Türk ve Rumeli halk şarkılarını seslendiren, Rodopların Bülbülü Kadriye Latifova'nın doğumunun 90. yıldönümü Kadriye Latifova Müzikal Tiyatrosunda düzenlenen konsere ile kutlandı.
Misafirler arasında, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Kadriye Latifova'nın oğlu aynı zamanda 44.Millet Meclisinde Kültür Bakanı olan Vejdi Raşidov, Kadriye Latifova ile birlikte çalışan arkadaş ve meslektaşları, Türk tiyatrosunun kurucuları, belediye başkanları ve Kadriye Latifova'nın hayranları da vardı.
Konser öncesi, Kadriye Latifova'nın anıtı önünde günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı ve Japon ayvası fidanları dikildi.
Daha sonra eski Estrat Tiyatrosu fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi açılışı yapıldı.
Ünlü ses sanatçısı Kadriye Latifova hakkında sunulan belgesel filminden sonra saat 19,00'da tüm misafirler Kadriye Latifova Müzikal Tiyatrosunun muhteşem konserini izledi.
Kadriye Latifova ile birlikte geçmişte çalışma fırsatını bulan Sevinç Momçilova, seyircilerin Kadriye Lativova'yı çok sevdiğini belirterek, "Çok iyi bir kadındı ve yardımseverdi" dedi.
Konser sonunda çiçek demetlerinin sunumu yanı sıra, Millet Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva adına bir tebrik mesajı da okundu.
Kadriye Latifova kimdir?
Ünlü türkücü ve sanatçı 30 Mayıs 1928 yılında Haskovo'ya bağlı Golemantsi köyünde doğdu. Yıldızı 1953'de Haskovo'daki Türk tiyatrosuna girdikten sonra parlayan genç kız, ilk ulusal çaptaki halk türküleri yarışmasında birinci olur. Genç yaşta Latif Raşidov ile evlenen Kadriye'nin, Vejdi ve Rujdi adında iki oğlu dünyaya gelir. Daha sonra birçok yerde güzel sesi ile seyircileri büyüleyen Kadriye Latifova, kısa zamanda halkın sevgisini kazanır. Kuzey ve Güney Bulgaristan'dan herkes tarafından ilgiyle dinlenen ve Rodopların bülbülü' olarak adlandırılan ses sanatçısının, kısa hayatı boyunca 500'e yakın halk şarkısı seslendirdiği ve radyoda da 200'e yakın parça kayıt ettiği biliniyor. Kadriye Latifova'nın ünü uluslararası çapta da biliniyor. Bir gün Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük seslerinden olan Zeki Müren'e Balkanlarda ünlü bir türkücü adı söylemesini rica etmişler. O da, Kadriye demiş. O sadece sesi ile değil arkadaşları arasında gösterdiği insanlık ve anlayışı ile gönülleri kazandı. 1962 yılında hayatın baharında bir trafik kazasında bu dünyaya gözlerini yuman Kadriye Latifova, binlerce kişi tarafından söylenen türküleri ile hala unutulmadığını gösteriyor.