Bulgaristan Yazılım Şirketleri Birliği tarafından 70'den fazla ülkede çalışan 4000'den fazla kişinin katılımıyla yapılan anket sonuçları, yurt dışında yaşayan ve çalışan Bulgaristan vatandaşlarının yaklaşık % 31'i ülkeye geri dönebilir, % 21'i ise tereddüt ediyor. Katılımcıların üçte biri, geri dönmek için temel motivasyonlarının kendilerini geliştirme fırsatı olduğunu söylüyor.
Bulgaristan Yazılım Şirketleri Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada dernek Başkanı Dobroslav Dimitrov'un," Bu sonuçlar son derece cesaret verici. Bu insanları ciddi bir personel sıkıntısı yaşadığımız, gelişim fırsatlarının ise çok olduğu yazılım endüstrisine çekmek için bir "Ülkeye Dönüş Kampanyası" başlatacağız" dediği kaydedildi.
Anket sonuçları, ülkeye dönüş yapabilecek katılımcıların üçte ikisinin yüksek eğitimli olduğunu gösteriyor. Halihazırda ülkeye dönüş yapmak isteyen vatandaşlarımızın çoğu İngiltere, Almanya ve Amerika Birleşik Devleri'nde (ABD) çalışıyor.
Her yıl derneğin hazırladığı yazılım endüstrisinin durumuna yönelik raporuna göre son beş yılda Bulgaristan'da yazılım endüstrisi son derece hızlı bir şekilde gelişiyor. 2017 yılında sektörün büyümesi neredeyse % 20'dir. Faaliyet geliri, 2012'ye göre iki kat artarak 2,54 milyar BGN'dir. Rapor, üye firmalarla yapılan anketten elde edilen veriler ve Bulgaristan'daki yazılım endüstrisinin analizi temelinde geliştirildi. Analiz raporu, bağımsız danışmanlık şirketi CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. tarafından derneğin talebi üzerine hazırlanmıştır.
Şu anda sektörde çalışan sayısı 27 000'den fazla kişidir ve 2017 yılında sektörde çalışmaya başlayanların sayısı bir önceki yıla göre % 15 artmıştır. Bu veriler, bankacılık sektörü, telekomünikasyon ve başka diğer sektörlerde çalışan uzmanları içermemektedir. Aynı zamanda her ikinci yazılım şirketi gelecek yıl çalışan sayısında % 25-50'lik bir artış planlıyor, ancak yetersiz personel nedeniyle tüm sektörde çalışan sayısında sadece% 10'luk bir artış olacağı tahmin ediliyor.
Bu çerçevede katılımcıların yaklaşık % 60'ı Bulgaristan'da bilişim sektöründe çalışabileceklerini söylüyor, ancak sadece % 20'si gerekli niteliklere sahiptir.
Analiz raporuna göre yazılım sektöründe çalışan her beşinci eleman bilgi teknolojileri uzmanı değildir.