Salı günü, Momçilgrat (Mestanlı) Şehitler Anıtı alanı, Türk ezgileriyle halkoyunları eşliğinde şenlendi. Hüzünlü anılara şahitlik eden alan bu sefer ağlamıyordu, sevinçliydi! Yeni kurulan Mestanlı Türk Kültür, Sanat ve Etkileşim Derneği (TÜRKSADER) çatısı altında etkinlik yürüten Rodop Esintileri Kız Halkoyunları Topluluğu, Türkiye Hayrabolu Halkoyunları Topluluğu ve saz takımı, "Nov Jivot"(Yeni Hayat) Halk Toplum Merkezine bağlı "Ahrida" Bulgar Halkoyunları Topluluğu bu anlamlı olayda sahne aldılar. Tüm toplulukların üyeleri kızlardan oluşması, etkinliğe bambaşka bir hava kattı.
Trakya Bölgesinin iki ayrı ülkesinde bulunan kısımlarından sunulan Türk Halkoyunları gösterilerinin yanı sıra yine bu yöreye ait Bulgar Halkoyunları da sanki bölgedeki hoşgörü havasının şahidiydi. Rodop Esintileri Kız Halkoyunları Topluluğu toplam beş oyun; Zeybek, Çökertme, Osman Aga, Kaşık Oyunu ve Trakya yöresine ait yeni bir oyun segilwrken Hayrabolulu grup da bir oyun sergiledi. Ahrida topluluğu da iki oyun sergiledi. TÜRKSADER'in en ufak temsilcileri Gizem ve Caner Osmanlı dönemine ait unutulan romantik havayı Üsküdara giderken şarkısıyla canlandırdılar ve seyircilerin beyenisini topladılar, uzunca alkışlandılar.
Belediyenin de desteklediği Kültür Sanat Haftası etkinliklerinde el sanatları sergileri de vardı
Türkiye'den gelen misafirler, ağaç oymacı Münir Genç'in eserlerini de tanıttılar. Ağaç oyma ustası, Hayrabolu yöresine has çiftlik hayvanları figürleri ve ahşap kompozisyonlar yaratıyor.
Momçilgratlılar aynı zamanda Margarita Georgieva'nın süslü cam ve porselen çalışmalarını seyrettiler. En büyük ilgiyi de yöreye has el sanatlarından olan örme ve oya işleri çekti.
Segiye olan ilgi o kadar büyüktü ki, gezenlerin neredeyse tamamı sergilenen nesnelerin satılıp satılmadığını soruyordu.
Etkinlik, Mestanlı Türk Kültür, Sanat ve Etkileşim Derneği ve belediyenin desteğiyle gerçekleşti.
Salı pazarına gelen halk, tüm katılımcıları mutlu ve hoşnut bir biçimde güçlü alkışlarla sahneden uğurladı. TÜRKSADER Başkanı Nuray Hilmi Hanım katılımcılara, katılım ve teşekkür belgesi sundu.
Daha sonra etkinlik Kırcaali belediyesi sınırları içerisinde bulunan ve bölgenin en büyük köyü olan Gluhar (Sağırlar) köyü Progres (İlerleme) Halk Toplum Merkezinde devam etti. Burada da Türk Kültürüne olan ilgi büyüktü.
Fotoğraf: İbrahim Köseömer