Şumnu Kültür Evi'nin 8 yıldan beri düzenlediği geleneksel Eleman Yetiştirme Programları kapsamında bu yıl iki hafta Balıkesir´de kurs gerçekleşti. Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok davetlisi olarak 15 gündür Balıkesir´de bulunan Deliorman Bölgesi`nden Türk gençleri folklor eğitimi aldı.
Şumnu Kültür Evi, Kemallar'ın (İsperih'in) Todorovo köyü, Glavinitsa'nın Emirköyü(Suhodol köyü), Varna ve Eski Cuma'dan(Tırgovişte) katılan çeşitli yaşlardaki 16 öğrenci ve 4 öğretmenden oluşan grup, ilk gün Belediye Başkanlığı`na giderek Başkan İsmail Ok`a bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkan`dan şehir hakkında bilgi alan öğrenciler, 15 günlük süre içerisinde, Balıkesir´in tarihi ve turistik mekanlarını da gezdi.
Devrim Erbil`de geleneksel sanatlarımızdan olan çini desen, ebru ve kırkyama yapımını öğrenerek deneme çalışmalarında bulunan gençler, Belediye Konservatuarı`nda da müzik öğretmenleri eşliğinde 11 türkü ve şarkılar ile halkoyunlarını da öğrendi. Konuklar ayrıca Balıkesir Belediyesi Kent Arşivi`nde düzenlenen sunumda da "Türk Kültürü ve Türk Tarihi", "Anadolu`dan Bulgaristan`a göçler" konusunda genel bilgiler aldı. İlerleyen günlerde yüzme havuzu ve carting sporları ile de meşgul olan öğrenciler, Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi, Kuva-yi Milliye Müzesi, Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi, Paşa Camii, Paşa Hamamı, Karesi Bey Türbesi, Alaca Mescit Kuva-yi Milliye Anıtı, Kurtdereli Mehmet Pehlivan Anıtı`nı da gezdi. Ayrıca haftasonu Ayvalık, Şeytan Sofrası ve Cunda Adası`nı da gezen kursiuerler, öğrendiklerini belediye önünde düzenlenen 16 Temmuz veda gününde sergiledi.
Belediye Başkanı İsmail Ok, Başkan Yardımcıları Yusuf Özenç ve Argun Atıcı ile kalabalık bir halk topluluğunun izlediği gösteriler, öğrencilerin mini konseri ile başladı. Konservatuar sazları eşliğinde İki Keklik, Aşkın Kanunu, Beyoğlu`nda Gezersin ve Türkiyem adlı eserleri seslendirdi. Bu sırada, Figen Ceyhan Şerif, Deliorman Yazarlar Derneği Başkanı Ali Bayram`ın Hak ve Özgürlük adlı şiirini okudu. Daha sonra öğrenciler, Karyolamın Demiri, İki Keklik ve Harmandalı adlı oyunlarını da başarıyla oynadı. Ayrıca halk oyunları provalarında genç ve yetenekli Koreograf Tolga Yıldız onlara Aşuk ve Maşuk oyununu da öğretti.
Gösterilerin bitiminde söz alan Şumnu Kültürevi Derneği Başkanı Nurten Remzi, "Şu anda çok duygulu ve çok heyecanlıyım. Sizlerle onbeş günden bu yana beraber olduk. Bizi en güzel şekilde ağırladınız. Sevincimizi ve coşkumuzu paylaştınız. Bize Türk kültürünün güzel örneklerini sergilediniz. Güzel insanlarla tanıştık. Şehrinizin, ilinizin en güzel yerlerini gösterdiniz. Siz ne duyuyorsanız, ne hissediyorsanız, biz de Bulgaristan Türkleri olarak aynı şeyleri hissediyoruz. Gözlerinizde, bize karşı olan sevginizi, yüreğinizdeki sıcaklığı görüyoruz. Ama bu sadece şimdi değil, yıllardan bu yana hep böyle oldu. Biz, uzun yıllardır Bulgaristan`da çeşitli haksızlıklara uğramış, zulümler görmüştük. Bizler, yıllarca Türk kültürünün en güzel değerlerinden; dilimizden, dinimizden, adımızdan, müziğimizden, gelenek ve göreneklerimizden uzaklaştırılmış, kendimize yabancılaştırılmıştık. Ama yılmadık, umutsuzluğa kapılmadık. Birbirimize sarıldık. Kel Aliço'ların, Koca Yusuf'ların, Kurtdereli'lerin torunları olarak bizler de onlar gibi güçlü olmasını ve ayakta kalmasını bildik. Ama gayretlerimizle bugünkü özgür ve demokrat ortama kavuştuk. Biz, bu son günümüzde, sizlerden çok güzel anılarla ülkemize dönüyoruz. Sizleri hiç unutmayacağız, hep hatırlayacağız. Bize karşı gösterilen sıcak ilgiye ve konukseverliğe gönülden teşekkür ediyoruz. Özellikle Başkanımıza, yardımcılarına, yetkili ve ilgililere şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.
Nurten Remzi, Şumnu Kültürevi Derneği`nin, Türk kültürünü tanımak, öğrenmek ve Bulgaristan`daki Türklere de öğretmek amacıyla her yıl Makedonya, Romanya, Azebaycan, Almanya, İsveç, Ukrayna gibi Türklerin bulunduğu ülkelere çeşitli halkoyunları festivalleri, konferanslar ve eğitim gezileri düzenlediğini bildirdi. Derneklerinin, Bulgaristan`da henüz bir benzeri olmayan Kız Saz Orkestrası, Şumnu Davul Şov Grubu, Destan Folklor Grubu ve Karagöz Gölge Tiyatrosu gibi çeşitli kültürel etkinlik grupları kurduğunu da sözlerine ekleyen Nurten Remzi, ayrıca Deliorman Bölgesinde gençlere yönelik kültür, eğitim ve sanat dergisi olan Mozaik adlı bir dergi de çıkardıklarını söyledi. Kültür ocaklarının bölgede, 116 yıl önce Türk Kıraathanesi olarak kurulmuş olan ve bugün Deliorman'da Türk Kültür Merkezi olarak çalışan bir geçmişe sahip olduğunu da kaydetti.
Belediye Başkanı İsmail Ok, sergilenen çalışmalardan ve yapılan konuşmadan fazlasıyla etkilendiği ve duygulandığını söyledi. Başkan Ok, "15 günden bu yana Balıkesir Belediyesi`nin ve Balıkesir halkının konuğu olarak aramızda bulunan ve tanışmaktan büyük mutluluk duyduğumuz sizlere, halkımızın huzurunda çok teşekkür ediyorum. Bize güzel ve hoş duygular tattırdınız. Gerçekten çok duygulandık. Özellikle, Hak ve Özgürlük şiirini dinlerken, bir an için öğretmenliğimin ilk yılları olan 80-90`lı yılları düşündüm. O yıllarda Bulgaristan`da Türklere karşı acımasız bir haksızlık hüküm sürüyordu. Ülkemizin pek çok yerinde ise, o zulümleri protesto eden mitingler yapılıyordu. Balkanlardaki Müslüman Türk soydaşlarımız, iki yüzyıldan bu yana büyük haksızlıklara uğradılar. Eski yıllarda Türk nüfusu çoğunlukta iken, şimdilerde bir avuç kaldılar. Hatırlayınız ki daha dün, 90`lı yılların ilk yarısında, Bosna-Hersek`te batılılar, binlerce Müslümanı katletti. Şuna emin olunuz ki, evlad-ı fatihan olan sizlerin tırnağına diken batsa, bizim bağrımıza hançer saplanır. Çünkü siz, bize atalarımızın yadigarısınız. Bu yüzden biz, sadece Balkanlarda değil, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan, haksızlığa uğramış Türk ve Müslüman kim varsa, onların acılarını yüreğimizde hissederiz. Ülkemizi, şehrimizi ve Türk kültürünü tanıtmaktan büyük onur duyduk. Kültürümüzü tanımak ve öğrenmek isteyen dünyanın neresinde bir Türk varsa, onlara kapılarımız da, gönlümüz de sonuna kadar açık. Zaten, Türk demek kendi kültürünü yaşayan, yaşatan ve bundan onur duyan kimse demektir. Her Türk bundan onur duyar. Konuk kardeşlerimiz, kültürümüzden fazlasıyla hissedar olduklarını ifade ettiler. Biz de fazlasıyla bahtiyarız. Sizleri, bu veda gününde en içten duygularımla, sevgi ve şefkatla kucaklıyorum. Yeniden görüşmek umut ve dileğini yüreğimde saklıyorum" dedi.
Daha sonra Belediye Başkanı İsmail Ok, Başkan Yardımcıları Yusuf Özenç ve Argun Atıcı ile birlikte öğrencilerin 15 gün boyunca yaptıkları çalışmaların sunulduğu belediyemiz hizmet binası giriş salonundaki sergiyi gezdi.
Böylece Deliorman gençleri güzel bir veda töreniyle kentten ayrıldı ve ülkemize döndü.
Katılanlar, memleketimize döndükten sonra başka çocuk ve gençlere de öğrendiklerini
aktaracak. Ayrıca bayram, şölen ve festival sahnelerinde çok sunumlar yapacak. Özellikle Ekim 2010- da Şumnu Kültür Evi Tarafından düzenlenecek olan 4. Şumnu Genç Kalemler Şiir Buluşması ve Kasım 2010-da Şumnu Saz Çalma Yarışması'nda yer alacak.
Ayrıca Şumnu Kültür Evi Eleman Yetistirme ve Eğitim Programı kapsamında bu yıl bir ay boyunca İstanbul Cenan Vakfı tarafından destek alan 8 kursiyer Zurna, Davul ve Saz eğitimi alıyor ve Eylül'de Kemallar (İsperih) güreşlerinde Şumnu Kültür Evi davul ve zurnaları Deliorman'da ilk kez yer alıp eski gelenekleri canlandıracak.