4 Ocak: Yurt dışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, 1913 yılından sonra Türkiye'den göç eden Bulgarların bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri için Türkiye'den 10 milyar dolar tazminat istedi.
Dimitrov, Başbakan Boyko Borisov'un da tepki göstermesi üzerine geri adım atarak, özür dilemek zorunda kaldı.
6 Ocak: Bulgaristan Ulusal Televizyonunda (BNT) hafta içi her gün 10 dakika olarak yayımlanan Türkçe haber programına karşı ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisi kampanya başlattı.
26 Ocak: Bulgaristan'da komünizm rejimi döneminde Türk ve Müslümanlara karşı uygulanan, yaklaşık 400 bin kişinin 1989 yılında Türkiye'ye göçe zorlanmasıyla sonuçlanan asimilasyon kampanyasıyla ilgili dava zamanı aşımına uğradı.
28 Ocak: Başbakan Boyko Borisov'un Türkiye ziyareti başladı. Borisov, iki gün süren ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
28 Ocak: Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) süreci ''Enerji Bakanları Toplantısı'' Sofya'da yapıldı. Ukrayna'nın dışında KEİ bölgesinden 10 üye ülkenin bakan yardımcısı düzeyinde katıldığı toplantıda Türkiye'yi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli temsil etti.
3 Şubat: Bulgaristan Parlamentosu, Hazar havzası doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesinin geçen yıl İstanbul'da imzalanan hükümetler arası anlaşmasını onayladı.
5 Şubat: Bulgaristan Parlamentosunun İnsan Hakları, Dinler, Şikayet ve Vatandaş Dilekçeleri Komisyonu, aşırı milliyetçi ve ırkçı ATAKA partisinin Türkiye'ye karşı sunduğu üç karar taslağını reddetti.
Komisyonun reddettiği karar taslakları, Trakya göçmenlerinin tazminat talepleri, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınması ve Osmanlı döneminde Bulgarlara soykırım uygulandığı iddialarını içeriyordu.
14 Nisan: Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) lideri Ahmet Doğan, hidroenerji projeleri için yabancı firmalardan bir milyon avro danışmanlık ücreti aldığı gerekçesiyle parlamento tarafından mahkemeye verildi.
18 Nisan: Milliyetçi VMRO partisi, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda referandum yapılması talebiyle imza kampanyası başlattı.
27 Nisan: Sofya'da kültürel tartışma ve diyalog merkezi Çervenata Kışta (Kırmızı Ev) kulübünde bir araya gelen sosyolog, siyasal bilimci, gazeteci ve film eleştirmenleri, ülkede milyonların büyük ilgiyle izlediği Türk dizilerini tartıştı. "Türk Dizilerine Evet ya da Hayır" başlıklı açık oturumu, Türk dizisi izleyen ve izlemeyen iki moderatör yönetti.
18 Mayıs: Burgaz Açık Öğretim Üniversitesinde düzenlenen törende Ortodoks Fener Rum Patriği Bartholomeos'a fahri doktor unvanı verildi. Bulgar Ortodoks Kilisesi Yüksek Senodu ve Burgaz Açık Öğretim Üniversitesinin davetlisi olan Bartholomeos, Burgaz havalimanında Başbakan Boyko Borisov ve Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov tarafından karşılandı.
21 Mayıs: HÖH üyesi eski Tarım Bakanı Nihat Kabil hakkında yolsuzluk soruşturması açıldı. Kabil, Tarım Bakanlığı yaptığı dönemde ülkenin önemli kış tatil merkezlerinden Borovetz bölgesinde kamuya ait ormanlık arazilerin iki özel şirkete ait arazilerle takas edilmesi olayında devleti 115 milyon 705 bin Leva (yaklaşık 115 milyon TL) zarara uğratmakla suçlanıyor.
8 Haziran: Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığına ait iki gemi, iki günlük bir ziyaret için Burgaz Limanı'na geldi.
14 Temmuz: Bulgaristan'da aşırı milliyetçi ve ırkçı görüşleriyle tanınan VMRO partisi, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda referandum yapılması için 320 bin imza topladı. Ekim ayında parlamentoda yapılan görüşmelerin akabinde referandumun Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin karar alındığında yapılmasına karar verildi.
17 Temmuz: Bulgaristan'a üç günlük ziyarete gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, Filibe kentinde görkemli bir törenle karşılandı. Bartholomeos, Ortodoks dünyasının kutladığı Hazreti Marina gününde Filibe kentinde aynı adı taşıyan bir kiliseyi ziyaret ederek, düzenlenen ayine katıldı.
22 Temmuz: Bulgaristan Yüksek İdare Mahkemesi tarafından Başmüftü ilan edilen, komünist rejimi ajanlarından Nedim Gencev, avukatlarını yollayarak Sofya'daki Bulgaristan Müslümanları Başmüftülük binasını ele geçirmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı.
Seçilmiş Başmüftü Mustafa Aliş Haci, "Eski komünist ajanların eylemlerine karşı haklı mücadelemize devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.
25 Temmuz: Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bulgaristan'a yaptığı üç günlük resmi ziyaretin ilk gününü Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali bölgesinde geçirdi. Çelik, Sofya'daki temasları sırasında da Başbakan Boyko Borisov ve Türk kökenli tek hükümet üyesi Kültür Bakanı Vejdi Raşidov ile görüştü.
29 Temmuz: Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci'ye destek veren Müslümanlar, başkent Sofya'da miting düzenledi.
2 Eylül: Başbakan Boyko Borisov, 2008 yılında düzenlenen son Müslüman Konferansında seçilen Başmüftü Mustafa Aliş Haci ve bu konferansın kararlarını Yüksek İdare Mahkemesinde 12 Mayısta alınan kararla bozduran eski başmüftülerden Nedim Gencev ile görüştü. Borisov, görüşmenin ardından, "Devlet, adalet sisteminin kararlarına müdahale edemez ve etmeyecektir. Ben de şahsen bu sorunda taraf olamam" açıklamasını yaptı.
13 Eylül: Bulgaristan-Türkiye sınırında Kapıkule'nin karşısındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısında eroin yapımında kullanılan 13 ton asit anhidrit ele geçirildi.
25 Eylül: Avrupa kentlerinde Türk kültürünü tanıtmayı hedefleyen "Evliye Çelebi'nin İzinde" etkinliği çerçevesinde "Üç Kadın Topluluğu" Sofya'da konser verdi.
4 Ekim: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan'a bir günlük resmi ziyarette bulundu. Erdoğan, Başbakan Boyko Borisov ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, iki ülke arasında her alanda işbirliğinin çok daha geliştirilebileceğini söyledi. Boyko Borisov da "Türkiye'nin Avrupa Birliği perspektifini destekliyoruz" açıklamasını yaptı.
9 Ekim: Bulgaristan Milli Güvenlik Kurumunun (DANS) Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Blagoevgrad, Pazarcık, Smolyan ve Gotze Delçev illerinde düzenlediği operasyon, Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü ve bölge imamları tarafından kınandı.
16 Ekim: Seçilmiş Başmüftü Mustafa Aliş Hacı, bir bildiri yayımlayarak, ülkedeki Müslüman toplumunun lideri olduğunu iddia eden eski siyasi polis ajanı Nedim Gencev'i kınadı.
20 Ekim: Bulgaristan'da milliyetçilik ve ırkçılık çizgisinde politika yapan ve parlamentoda temsili olmayan VMRO partisinin 320 bini aşkın imza ile parlamentoya getirdiği, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı referanduma gidilmesi talebi, genel kurulda görüşüldü. Konuyla ilgili oylama ileri bir tarihe ertelendi.
1 Kasım: Filibe kentinde düzenlenen "Uluslararası Balkanfila Pul Fuarı"nda büyük ödülü, Türkiye'den Edip Ağaoğulları, "Trakya'nın Posta Tarihi" adlı pulu ile kazandı.
15 Kasım: Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, görev süresini tamamlayan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük'e iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde gösterdiği gayretlerden dolayı, ülkenin en yüksek devlet nişanı olan Birinci Derece Stara Planina Nişanı verdi.
18 Kasım: Bulgaristan hükümeti, Türkiye ile bir "ortak polis ve gümrük işbirliği temas merkezi"nin kurulmasına ilişkin hazırlanan anlaşma tasarısını onayladı.
27 Kasım: Seçilmiş Başmüftü Mustafa Aliş Hacı'nın görev yaptığı Başmüftülük binası mahkeme kararı gerekçe gösterilerek polis ve jandarma güçlerinin nezaretinde boşatıldı. Savcılığın talimatı ile bina mühürlendi. Olaya tepki gösteren ve ülkenin dört bir yerinden gelen Müslümanlar, Nedim Gencev ve taraftarlarının Başmüftülüğü ele geçirmemesi için bina çevresinde nöbet tutmaya başladı.
1 Aralık: Türk televizyon dizilerinin büyük ilgiyle karşılandığı Bulgaristan'da, "Aşk-ı Memnu" dizisi de ülkenin en büyük özel televizyon kanalı BTV'de yayımlanmaya başladı. Bulgarca "Yasak Meyve" adı ile yayına giren dizi daha ilk bölümünde seyirciyi ekran başına çekmeyi başardı. Bulgaristan'da Türk dizileri izlenme rekorları kırıyor.
8 Aralık: AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, üç günlük resmi ziyaret için Bulgaristan'a geldi. Çavuşoğlu, ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Müslümanlar tarafından seçilmiş başmüftünün göreve atanmamasının yalnız dini değil, aynı zamanda hukuki bir sorun olduğunu söyledi.