Resmiye Mümün, Kırcaali'de "Sırılsıklam" isimli beşinci şiir kitabını imzaladı



Perşembe, 29 Eylül 2016

Resmiye Mümün, Kırcaali'de Kırcaali Haber gazetesi muhabiri, şair Resmiye Mümün'ün "Sırılsıklam" isimli beşinci şiir kitabının tanıtımı ve imza günü yapıldı. Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği'nin çatısı altındaki Recep Küpçü Edebiyat Kulübü ve Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği tarafından dün akşam Kültür Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte şairi kalemdaşları, Türkçe öğretmenleri, kültür kurumu yöneticileri ve şiir sever dostları yalnız bırakmadılar. Bu kitabını da 2014 yılında kaybettiği annesine ithaf eden şair, katılımcılardan bol bol alkış, tebrik ve çiçek aldı. Kitap tanıtım etkinliği, samimi ve dostane bir atmosferde geçti.

Tanıtım programının sunuculuğunu yapan şair Habibe Ahmet, "Şiirin nasıl, niçin, neden yazıldığı hiç önemli değil. Önemli olan onda ne anlatıldığı ve anlatılanı anlamaktır. Bu çok önemli" diyerek, Resmiye'nin yeni kitabından "Yankı" isimli şiiri okudu. Bu şiirle duygulanan Habibe Ahmet, kısaca edebiyat türü olarak şiire değindi.

Kitabın tanıtımını yapan Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Türk Dili üzerine doktora yapan Habibe Halilibrahim, hazırladığı kitap değerlendirme yazısından başka, müellifin biyografisini de okudu. 50 şiir içeren kitabın editörü Kırcaalili şair Haşim Semerci, basım önü hazırlıklarını yapan ise kızı Ayşe Semerci. Türkçe Öğretmeni, yazısında şunları belirtti: "Duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri olan su imgesi ile Resmiye Mümün kendi dünyasına ait ipuçlarını biz okurlarına daha kitabın başlığı ile sunmuştur. Su kavramı birçok şiirde ‘yağmur' imgesine dönüşerek yeni ve farklı anlamlar kazanmıştır. Özellikle İslami gelenekte yağmur; bereket ve rahmet olarak karşılık bulmuştur. Kitaptaki şiirler, nazımın sabit şekillerinden birine bağlı kalmadığından onları, serbest nazım olarak değerlendirmekle birlikte şiirlerde kafiye, imge ve mecazlar yer almakta olduğu gözlemlenmektedir". Habibe Halilibrahim, yalın bir dille yazılan şiirlerin lirik kahramanının genellikle tekil birinci kişi olup, içtenliği ile dikkatleri çeken bir kahraman olduğunu kaydetti. Tüm şiirlerin lirik olup aşk, din, özlem, dostluk, ayrılık, yalnızlık gibi konuların yanı sıra sosyal temaların da yer aldığını belirten Türkçe öğretmeni, şiirlerin birçoğunun iç konuşma, yer yer de yakarış üslûbu ile kaleme alındığını ve şairin sıkça tezat sanatını kullandığını belirtti. Ayrıca bunlara dair kitaptan "Anneme Mektup-5 ve 6", "On Bir Nisan" ,"Küçük İnsancıklar", "Özgürlük", "Hayatımın Aşkı", "Taş", "Mestanlı Parkında", "Başarı", „Susma Zamanı", "Gönüllere Gel" gibi şiirlerden örnekler okudu. Tanıtımının sonunda şairi kutlayan Habibe Halilibrahim, kitaptan "Elbet" ve "Başarı" şiirlerini seslendirdi.

Şair Haşim Semerci, Resmiye'nin beşinci şiir kitabının editörü olmasına sevindiğini belirterek, "Tabii ki, Türkçe çıkan her kitap için hepimiz seviniyoruz. Bu da bize ayrı bir mutluluk veriyor. Bu çok güzel bir kitap" diye ifade etti.Bunun ardından Haşim Semerci, yazdığı kitabın önsözünü okudu. Editör kitabın önsözünde, "Bu kitapta düşünceler yine doğrudan söyleniyor, dolandırmadan, gevelemeden..."diye belirtiyor ve lirik kahramanı anlatıyor. Semerci, sonunda Resmiye'yi kutlayarak, başarılarının devamını diledi.

Etkinlikte söz alan genç gazeteci Sibel Çalıoğlu, bundan 9 yıl önce Resmiye ile eskiden Kırcaali'de Türkçe çıkan Yeni Hayat gazetesinde köşe yazmaya başladığı sıralarda tanıştığını söyledi. Çalıoğlu, şunları dile getirdi: "Ben Türkçeyi çok seviyorum. İki yıl da Bilgi Üniversitesi'nde Gülgün Feyman'ın öğrencilerinden biriyim. Ama burada yaşadığım için biraz Türkçem gitmek üzere. Ben çok üzülüyorum, çünkü okullarda Türkçe okumuyorlar. Benim yok da, sizin torunlarınız vardır. İsterdim ki, torunlarınızla buraya gelmenizi. Şu anda kafeler dolu çocuklarla, onları buraya getirebiliriz ve Türkçeyi sevdirebiliriz. Benim beş yaşında çocuğum var. Ona her akşam masal okuyorum" diye ifade etti. Razgrat'ta iki yıl Türkçe televizyonda program yaptığını söyleyen gazeteci, "Biz Türkçeyi keşke oradaki Razgratlılar, Şumnulular kadar sevebilsek. Çocuklar için burada Ömer Lütfi Kültür Derneği'nde yapılacak o kadar etkinlikler var ki, ama bizim annelerimiz bunu bir şekilde engelliyorlar"dedi. Gazeteci Kırcaalilere, "Çocuklarımıza lütfen Türkçeyi sevdirelim" diye seslendi. Kendisinin yazdığı şiirlerin defterlerde kaldığını ifade eden Çalıoğlu, arkadaşını yeni kitabı için tebrik etti. Gazeteci, meslektaşına dönerek şunları söyledi: "Resmiye'yi bu konuda tebrik ediyorum. İnşallah, 15.20. şiir kitabını da çıkartırsın. Bunu yapacağına da inanıyorum. Sen yapacaksın! Sen çünkü konuşmayı sevmiyorsun. Kaleminle konuşmaya devam et! İyi ki, seni tanıdım, iyi ki, hayatıma girdin. Başarılarının devamını diliyorum".

Kısa konuşmasında Resmiye Mümün, etkinliğin organizatörlerine, kitabın basımında ve tanıtımında emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara şükranlarını sundu. Ayrıca kitabın basılması için bir miktar parayla destek veren Kırcaalili işadamı ve Ömer Lütfi Kültür Derneği Başkanı Seyhan Mehmet'e teşekkür etmeyi unutmadı. Şair, katılımcıları "Allah Yeter" isimli şiiriyle selamladı.

Programın sonunda Resmiye'yi tebrik eden Habibe Ahmet, çok beğendiğini söyleyen kitaba ismini veren "Sırılsıklam" şiirini seslendirerek, tanıtımın kapanışını yaptı.

Gece Resmiye Mümün'ün tebriklerini sunan katılımcılara imzalı kitabını hediye etmesiyle son buldu.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER