Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü'nün kuruluşunun 100'üncü yıldönümü Başmüftülük krizinin gölgesinde kutlandı.
Kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sofya'da düzenlenen toplantıda konuşan seçilmiş Başmüftü Mustafa Aliş Haci, Sofya'daki Başmüftülük binasının polis yardımıyla eski Başmüftü Nedim Gencev'in adamları tarafından işgal edildiğini belirterek, "Müslümanlar görünmez bir rakiple mücadele ediyor" dedi.
Komünizm döneminde siyasi polis ajanı olan emekli subay Gencev'in Müslüman cemaatinin huzurunu kaçırdığını belirten Mustafa Aliş Haci, "Gerek Bulgaristan'da gerekse yurtdışında hiçbir mahkeme Gencev'i Bulgaristan Müslümanlarınin Başmüftüsü ya da Yüksek Dini Şura Başkanı olarak ilan etmemiştir. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Müslümanlar kendi devletine bağlıdır ve birlik içindedir" diye konuştu.
"HAKLI DAVAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
"Kimsenin bizimle oyun oynamasına müsaade etmeyeceğiz. Haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz" diyen Başmüftü Haci konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz Bulgaristan vatandaşı olarak hiçbir zaman Bulgaristan devletine karşı çalışmadık. Her zaman devletimize karşı saygılı davrandık. Kanun önünde vatandaş olarak vazifemizi yapıyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde davranmaya devam edeceğiz. Ancak Müslümanlar olarak haklarımızı da sonuna kadar savunmaya çalışacağız. Biz Müslümanız, biz insanız ve her insanın şerefi vardır. Şan şerefimizi kimseye çiğnetmeyeceğiz. Hiçkimse için kötülük düşünmüyoruz. Herkese iyilik düşündüğümüz gibi, herkesten de iyilik bekliyoruz"
BAŞMÜFTÜLÜK BİNASININ MÜHÜRLENMESİNE TEPKİ
Bulgaristan Müslümanları Yüksek Dini Şura Başkanı Şabanali Ahmed de 100 yıllık bir kurum olan Bulgaristan Başmüftülüğünün ülkenin en köklü kurumlarından biri olduğunu söyledi.
Böylesi bir kurumunun işgal edilmiş merkez binasının mühürlü kalmasının kabul edilebilir bir olay olmadığını vurgulayan Ahmed, "Zor günler geçiriyoruz. Bulgaristan Müslümanlarını üzerine belli pazarlıklar ve projeler yapılıyor. Var olmamız gerekir ve var olacağız" dedi.
Bulgaristan Başmüftülüğü'nün 100. kuruluş yıldönümünün "bir dönüm noktası olduğunu" kaydeden Şabanali Ahmed, "Başmüftülük sorunu 1990 yılından bu yana devam ediyor. Bu soruna hiçbir çözüm bulunamadı. Bugüne dek yaptığımız gibi, bugünden sonra da hizmetlerimize devam edeceğiz. Başmüftülük kurumu hepimizin kurumudur. Bu kurumu herkes kendi mülkiyeti, kendi vakfı olarak görmesi lazım" diye konuştu.
Bulgaristan Bölge Müftülerinin yanı sıra Parlamentonun Bulgaristan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Kasim Dal'ın da katıldığı toplantıda Başmüftülüğün tarihi tanıtıldı.
Toplantıda ayrıca "Tarihsel Anlamda Başmütülüğün Çalışmaları", "Devlet ve Diyanet İşleri" ve "Bulgaristan'daki Eğitim Sürecinde İslam Öğretiminin Sorunları" başlıkları altında paneller düzenlendi.