Momçilgrad (Mestanlı) kentinde 5 okul ve 2 anaokulunda özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için merkezler açıldı. Momçilgrad Belediyesi'ne ait proje, "Dr. Petar Beron" İlköğretim Okulu, "Nikola Yonkov Vaptsarov" Lisesi, Raven (Yeni Cuma) "Vasil Levski" İlköğretim Okulu, Nanovitsa (Ali Bey Konağı) "Sveti Sveti Kiril ve Metodious" İlköğretim Okulu, Zvezdel (Gürel) "Nikola Yonkov Vaptsarov" İlköğretim Okulu, "Şastlivo Detstvo" ve "Zornitsa" anaokulları ile ortaklık içerisinde gerçekleştiriliyor.
Merkezler, "Farklı Değiliz" projesi üzere onarılıp, donatıldı. Proje, "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi" Operasyonel Programı'nın "Özel Eğitim İhtiyacı Olan Çocuk ve Öğrencilerin Eğitimine Destek" şeması kapsamında hibe olarak finanse ediliyor.
Merkezlerde, söz konusu okul ve anaokullarda çalışan öğretmenler proje ortaklarından Sofya "Sveti Kliment Ohridski" Üniversitesi'nden okutmanlar tarafından 5 eğitim modülü gördükten sonra genel eğitim okulları ve anaokullara entegre edilmiş çocukların özel eğitim ihtiyaçlarını belirlemeye başladılar.
Yapılan değerlendirme üzere bu öğretmenler, Kırcaali İnsan Kaynakları Eğitim Merkezi'den özel eğitim gereksinimli çocukların eğitiminde uzmanlaşmış öğretmenlerle birlikte 119 çocuğa yönelik bireysel eğitim programı ve planları hazırladılar.
Merkezlerde bireysel programların yanı sıra özel eğitim gereksinimli çocukların ve öğrencilerin çocuk ve okul ortamına entegrasyonu ve uyumlarını destekleyici aktiviteler geliştiriliyor. Ayrıca yaştaşları ve sınıf arkadaşlarının farklılıkları kabul etmelerine yönelik faaliyetler de yapılıyor.
Ekim ayında kurulan web tabanlı bilgi sistemi sayesinde Momçilgrad Belediyesi, Belediye sınırlarında yaşayan ve kreş/anaokul ve okullara giden özel eğitim gereksinimli çocuklar ve genel eğitim kurumlarına herhangi bir sebepten dolayı gitmeyen çocukların siciline sahip oldu. Bu bilgi Momçilgrad Belediyesi'ne özel eğitim gereksinimli çocuklara destekleyici ortam yaratılması için başka önlemler alınmasına da imkan sağlayacak.
Proje dahilinde yerel iktidar, Engelli Çocuklar Günlük Merkezi, Kamu Desteği Merkezi temsilcileri ve Çocuk Koruma Daire Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarından sosyal işçilerle de eğitim yapıldı. Veliler için de eğitimler öngörüldü. Amaç, özel eğitim gereksinimli çocukların genel eğitim sistemine entegre edilmesi için etkin bir mekanizma oluşturulmasıdır.
Momçilgrad "Dr. Petar Beron" İlköğretim Okulu'nun Özel Eğitim Gereksinimli Çocuklar Merkezine bağlı olarak açılan "Veseluşko" ve "Ninemin Sandığından" adlı kulüpler, özel hazırlanmış "Zamana Hükmeden Kadın" adlı oyunla Yılbaşı kutlaması organize ettiler. Bu temsilde özel eğitim gereksinimli çocuklar, sınıf arkadaşları birlikte rol aldılar.