Yardımlaşma ve Dayanışma Çağırısı



Çarşamba, 29 Haziran 2016

Yardımlaşma ve Dayanışma ÇağırısıMuhterem Din Kardeşlerim!

Dinimiz İslam " Yardımlaşma ve dayanışmaya" büyük önem verir.

Kainatın efendisi Hz. Muhammed Mustafa " Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" buyurarak bu gerçeğe verilen önemi bizlerin dikkatlerine sunar.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile ilgili ashap, günlük hayatında " Cömert olduğunu, Ramazanda daha çok cömert" olduğunu ifade etmişlerdir.

Kur'an-ı Kerim'in ilk sayflarında müslümanların profilini çizen bir ayette ise " Gayba inanan, namazlarını huzur ve huşu ile kılan, ve Yüce Allah'ın verdiği rızıklardan - zenginliklerden, ihtiyaç sahiplerine infak eden ( zekat ve sadaka veren) olarak müslüman kimliği tasvir edilir.

İnsan, sosyal yönü olan " sevip - sevilmeğe" ihtiyaç duyan, erdem sahibi, şeref sahibi ve saygınlık sahibi bir varlıktır!. Hayat felsefesini "iman" la süsleyen kişi,diğer insanlara karşı Yunus Emre misali " Yaratandan dolayı, yaratılanı sevmek" gerek felsefesini kabullenirler.

Değerli Dostlar

Yüce Allah'ın insanları farklı konumlarda yaratmasındaki hikmeti, zengin - fakire yardımcı olsun, güçlü - güçsüzü korusun düşüncesidir.

Hz. Peygamberin'in (s.a.s) toplumun en fakiri olan Ebu Zer El' Gıfari'ye yaptığı tavsiye manidardır " Çorba pişirdiğin zaman, suyunu fazla katarak komşunu gözet, komşuna ikramda bulun".

Şairin ifadesiyle 21. yy'da " Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik ama! İnsanca yaşama sanatını ihmal ettik".

İnsanslık ölmedi! Ölmez!

Ancak Her birimiz bulunduğu muhit ( bölge) itibarıyla topluma faydalı olmaya gayret etmeli.

Hazır balık sunmam, balık tutmasını öğretirim diyenlere de ne mutlu!

Peygamberimiz çarşıda bir dilenciyi görür, kardeşim ahirette dilenci olarak mı bilinmek istersin? Elin ayağın düzgün, sağlıklısın, afiyettesin.

Evde mal varlığı olarak nelerin var diye sorar? Ya rasülallah Sürahim ve birkaç tane tabağım var der. Onları satmasını tavsiye eden Peygamberimiz, günlük yiyeceği ile birlikte bir balta almasını tembihler. Dağadan ağaçlar keserek satan bu zat 2-3 gün sonra peygamberimize gelir ve teşekkür eder. Alın teriyle kazanan paranın bereketini görüyorum, elbet ki çalışma dilencilikten hayırlı, yol göstermenizden dolayı minnet duygularımı sunuyorum efendim der.
Sevgili Kardeşlerim!

Pozitiv dönem diye nitelendirilen " Maddenin, dünyalığın" önplanda tutulduğu bu dönemde, dünya genelindede krizin yaşandığı dönemde, bizlere büyük görevler düşüyor.
Formül apaçık " Eğer şükrederseniz, size olan nimetimi arttırırım" buyuruyor Yüce Allah. Yani malımızın korunması ve bit taraftan artması için şükür gerek! Şükür ise malda, ihtiyaç sahibi insanları gözetmek demektir.

Aslında iki kişiye gıbta edilir, özenilir " Allah'ın kendisine verdiği dini bilgiyi hayatına uygulayarak, diğer insanlara da tebliği eden( alim) ile Allah'ın kendisine verdiği zenginliğinden fakir-fukaraya yardım elini uzatan ( zengin)" kişilere özenilir- müjde ve mesajını Peygamber efendimiz verir.
Değerli Dostlar!

Hikmeti ilahi, bugün zengin olup- belirli hastalıklardan dolayı her şeyi yiyemeyenlerle birlikte, yiyebilecek ancak imkanı olmayan insanları düşünelim?!

Toplumumuza karşı bilinçli olalım, sorumluluk duygumuzu hatırlayalım.

Garibanlara hizmet maksatlı yapabileceklerimizi düşünelim, fikir taatisinde bulunalım.
En azından:

1.Aylık maaşlarımızdan, kimimiz 2 lv. Kimimiz 5- 10 lv. Bağaşta bulunalım.

2.Mutfaklarımızda fazlalık olan malzemelerimizden - erzak poşeti oluşturalım - merhaba komşum Allah adına şu hediyemi kabul eder misin inceliğini gösterelim.

3.Elbise dolabımızı yeniledikçe, bize küçük veya büyük olan elbiseler şüphesiz ki birilerine uygun olacaktır, bize olmayan elbiseleri atmayalım, yıkayalım ütüleyelim
İhtiyacı olan kardeşlerimize hediye edelim.

4.Çöplerden yemek arayan kardeşlerimize, 1 ekmek biraz peynir ikram edelim.dertlerini dinlemeye çalışalım. Unutmayalım kaderin cilvesi bu durum bizlere de tekabül edebilir.

5.Toplumda fakirlik kisvesiyle ( fakir gibi görünerek) halkı sömürmeye çalışanlar da olabilir, bundan dolayı önlem olarak eline para değil derdi neyse o yönde imkan ölçüsünde yardımcı olmaya çalışalım. Mesela " ilaç, yiyecek ve elbise" yardımı gibi.

6. Başmüftülüğün faaliyet ve çalışmalarını maddi ve manevi olarak destekleyelim.
Toplumun ihyası ve huzuru sadece Devlet kurumlarına bırakılmamalı, duyarlı vatandaşlar olarak, ayrıca dini bir vecibe olarak " Yardımlaşma ve dayanışma" çerçevesinde islamın güzelliğini davranışlarımıza yansıtmaya gayret edelim.
Kıymetli Müminler

Ramazana has bir ibadet olmadığı halde, Zekat sevabı daha fazla olur düşüncesiyle Ramazanda verilir hale gelmiştir. Ramazanda her bir müminin göz baş sadakası olarak infakta bulunduğu fitre ise 5 lv olarak Başmüftülük Fetva Komisyonu tarafından belirlenmiştir. Zekat Nisap miktarı ise 4.600 lv. dır.
Allah için verene, Allah kat be kat fazlasını verdiğini belirterek, Bulgaristan'da " Din Eğitimine" katkıda bulunmanız için sizlerden de yardım talebinde bulunuyoruz.
Başmüftülüğümüz Ramazan Ayının Son Haftasını, 28 Haziran - 4 Temmuz tarihlerini, Milli İslami Eğitim Kampanyası olarak belirledi. Toplanacak olan yardımlar ile " Bulgaristan genelinde yaz döneminde 700 noktada yapılacak olan Kur'an Kurslarının,Madan Hafızlık Eğitim Merkezinin, Rusçuk, Şumnu ve Mestanlı İmam Hatip Liselerimizin ve Sofya İslam Enstitümüzün temel ihtiyaçları karşılanacaktır. Bu okullardaki başarılı Öğrencilere Burs verilecektir, Seçmeli Din dersi öğretmenlerine katkı sağlanacaktır.

Muhterem Müminler!
İstemek hayli zordur!

Peygamber Efendimizin (s.a.s) " Kim bir hayra vesile olursa, o hayırı işlemiş gibi olur" teşviki çerçevesinde, " Ağızı dualı, masum yavrularımıza yardımcı olalım, onların din eğitim ve öğretim sürecine katkıda bulunalım" Gelin hep beraber, bu hayırda yer alalım, Fitrelerimiz, Zekat, Sadaka ve Hayırlarımız ile bu hikmetli projenin hayat bulmasını, kapsamlı ve manidar olmasını sağlayalım.

Kalbi Saygı ve Sevgilerle
Beyhan Mehmed Kırcaali Müftüsü


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER