ÜLKEMİZDE İSTİHBARAT SKANDALI



Çarşamba, 28 Ekim 2009

ÜLKEMİZDE  İSTİHBARAT SKANDALI  Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (DANS) hazırladığı "çok gizli" mühürlü bir raporun önce ortadan kaybolması, daha sonra ise internette yayımlanmasıyla başlayan skandal giderek büyüyor.
Skandalla ilgili olarak eski başbakan Sergey Stanişev, soruşturmayı yürüten savcıya bugün 1,5 saat ifade verdi.
Stanişev, "Sanık olarak değil, tanık olarak ifade verdim" dedi. Başbakan Boyko Borisov'un ülkede totaliter rejimlerde olduğu gibi bir korku ortamı yaratmaya çalıştığını ileri süren Stanişev, "Ülkemiz üç aydır polis, baskıcı, sosyal olmayan bir iktidarın egemenliğindedir" diye konuştu.
DANS tarafından başbakan olduğu dönemde Stanişev'e sunulmak üzere hazırlanan ve içinde "iktidarda kim olursa olsun ülkeyi aslında devlet içinde örgütlenmiş bir gücün yönettiği" yönünde yorumların olduğu rapor, "çok gizli" mührü bulunmasına rağmen arşivden kaybolmuştu. Rapor, Stanişev hükümeti iktidardan düştükten sonra ise bazı internet sitelerinde yayımlandı.
Kayıp raporun internet sitelerinde yeniden ortaya çıkması üzerine başsavcılık soruşturma başlatmıştı.
Soruşturma kapsamında dün DANS'ın eski genel müdürü Petko Sertov'un ve raporun orijinal kopyasını Başbakan Borisov'a teslim eden eski ajanlardan Aleksey Petrov'un da ifadeleri alınmıştı.
Aleksey Petrov ifadesinde, sadece Stanişev'in okuması gereken raporun kendisine tanımadığı bir kişi tarafından verildiğini söyledi.
Bulgaristan'da günlerdir gündemi belirleyen kayıp rapor skandalı sürerken Başbakan Borisov, daha önce milletvekilleri ve gazetecilerin telefonlarını dinleyerek başka skandallara da karışan DANS'ın feshedilmesinin söz konusu olabileceğini açıklamıştı.


DİĞER HABERLER