Sırnitsa Yakınlarındaki Yılan Şehri 10.000 Yıldan Daha Eskidir



Çarşamba, 28 Şubat 2024

Sırnitsa Yakınlarındaki Yılan Şehri 10.000 Yıldan Daha Eskidir

Yılan Şehir olarak bilinen Sırnitsa köyü yakınlarındaki megalitik kompleks 10.000 yıldan daha eski. Uzmanlar, Rodop Dağları'nın başka yerlerindeki taş işçiliğiyle yapılmış antik yapılarla benzerlik kurarak, tarihlendirme konusunda bir sonuca vardılar. Bu açıklama Madencilik Enstitüsü'nden Prof. Boyko Rangelov tarafından Sofya'daki Madencilik ve Jeoloji Üniversitesi'nde dile getirildi.

Prof. Boyko Rangelov, "Burada çok daha ilginç olan şey yapının kendi ölçeğidir. Hemen Stonehenge'i andıran devasa bir yapı, burada devasa bloklar var, ama bunlar bir düzlemde. Burada yeryüzü şeklinin doğal şekli kullanılmış ve sadece düzeltilmiştir. Tüm bunları yapan insanlara 'taş insanlar' deniyor. Kim oldukları, nereden geldikleri, burada nasıl hayatta kaldıkları, ritüellerinin neden benzer şekillere sahip olduğunu ancak tahmin edebiliriz, ancak onlar her yerdeler. Bulgaristan'ın birçok yerinde Stonehenge'deki megalitlere, Fransa ve İtalya'dakilere benzer eski megalitik anıtlar var. Görünüşe göre eskilerin onları büyük ölçeklere yönlendiren inançları vardı," dedi.

Prof. Boyko Rangelov, "Kosova'daki piramitleri hatırlarsınız, onlar da devasa yapılar ve yapay bir kökene sahip gibi görünüyorlar, yani doğal oluşumlar değiller ya da eğer öyleyse, bazı kült amaçlara hizmet etmek için insanlar tarafından değiştirilmişler. Büyük olasılıkla ülkemizde tarihçiler ve arkeologlar, neyin, nasıl ve neden yapıldığına dair net bir açıklama bulamadıklarında, bunun bir kült merkezi olduğunu söylüyorlar. Çünkü eski insanların kültlerinin ne olduğunu ve neye taptıklarını, hangi ritüelleri gerçekleştirdiklerini bilmiyoruz," diye ekledi.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER