Bugün Kırcaali'nin Stremtsi (Göklemezler) köyünde "Ognişte 1944" Toplum Merkezi'nde sunulan özel bir programla Uluslararası Anadili Günü kutlandı. Etkinlik Toplum Merkezi salonunu tıklım tıklım doldurdu.
Programda Toplum Merkezi çatısı altında faaliyet yürüten folklor ekiplerinin sunduğu halkoyunları gösterileri, türküleri ve manilerden başka "Sveti Sveti Kiril ve Metodious" İlköğretim Okulu'nda Türkçe Öğretmeni Şirin Arif'in yönetmenliğinde hazırlanan "Hacivat ve Karagöz" oyunu, Birgül Ertan'ın "Anadilim Türkçem" başlıklı ödevi, Türkçe konulu çok sayıda şiirler ve modern danslar yer aldı. Ayrıca özel davet edilen söz ve saz ustası Ali Emin ve gazeteci ve şair Resmiye Mümün de programa renk kattılar.
Programda yer alan herkes seyircilerden bol bol alkış aldı.
Ognişte Toplum Merkezi Sekreteri Gülser Halil, bu yıl artık üçüncü kez Anadili Günü kutlaması için bir araya toplanıldığını kaydetti. Ardından Resmiye Mümün köy halkına Türkçe'ye sahip çıkmaya devam etmeleri dileğiyle "Türkçe Davası" şiiriyle selamladı. Toplum Merkezi'ne "Ak Meleğim" isimli şiir kitabından 3 adet hediye etti.
Birçok kez Stremtsi köyünde yapılan etkinliklere katılan Ali Emin de Anadili'nin mutlaka okulda okunması gerektiğini vurguladı. Şair, "Anadilimiz bizim şerefimizdir. Herkesin bilmesi gerekir ki, Anadili bir insanın yediği lokma gibidir" dedi. Ali Emin burada "Çok Ayrı Durduk, Bu kadar Yeter" şiirini okudu.
7.sınıf öğrencileri türkü, 3-4.sınıflar ise bol bol şiir okudular. Çocukların söylediği manilere, köy hanımları da birer maniyle katıldılar.
Gülser Halil, sahneye koyulan Rumeli halk oyunlarını yöneten 20 yıl önce köyden ayrılan Nazmiye Üsref'e minnettar olduğunu ifade ederek alkışlanmasını istedi. O dansların canlandırılması için emeğini esirgemeyen eskiden folklor gruplarında oynayan kız kardeşler Ayla ve Güsüm Ömer'e de teşekkürlerini sundu. Ayrıca Türkçe Öğretmeni Şirin Arif'e de programın hazırlanmasında geçen emeği için minnettar olduğunu dile getirdi.
Programda 7.sınıf öğrencileri sürpriz olarak kendi hazırladıkları dünyaca ünlü Güney Koreli sanatçı PSY'nin Gangnam Style şarkısının dansını muhteşem bir performansla sundular.
Programın sonunda sözü ve sazıyla Ali Emin tekrar sahne aldı. Sanatkar, dört türküsünü seslendirdi. Sonuncusu "Su Aynası" isimli türküsünü Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis'e göstermiş olduğu başarılarından dolayı armağan ettiğini dile getirdi.
Ali Emin'in türküleri çocukları coşturdu ve hepsi dans ederek doyasıya eğlendi.
Kırcaali Haber için Stremtsi köyünde 15 yıldır Türkçe öğretmenliği yapan Şirin Arif, çocukların Anadili'ni çok büyük bir hevesle okuduklarını paylaştı. Aslında tüm öğrencilerin Anadili Günü etkinliğine katılmak istediklerini, fakat bunun mümkün olmadığını ifade etti.
Türkçenin ilkokul aşamasında her sınıfta haftada birer saat, genel orta aşamadaki sınıflarda ise haftada 2 ve 3 saate kadar okunduğunu açıkladı. Birinci sınıfta okuyan bazı öğrencilerin daha önceden evde Türkçe yazmayı öğrendiklerine çok sevindiğini vurguladı. Türkçe dersi saatlerinin yetersiz olmasına rağmen çocukların Anadili'ni çok sevdiklerini ve zeki oldukları için kendilerini Türkçe konusunda çok iyi yetiştireceklerine inandığını ifade etti.