Gurbetçiler ülkemize 339 milyon Euro gönderdi
Bulgaristan Merkez Bankası'nın(BNB) resmi verilerine göre, yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının yılın ilk beş aylık döneminde ülkede yaşayan akraba ve yakınlarına toplam 339 milyon Euro gönderdiklerini açıkladı. BNB yetkilileri, gurbetçilerin yakınlarına elden daha fazla para verdikleri için bu rakamın daha da fazla olabileceğini belirtti. BNB'nin istatistiklerine göre, gurbetçiler tarafından gönderilen maddi kaynak, her geçen ay artış gösteriyor. Buna göre mayıs ayında gönderilen rakam 78,2 milyon Euro olurken, nisan ayında 68, 8 milyon Euro, mart ayında ise 72 milyon Euro olduğu vurgulandı. Verilere göre, geçen yılın ilk beş ayında gönderilen rakam 334 milyon Euro olurken, tüm 2011 yılında gönderilen rakam ise 770.1 milyon Euro'ya ulaştığı belirtildi.
Tıp mezunu her iki kişiden biri yurtdışında çalışıyor
Açık Toplum Enstitüsü Müdürü Georgi Stoyçev, son beş yıl içinde Bulgaristan'da tıp mezunu olanların sadece yüzde 50.6'sının ülkemizde sigortalı olarak çalıştığı açıkladı. Ülkemizdeki tıp mezunlarının arasında işsizlik oranının sıfır olduğuna değinen Stoyçev, bu rakamlara göre tıp mezunlarımızın yüzde 50'sinin yurtdışında çalıştığını ve bunun Bulgaristan tarihin en büyük beyin göçü olduğunu vurguladı. Bulgaristan'daki toplam üniversite mezunlarının sayısının 226 bin olduğuna değinen Stoyçev, bunların sadece yüzde 3.98'inin işsiz olduğunu ve yüzde 70'inin sigortalı olarak çalıştığını belirtti. Bu istatistiklere göre, her dört üniversite mezunundan biri ya yurtdışında çalışıyor, ya da kayıt dışı sektörde çalışıyor.
Seçkin liselerde okuyan öğrenciler eğitimine yurtdışında devam ediyor
Bulgaristan'da yabancı dil, fen ve özel liselerde okuyan başarılı öğrencilerin %70'i üniversite için yurtdışını tercih ediyor. Yabancı dilleri çok iyi bilen öğrenciler, Avrupa üniversitelerinin koşullarını yerine getirdiği için yüksek okul eğitimi için dış ülkeleri seçiyor. Yeni ders yılında Hollanda ve Danimarka'da okuyan Bulgar öğrenci sayısında %10 artış bekleniyor.
Örneğin Silistra-Dolets köyünden Türkan Mehmed İngiltere'de hayallerini gerçekleştirmiş. Moda, fotoğrafçılık ve reklam alanında kendini geliştirmiş ve önde gelen stüdyolarda aranan bir isim olmuş. Türkan Mehmet "Haftaya başlarken" programında Dolets adlı küçük köyden Londra'nın en pahalı caddelerinde bulunan stüdyosuna kadar varan yolunu anlattı. "Kendimi bir masalın prensesi gibi hissediyorum. Okuyun, yabancı dil öğrenin, kendinizi her yerde kanıtlayabilirsiniz, işçi değil, elit kısmında yer alabilirsiniz" mesajını iletti gençlere. Stüdyosunda çekilen bu fotoğraf için Türkan Mehmet "Biz müşterilerimizi elimizde taşıyoruz" dedi ve başarısının sırrını açıkladı.
Almanya, yüksek eğitimli Bulgaristan vatandaşları için tamamen iş pazarını açtı
Almanya, Bulgaristan ve Romanya vatandaşları için kısmen iş pazarını açtı. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Almanya, yüksek eğitim derecesine sahip olanlara ve yüksek eğitimli olup da Almanya'da profesyonel öğretimine devam etmek isteyen Bulgaristan vatandaşlarına ve bir takvim yılı içerisinde 6 ay çalışma hakkı olan mevsim işçilerine iş izni belgesi olmaksızın tamamen iş pazarını açtı.
Diğer ekonomi alanlarda çalışmak için Bulgarlar ve Romenlerin, iki ülke için 2014 yılında geçiş dönemi sona erinceye kadar iş iznine sahip olmaları şarttır.
Aynı zamanda İtalya 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Bulgaristan ve Romanya vatandaşları için iş pazarını tamamen açtı.
İtalya kapılarını Rumen ve Bulgar işçilere açtı
Krizle boğuşan İtalya, işgücü piyasasında Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına uygulanan kısıtlamaları kaldırdı. Dokuz AB üyesi bu kısıtlamaları sürdürürken, pek çoğu yüksek işsizliği gerekçe gösteriyor. Krizle boğuşan İtalya, işgücü piyasasında Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına uygulanan kısıtlamaları kaldırdı. İtalya'nın adımı Bulgaristan ve Romanya'da memnuniyetle karşılandı.
İrlanda Bulgar ve Rumenlere iş piyasalarını açıyor
İrlanda hükümeti Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarına beş yıl önce uygulamaya getirdiği iş piyasasına erişim sınırlamalarını kaldırdı. Beş yıl önce Avrupa Birliği üyeliğine alınmaları ardından iki ülke vatandaşları için çalışma şartlarını zorlaştıran İrlanda, şimdi bu kısıtlayıcı önlemi kaldrmış oldu. Bulgaristan ve Romanya'dan gelip, İrlanda'da iş arayanların sayısı azalınca ve AK Avrupa Birliği üyesi ülkeleri iş piyasasına erişim imkanlarını yeniden gözden geçirme çağrısı ardından İrlanda hükümeti böyle bir karara vardı.
Almanya'da amele pazarları kuruluyor
Almanya'nın dolaşım hakkı tanıdığı Bulgar vatandaşları, iş piyasasındaki istihdamı tehdit etmeye başladı. Almanya'nın büyük şehirlerindeki ana caddelerde neredeyse amele pazarları kurulurken, onlarca genç insanın çok az ücretler karşılığında çalışmaya hazır olduğu belirtildi. Bild gazetesinde yer alan habere göre, Bulgar vatandaşlarının yoldan geçen insanlara inşaat işlerinde çalışabileceklerini, bunun karşılığında sadece 10 euro talep ettiklerini belirtirken, çok kısa bir zaman sonra 8 euroya kadar indikleri dile getirildi. Kaçak çalışmak isteyen Bulgarların çevredekilere hemen cep telefonlarını verdikleri, birisinin onları organize etmeden bunları yapabilmesinin de imkânsız olduğu bildirildi. Büyük şantiyelere işçi kiralayan firmaların hiçbir yükümlülük altına girmeden sorunsuz bir şekilde kaçak işçi çalıştırdıkları dile getirilirken, 2010 yılında 400 milyar euroluk bir pazar oluştuğu ve ekonomiye büyük zarar verdiği belirtildi.
Yunanistan krizde, fakat Bulgaristan'daki işsizler ekmeğini oradan çıkartıyor
Burgas'a bağlı Aytos kasabasının sakinleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Yunanistan, Almanya ve Portekiz'e gitmek için gün sayıyor. 3000 kişiden fazla nüfusa sahip olan şehirdeki Türk nüfusun yüzde yetmişi genç ve ne yazık ki gençlerin yüzde 85'e yakını işsiz. Mahalledeki gençler rızıklarını kazanmak için her sene nisan ayının sonunda başta Yunanistan olmak üzere Almanya, Portekiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gidiyor. Yunanistan'a gidenler Atina ve Olimpiyada şehrine, Krit ve Eviya kasabasına gidiyor. Atina'da çalışanlar ise sigortalı çalışıyorlar. Eviya'da çalışanlar inşaat sektöründe çalışıyor, zamanı gelince de incir topluyor. Diğer bölgelerdeki halk ise nisan ayının sonunda tütün ekiyor, mayıs ayında biber topluyor. Ekim ve kasım aylarında ise zeytin topluyor ve 7 ay çalıştıktan sonra vatanlarına geri dönüyorlar.
Bulgaristan, ekonomik göçten dolayı her yıl 1 milyar avro zarar görüyor
Ağır işlere rağmen, Bulgaristan göçmenleri, düşük maaşlar ve özellikle küçük kent ve köylerdeki kötü çalışma ve yaşama imkanlarından dolayı yurda dönmek istemiyorlar.
Bulgaristan Merkez Bankası'nın(BNB) resmi verilerine göre, yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının yılın ilk beş aylık döneminde ülkede yaşayan akraba ve yakınlarına toplam 339 milyon Euro gönderdiklerini açıkladı. Böylece gurbetçi paraları, değeri 740 milyon avroyu bulan 2011 yılında ülkemize yapılan doğrudan yatırımları bile aşıyor. Üstelik verilen rakamlar, kesin rakam değildir. Çünkü istatistikler, gurbetçilerin para yollamak için tercih ettikleri resmi dışı yolları dahil etmiyor. Bunlar, Bulgaristan'a otobüslerle dönen dost ve hısımlardan gönderilen paralardır. Bulgaristan Merkez Bankası verileri, yurtdışında çalışanların ülkelerine gönderdikleri paraların yılda yüzde 8.4 oranla arttığını gösteriyor. Resmi bilgilere göre, 1 milyon 200 binden fazla Bulgaristan vatandaşı yurtdışında yaşıyor ve çalışıyor.
Gurbetçi paralarının Bulgaristan ekonomisindeki önemine, Avrupa istatistik verileri de ışık tutuyor. 2010 yılında yabancı ülkelerde çalışan Bulgaristan vatandaşları, resmi kanallardan 760 milyon avro göndermiştir. Böylece, bu rakamla, Bulgaristan, AB ülkeleri arasında dördüncü sırayı alıyor. Eurostat'a göre bu ciddi nakit enjeksiyonu olmasa para açığı yüzde 160 oranla artmış olacaktı. Diğer taraftan Bulgaristan, yurtdışında çalışan vatandaşları yüzünden, Gayri Safi Milli Hasılatının (GSMH) yüzde 5.4 oranını kaybetmiştir. Diğer bir sözle Bulgaristan, ekonomik göçten dolayı her yıl 1 milyar avro zarar görüyor.