Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Galin Tsokov, Veliko Tırnovo Sveti Sveti Kiril ve Metodiy Üniversitesi’nde düzenlenen “Geleceğin Öğretmenlerinin Eğitiminde Dijital Dönüşüm" konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, “Bulgaristan'ın 12 şehrinde 26 yüksek okulda görev yapan yaklaşık 1900 üniversite hocası geleceğin öğretmenlerini yetiştiriyorlar” diye bildirdi.
Bakanın ifadesine göre, bu hocaların 600'ü Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın “Geleceğin öğretmenlerini hazırlayan devlet yükseköğretim kurumlarındaki hocaların yeterliliklerinin geliştirilmesi" başlıklı ulusal programı kapsamında eğitildi. Programın amacı, pedagojinin uzmanlık alanlarında eğitim gören üniversite öğrencilerinin eğitimini daha yeterlilik odaklı ve uygulamaya yönelik hale getirmek ve öğretimde modern dijital teknolojileri kullanma becerilerini geliştirmektir. Bunu başarmak için ilgili becerilerin kazanılmasını garanti altına almak amacıyla okutmanların kendilerinin de hedefe yönelik eğitimden geçmesi öngörülmektedir.
Prof. Dr. Tsokov, “Dünyada son 10-15 yılda öğretmen yetiştirme giderek daha fazla yeterliliğe dayalı hale geldi. Bu, geleceğin öğretmenlerini yetiştiren okutmanların onların temel ve mesleki yeterliliklerini geliştirmek için çalışmaları gerektiği anlamına gelir. Müfredatın kendisi daha pratik eğitime yönelik olmalıdır” diye açıklık getirdi. Bakan, son yıllarda bu tür müfredatların geliştirildiği, geleceğin öğretmen adaylarının eğitim-öğretim sürelerinin büyük bir kısmının temel okullarda pratik mesleki becerilerini geliştirmek için harcandığı Kanada, Büyük Britanya, ABD ve Avustralya gibi ülkeleri örnek verdi. Prof. Dr. Tsokov, bunun sadece teorik bilgi ve belirli kavramlarla ilgili değil, her şeyden önce teori ve pratik arasında bağlantı sağlamaya, geleceğin öğretmenleri olan öğrencilerde olumlu tutumlar oluşturmaya ve daha sonra öğrenme ortamında uygulanabilecek becerilerin yaratılmasına yönelik eğitim öngören ulusal programın sonucunun da böyle olacağına olan güvenini dile getirdi.
Bakan, “Lise eğitimindeki dijitalleşme sürecini geleceğin öğretmenlerinin çok iyi dijital becerilerinin oluşturulmasıyla ilişkilendirmek de son derece önemlidir. Bu beceriler onlara gelecekteki öğrenme platformlarıyla sorunsuz çalışabilmelerine, Dijital Sırt Çantası Platformu’nda öğrenme içerikleri oluşturabilmelerine, STEM merkezlerinde çalışabilmelerine olanak sağlayacaklar” diye açıklık getirdi.
Bundan önce Bakan, ulusal program kapsamında sağlanan fonlarla Veliko Tırnovo Üniversitesi bünyesinde inşa edilen Yenilikçi Eğitim Teknolojileri Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Tsokov, “Geleceğin öğretmenlerinin yetiştirildiği tüm devlet üniversitelerinde bu tür merkezler bulunacaktır. Onlar, ayrı ayrı üniversiteler arasında bir ağ olarak gelişmeyi başarırsa, geleceğin öğretmenlerini yetiştiren hocalar arasında bağlantı ve deneyim ve görüş alışverişi olanağını artıracaktır” diye altını çizdi.