MECLİS'TE TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ İLE İLGİLİ REFERANDUM TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK



Salı, 19 Ekim 2010

MECLİS'TE TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ İLE İLGİLİ REFERANDUM TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEKAB'nin yeni üyesi Bulgaristan'da birçok parti ve kuruluş, Türkiye'nin üyeliğine karşı harekete geçti. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı Ağustos ayında toplanan 320 bin imza üzerine konu bu hafta meclise geliyor. Hükümetin kilit ortağı ATAKA'ın önerisiyle Meclis, yarın Ankara'nın üyeliğine ilişkin referandumu görüşecek. Fakat Ankara, şimdiden hükümet ortakları arasında krize nedene oldu.

Geçtiğimiz hafta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sofya ziyareti sırasında Bulgaristanlı meslektaşı Boyko Borisov'dan Türkiye'nin AB üyeliğine destek sözü almıştı. Ancak son dönemlerde Ankara-Brüksel arasındaki yoğun trafikle tekrar gündeme gelen Türkiye'nin üyelik konusu Sofya hükümetinin başını yoracak gibi.

"ANKARA BİZİM İÇİN TEHDİT"

Merkez sağ azınlık hükümetinin kilit ortağı aşırı sağcı ATAKA, Türkiye'nin AB'ye girişine sert şekilde karşı çıkıyor. Bulgar televizyonu BTV'ye konuşan Volen Siderov, Ankara'nın AB'ye girişini engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Türkiye'ye karşı kararlı olduklarını belertin Siderov "Avrupalı olmayan bir ülkeden söz ediyoruz. Ankara'da İslamcılar iktidarda" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Bulgaristan için her zaman tehlike anlamına geldiğini düşünün ATAKA partisi lideri Siderov, bu hafta atağa geçiyor. ATAKA'nın öncülüğünde toplanan 320 bin imzayla yarın Meclis, Türkiye'nin üyeliği için referandum konusunu görüşecek. "Türkiye'nin AB'ye katılması gerektiğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki referanduma ilişkin mecliste sert tartışmaların yapılması bekleniyor.

Bulgaristan yasalarına göre en az 200 bin imzayla her hangi bir konuda referandumun gündeme gelmesi gerekiyor. Vatandaşların attığı imzaların kontrol edilmesinin ardından, meclisteki milletvekililer, konuya ilişkin oylamaya gidecekler. Meclisin üç ay içinde ise referanduma karar vermesi gerekiyor.

HÜKÜMETTE TÜRKİYE KRİZİ

Meclisteki çoğunluğu yetersiz olduğu için koalisyon ortağı ATAKA ile ipleri koparmama çalışan Borisov, Erdoğan'la yaptığı görüşmede referandumun gündemde olmadığını açıklamıştı. Fakat Erdoğan'ın gezisi ardından Türkiye'ye karşı sesler daha da arttı. Hükümet partilerinin milletvekillerinin büyük çoğunluğu şimdiden Ankara'ya karşı "hayır" oyu kullanacaklarını söylediler.

Türkiye politikasının yanı sıra hükümet ortakları başbakan Borisov'un ekonomik ve sosyal politikalarına da karşı çıkıyorlar. Borisov'un partisi GERB'in Meclis'te 117 sandalyesi bulunuyor. GERB'in hükümette kalabilmek için ATAKA'dan gelen 21 ve Mavi Koalisyon'dan gelen 14 sandalyelik desteğini almıştı. Ancak bir yılı dolan hükümeti zor günler bekliyor. Zira hükümet ortakları arasında derinleşen krizin, erken seçimin haberci olduğu belirtiliyor.

ATAKA, Bulgaristan'da sağcı söylemleriyle öne çıkan bir parti. 25 Haziran 2005'teki seçimlerde yüzde 9 oy alarak meclisteki 240 sandalyeden 21'ini elde eden ATAKA, 5 Temmuz 2009 seçimlerinde ise yüzde 9.36 oy alarak meclisteki sandalye sayısını korumuştu. Gözlemciler, yapılacak bir erken seçimde ATAKA'nın oyunu artırabileceği, Borisov'u devre dışı bırakabileceğine dikkat çekiyorlar. Partinin Genel Başkanı Volen Siderov, Türkiye ve Yahudi karşıtı söylemleriyle biliniyor.


DİĞER HABERLER