Ardino Belediye Başkanı Resmi Murad, Ardino bölgesinin kalkındırılması için bir çok alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Daha önce Ardino'ya bağlı Mleçino köyü muhtarı olan Murad, son yerel seçimlerde Ardino Belediye Başkanlığına seçildi. Belediyecilik ile muhtarlık arasında yönetim bakımından fark olmadığını söyleyen Murad, makamlar arttıkça sorumluluğun da arttığını vurguluyor.
Ardino Belediyesi bu yıl 14 - 16 Mayıs tarihleri arasında 2. Edebiyat kardeşliği Günleri düzenliyor. İlki 2 yıl önce gerçekleştirilen etkinliğin geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor. İşsizliğin azaltılması, çevre ve altyapı projelerinin yapımı ve bölgenin turizm açısından zenginleştirilmesi için bir çok faaliyeti bulunan Resmi Murad ile yaptıkları çalışmalar ve faaliyetleri hakkında görüştük.
DAHA ÖNCE KÖY MUHTARIYDINIZ FAKAT ŞİMDİ BELEDİYE BAŞKANI OLDUNUZ. İDARECİLİK AÇISINDAN İKİSİ ARASINDA NE TÜR FARKLAR VAR?
Yönetim aşısından pek fark yok ama daha fazla sorumluluk taşıyorsunuz. Bir köyün problemleriyle uğraşmak başka 52 köyün problemleriyle uğraşmak başka. Makamlar büyüdükçe imkanlar da artıyor, genişliyor. Bu da insana daha fazla hizmet etme imkanı sunuyor. Ben de bu işi severek yapıyorum. Ekibimizle son 1,5 yıl içinde epey hizmet yaptığımızı düşünüyorum. Bizim esas projelerimiz gelecek birkaç yıl içinde gerçekleşecek. Yani Avrupa Birliği (AB) fonlarından gelen imkanları daha değerlendiremedik.
1,5 YILLIK SÜREDE HANGİ PROJELERE İMZA ATTINIZ?
Bu zaman zarfında epey bir iş yaptığımız kanaatindeyim. İlçe merkezinde 4 okul binasını tamir ettik. (Maliyeti 800 000 Lv.). Dar gelirli ve fakir ailelerin çocuklarına ve yaşlılara hizmet veren müesseseler açtık. Bunlar şu anda faal durumdalar. Ayrıca AB fonlarından yararlanmak için sunduğumuz, fakat henüz onaylanmayan projelerimiz de var. Bu projelerin çoğu altyapı projeleri. Şu an Avrupa Çevre Koruma projesiyle ilgili olarak iki proje gerçekleştiriyoruz. Bunlardan biri 20 milyon leva değerinde olan Ardino şehir merkezinin içme suyu, kanalizasyon ve su arıtma sistemleriyle, diğeri de 10 Milyon leva değerinde olan Byala İzvor köyünün içme suyu, kanalizasyon vs. yapılacağı proje. Ayrıca Köyleri Geliştirme programı kapsamında 20 Milyon euroluk bir proje var. Bu da köylerin imarı için kullanılacak. Dağınık olan yerleşim yerlerinde temiz su ve yol yapım hizmetleri, toplu olan yerleşim yerlerinde ise temiz su sağlanması, su arıtımı ve kanalizasyon için kullanılacak. Bu projelerimizi sunduk. Onaylanmalarını bekliyoruz.
BELEDİYE GENELİNDEKİ İŞSİZLİK ORANI NEDİR VE HALKIN GEÇİM KAYNAKLARI NELERDİR?
Belediyemizdeki işsizlik oranı Bulgaristan ortalamasının biraz üstünde. Bunu global krize bağlamak yanlış olur. Çünkü eskiden de böyleydi. Bölgemizin imkanları kısıtlı olduğundan alternatif istihdam imkanları düşünüyoruz. Halkımızın çoğu eskiden beri tütünle uğraşmakta. Arazilerimiz az ve engebeli. Bundan dolayı da masraflar artmakta. Bu da insanlarımızı alternatif geçim kaynaklarına yöneltmekte. Bunların başında da hayvancılık gelmekte. Hayvancılık zor bir iş olsa da devlet, fonlardan çiftçilere yardımlarını vermektedir.
İŞSİZLİĞİN AZALMASI İÇİN BELEDİYEDE AÇILMIŞ İŞ SAHALARI VARMIDIR?
Belediyemizdeki iş sahalarının çoğu yerli işadamları tarafından açılan işyerleri. Şu an belediye genelinde faaliyet gösteren 4 mandramız var. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren 5 - 6 konfeksiyon atölyesi var. Ayrıca da 2 - 3 tane de kereste işi yapan iş yeri var. Biz aynı zamanda Bursa Nilüfer Belediyesi ile kardeş belediyeyiz. Ardino Belediyesi olarak onlara biz şöyle bir çağrıda bulunduk: Ardino'nun kalkınmasında sizin de bir katkınız olsun! Kardeş belediyemiz bu konuya çok olumlu baktı, fakat global krizden dolayı bir şey yapamadık. Ümit ediyorum ki, kriz sonrası kardeş belediyemiz Ardino'ya kalıcı eserler yapacak.
BÖLGEDE TURİZMİN GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Turizm sektöründe son bir kaç yıldır kıpırdanma var. Biz de belediye olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İlçemizde gezilip görülmesi gereken tarihi eserler de var. Bunların başında Şeytan Köprüsü, Kartal Yuvası Kayaları, Başevo köyü yakınlarında bulunan Ceneviz kalesi, ve Borovitsa (Çamdere) köyü yakınlarında bulunan Pontus Kalesi bulunmakta. Ayrıca Kırcali barajının büyük bir kısmı ve en güzel yerleri ilçemiz sınırları içerisinde bulunmakta ve burada da halkımız balıkçılık yapmakta. Arda nehrinin de en güzel yerleri yine ilçemiz sınırları içinde bulunmaktadır. Bu eserlerle ilgili projeler hazırlıyoruz. Yolların ıslahı, dinlenme yerleri gibi. Bu projeler henüz hazır değil. Bu projeleri gerçekleştirip ilçemize turist çekmeyi planlıyoruz.
YAPTIĞINIZ KÜLTÜREL FAALİYETLER HAKKINDA BİLGİLER VERİRMİSİNİZ?
Ardino kültür evleri açısından sayılı belediyeler arasında bulunmakta. Belediyemizde 20 adet kültürevi bulunmakta. Ayrıca Ardino merkezde folklor, çocuk, eski şarkılar grubu gibi 5 grubumuz var. Bu gruplar değişik zamanlarda temsiller sunmakta. Ayrıca Ardino için geleneksel hale gelmiş kültürel faaliyetlerimiz var. 14 - 16 Mayıs tarihleri arasında Ardino'da 2. Kültür Etkinliklerini gerçekleştireceğiz (2. Edebiyat kardeşliği Günleri). İlki 2 yıl önce gerçekleştirilmişti. İkincisini de bu yıl gerçekleştireceğiz. Bu etkinliğe Ardino'yla bağlantısı olan ve Ardino'yu bilen yazarları davet ediyoruz. Niyetimiz de bu etkinliği geleneksel hale getirmek. Edebiyat Kardeşliği Günlerine Halit Aliosman Dağlı, Naci Ferhat gibi ilçemizin tanınmış yazarlarından başka Türkiye, Makedonya, Sırbistan ve Romanya'dan yazarlar katılacak. 1996'dan bu yana Nilüfer Belediyesiyle kardeş belediyeyiz. İki belediye karşılıklı olarak etkinliklere katılıyoruz. Nilüfer Belediyesi şu an Ardino merkezde bir halı saha yapmakta. 20 - 22 Haziran tarihlerinde Nilüfer Belediye Başkanı'nın da katılımıyla bu halı sahanın açılışını yapmayı planlıyoruz.
ARDİNO HAKKINDA KISACA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Ardino, Kırcali'ye bağlı Doğu Rodoplar'da bulunan şirin bir ilçe. Doğal güzellikleri bakımından zengin olan ilçemiz, aynı zamanda da aydın insanların yaşadığı bir yer. Ardino genelinde kayıtlı olarak yaklaşık 30 bin nüfus bulunmakta. Fakat, bu nüfusun hepsi şu an belediyemizde yaşamıyor. Bunlar Türkiye, AB ülkeleri ve ülkenin değişik yerlerinde yaşamaktalar. 52 köy ve 27 muhtarlıktan oluşan belediyemizin insanları genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.