Yenilik ve Büyüme Bakanlığı’ndan (MİR) yapılan açıklamaya göre, MİR Avrupa Birliği (AB) Rekabet Edebilirlik Fonları Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Ulusal Toparlanma ve Sürdürülebilirlik Planı (PVU) kapsamındaki "Teknolojik Modernizasyon" ve " Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Çözümleri ve Siber Güvenlik” isimli iki programa başvuru prosedürleri kapsamında Razgrad (Hezargrat) ilinde 18 mikro, küçük ve orta ölçekli işletme hibe desteği alacak.
Teknolojik modernizasyona yönelik tedbir kapsamında Razgrad bölgesinden 8 şirket, teknik donanımlarını yenilemek için yeni teçhizat, ekipman, makine ve yazılım alımı için toplam 3,1 milyon levalık yardımdan yararlanacak. Tedbirin toplam bütçesi 260 milyon leva olup, fonlar ülkenin dört bir yanından geçen yılın sonunda proje başvurusu onaylanan ve duyurulan 953 şirkete gidecek. Mikro işletmeler için toplam hibe tutarı 180 bin levaya, küçük işletmeler için 350 000 levaya ve orta ölçekli işletmeler için 700 bin levaya kadar olabilir.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Çözümleri ve Siber Güvenlik Tedbiri kapsamında Razgrad bölgesinde 10 proje için toplam 200 bin leva tutarında hibe desteği verilecek. Belirtilen ihtiyaçlara bağlı olarak ülkeden şirketler 3 bin ile 20 bin leva arasında hibe alacak. Tedbirin toplam bütçesi 30,6 milyon leva olup, ülke genelinde proje başvurusu onaylanan toplam şirket sayısı 1599'dur. Fonlar, kurumsal web siteleri, mobil uygulamalar, çevrimiçi mağazalar, dijital pazarlama, müşteri ilişkileri, iş analitiği sistemleri, çalışanlar için çevrimiçi eğitim kursları ve bilgi paylaşım platformları ve intranetler için web tabanlı hizmetler oluşturma maliyetlerini karşılayabilir.
15 Şubat'ta PVU’nın bir sonraki Yerel Enerji Depolama için Rüzgar Elektrik Santralleri ve Piller Tedbiri kapsamında proje başvuru süreci başlatıldı. Başvuru süresi, tüm illerden şirketlerin yoğun ilgisi nedeniyle iki aydan üç aya uzatıldıktan sonra 15 Mayıs'a kadar devam edecek. Tedbirin toplam bütçesi 200 milyon leva olup, mikro, küçük, orta ölçekli ve 3000'e kadar çalışanı olan şirketler, fotovoltaik sistemleri ve pil kurulumu için 75 bin leva ile 1 milyon leva arasında yardım başvurusunda bulunabilir. Başvuru belgeleri tamamen elektronik ortamda ISUN 2020 sistemi (https://bit.ly/3xlmh1t) üzerinden gönderilir.
Nisan ayında MİR’in PVU’un daha iki tedbir kapsamında başvuru süreci başlatması bekleniyor. 212 milyon leva bütçeli birinci tedbir, sanayi bölgeleri ve parkların geliştirilmesi, 180 milyon leva bütçeli diğer tedbir ise döngüsel ekonominin geliştirilmesine yöneliktir.