilmiştir.
Havadaki kükürt dioksit konsantrasyonu 357 µg/m3 (saatlik değer) üzerine çıktığında astımlı kişilerde göğüs daralması, öksürme ve akciğer fonksiyonunda değişme dahil semptomlar görülür.
Havadaki kükürt dioksit değeri, saatlik ortalama sınır değerini aştığı zaman halk uyarılmalıdır. 500 µg/m3saatlik sınır değerini art arda 3 saat içinde de aştığında alarm verilmelidir. Müteakip 3 saat içinde kirleticilerin sınır değerlerini aşıp aşmayacağı meteorolojik verilerle de tespit edilebilir. Kükürt dioksit sınır değerini aştığında alınması gerekli önlemler devreye konmalıdır. Bu durumda bir dizi hava kirliliğini azaltıcı ev, iş yerleri ve sanayide ısınma ve üretim amacı ile kullanılacak katı ve sıvı yakıt kullanımında kısıtlamalar devreye sokulmalıdır. Katı ve sıvı yakıt kalitesinde yeni düzenlemeler yapılmalıdır.