Balkanlarda en kaliteli tütün Rodop bölgesinde yetişmektedir. Onun için de, dünya pazarlarında rağbet gören bir üründür. Ezelden beri tütüncülük Rodop köylüsünün elinin kınası olup, onun gelir ve geçim kaynağıydı. Yakın geçmişte tütüncülük devlet politikası iken, şimdi ondan göz çevrildi. 20 yıldır da sözde ona alternatif aranmaktadır. Aranırken de, yıldan yıla ürün alım fiyatları oynatılmakta. Ama üreticinin lehine değil pek tabi. Güvensizlik nedeniyle köylü tütün tarlasından elini çekti. Tarlalar meraya dönüşüp otlak oldular. Halk geçimini sağlamak için başka yöntemlere başvurmak zorunda kaldı. Tütünün alternatifini kendi çabalarıyla arayıp bulmaktalar.
Bu zor yıllarda ayakta kalma direnişinde bir de Ardino /Eğridere/ Belediyesi Dolno Prahovo /Aşağı Tozçalı/ köylüleri var. Burada hayli bir zamandır tütün işlenmiyor. Çalıştıkları birkaç dönümlük tarlalarında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze yetiştirmektedirler. Otlak arazilerin bol olması köylülerin çoğunluğunu hayvancılığa yönlendirdi. Mevsimlerin yağışlı gitmesiyle buralarda yetişen mantar türlerini yerli halk toplayıp satıyor ve aileye ek gelir sağlanmış oluyor. Her sabah satılan süt köylüler için başka bir gelir kaynağı.
Aynı köyden Refik Ahmet ise tütüne başka bir alternatif bulmuş-arıcılık. Bundan 10 yıl önce beş arı kovanıyla başlamış bu işe Refik. Yıldan yıla kovan sayısını arttırmış ve şimdi 35 adet olmuşlar. Refik'in anlattığına göre, Tozçalı bölgesinde yüzden fazla çiçek türüne rastlanmakta." Kırcaali " barajının da yakın olması buraları arıcılığa elverişli. Bu yörede elde edilen bal, diğer yerlerde üretilen bal ile kıyasla kalite bakımından onlardan çok üstünde. Çok sayıda hastalıklara şifalıdır. Bal yapma esnasında şeker ve ya başka katkı ile arıyı beslemediği için yılda ortalama 700 kilogram doğal ve gerçek bal aldığını söylüyor. Bundan dolayı memleket içi ve Türkiye'den çok sayıda müşterisine seviniyor.