YERLİ YARATICILAR BULGARİSTAN TÜRKÜ'NÜ TÜRKİYE'DE TEMSİL ETTİLER



Pazartesi, 27 Eylül 2010

YERLİ YARATICILAR BULGARİSTAN TÜRKÜ'NÜ TÜRKİYE'DE TEMSİL ETTİLERIX. Uluslararası Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları'nda Kırcaalili şair Resmiye Mümün ile Mestanlılı ressam Aynur Açıkgöz Bulgaristan Türkleri'ni temsil ettiler. Yerli yaratıcıların katılımı başta onursal başkanı Feyyaz Sağlam olmak üzere Kıbris-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu'nun oluşturduğu altı kişilik heyetin sayesinde mümkün oldu. 17 ülkeden 67 sanatçının katıldığı organizasyon Belediye Başkanı şair Burhanettin Kocamaz'ın girişimiyle Tarsus Belediyesi'ne aittir. Türk dünyasını birleştiren etkinlik 21-24 Eylül tarihleri arasında Tarsuslular'ın yoğun ilgisiyle Şelale Karacaoğlan Parkı'nda gerçekleştirildi. Böylece dört akşam boyunca Türkiye'nin içinden ve yurt dışından gelen en gözde şairler, halk ozanları ve âşıklar seyircilere doyumsuz Türk şiiri şöleni yaşattılar.
Tanışma toplantısında Resmiye Mümün Başkan Kocamaz'a Ak Meleğim adlı şiir kitabıyla birlikte Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis'in sıcak selâmlarını, Belediye'nin kristal nişanını ve Doğu Rodopları tanıtan malzemelerden ibaret hediye paketini aktardı ve aynı karşılığı aldı. Katılımcılar Atatürk Anıtı'na çelenk koyma merasiminden sonra Tarsus Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun temsil ettiği Karacaoğlan oyununu izlediler ve Türk bilimine hizmetten dolayı Başkurdistanlı Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'ın adına cadde açılışına katıldılar.
Bu sene şölende ilk defa 1989 yılında Mestanlı'dan İzmir'e göç eden Aynur Açıkgöz ve Kıbris doğumlu Aygün Selvitopu sergi açtılar. Aynur ünlü ressam Kamber Kamber'in öğrencisi ve eserlerinde Balkan kadınını işler. 20'den fazla kişisel ve 50 karma sergisi olan Açıkgöz kullandığı kuş motiflerini özgürlüğün sembolü olarak açıkladı.
Şöleni yerinden yayınlayan Güney TV KIBATEK heyetini bir buçuk saatlik canlı program "Konu ve konuklar" da ağırladı. Sunucu İbrahim Örsel'in Resmiye'nin şiirlerini duyunca ‘bugünün ve geleceğin Karacaoğlanı' sıfatıyla onurlandırdı. Şaire Türk milletinin birlik ve beraberliğinin korunmasında siyasetçilerden ziyade sanat ruhlu şahızlara büyük röl düştüğüne dikkat çekerek Bulgaristan Türkü'nün bir gün Karacaoğlan'ın akıcı güzel Türkçe'sine ulaşacağına inandığını ifade etti. Şiirinde belirttiği gibi Kırcaali'deki hoşgörüyü örnek göstererek sadece Türk dünyasında değil, bütün dünyada barışa temel olmasını diledi.
Aynur ressamların şiir etkinliklerin ayrılmaz parçası olmaları gerektiğini savundu. O Karacaoğlan'ın şiirlerine resim analizi yaparak iki sanatın arasındaki farkı kullanılan ifade araçlarında olduğunu ispat etti. Ressam mükemmel hatipliği ve kendi yazdığı dörtlüğü paylaşmakla şairlik yönünü de ortaya çıkarınca herkesin hayranlığını kazandı.
Azerbaycan'ın Az Tv'si de ikisiyle ayrı ayrı röportaj yaptı.
Tarsus misafirlerine şehrin zengin tarihî ve kültürel mekânlarını tanıtarak bölgenin ünlü yerleriyle buluşturdu. Kalem ustaları Kuran-ı Kerim'in Kehf Sûresi'nde anlatılan Ashab-ı Kehf mağarasında yedi uyurlar mucizesine dokunma şerefini yaşadılar, Atatürk'ün Çanakkale Zaferi'nde kullandığı Nusret Mayın Gemisi'ne bindiler ve Mersin ilçesine bağlı Silivke'nin gururu olan Akdeniz içindeki Kızkalesi'ne çıktılar.
Bu sene de Tarsus Belediyesi Karacaoğlan adına verilen ödüllerini dağıttı, her katılımcı ise Karacaoğlan heykeli ve teşekkür belgesi aldı. Gelenek olarak etkinlik gelecek sene yayınlanacak olan kitap şeklinde yeni nesillere ulaşacak.


Diğer Fotoğraflar

DİĞER HABERLER