Ardino Belediyesi’nden Kültürel ve Tarihi Mirası Tanıtan Belgesel Film Projesi



Salı, 29 Nisan 2025

Ardino Belediyesi’nden Kültürel ve Tarihi Mirası Tanıtan Belgesel Film Projesi

Ardino Belediyesi, bölgenin eşsiz kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak amacıyla etkileyici bir film projesi başlattı. 2024 sonbaharında çekimlerine başlanan film, “Ardino’nun Zenginliklerini Keşfet – Doğal Güzellikler, Lezzetler ve Görülmeye Değer Yerler” adlı proje kapsamında hayata geçiriliyor. Proje, 2014-2020 Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde, Avrupa Tarımsal Kırsal Kalkınma Fonu tarafından ortak finanse ediliyor.

Proje kapsamında bir kısa film ve bir tanıtım videosu hazırlanıyor. Yapımlar, Ardino ve çevresindeki küçük yerleşimlerin doğal güzelliklerini, tarihi değerlerini ve yerel kültürünü geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyor. Filmde yer alan başlıca noktalar arasında Trakya dönemine ait Kaleto Kalesi, “Belite Brezi” doğa kompleksi, Doyrantsi köyündeki etkileyici meander “Zavoya”, Başevo köyü yakınındaki Asara Ortaçağ Kalesi, Lyubino köyündeki Soğuk Mağara, Temenuga köyündeki Alada Zirvesi, Ardino Tarih Müzesi ve Turist Bilgilendirme Merkezi bulunuyor.

Filmin yönetmenliğini ödüllü belgeselci Magdalena Todorova üstlenirken, kameranın başında yine birçok başarıya imza atmış görüntü yönetmeni Lazar Elenkov yer alıyor. Varna’dan gelen ekip, daha önce “Pomorie – Bulgaristan’ın Siyah ve Beyaz Altını” ve “Karadeniz’in Muhafızları” adlı yapımlarla Turizm Bakanlığı tarafından iki kez “Altın Gül” ödülüne layık görülmüştü.

Yapımın danışmanlığını ise Ardino Tarih Müzesi baş küratörü Taner Çobanov yapıyor. Çobanov, çekim sürecine hem içerik danışmanı olarak hem de sahada aktif destek sağlayarak katkı sunuyor.

Film ekibi, Ardino Belediye Başkanı Müh. İzzet Şaban başta olmak üzere tüm belediye sakinlerine, çekimler boyunca gösterilen misafirperverlik ve yardımlardan ötürü teşekkürlerini iletti.

Filmin yönetmeni Magdalena Todorova, proje ile ilgili duygularını şu sözlerle paylaştı:

“Doğu Rodoplar, pek bilinmeyen bir bölge olmasına rağmen doğal güzellikleriyle bizi büyüledi. Burada yaşayan insanların kültürel miraslarına duyduğu sevgi gerçekten etkileyiciydi. Çekimler boyunca gelenekler, adetler ve geçmişin izlerini taşıyan birçok özel hikâye dinledik. Gelecekte de bu toprakların ruhunu yansıtan otantik anlatılara yer vermeyi çok isterim. Çünkü geçmişimizi unutmamak, onu genç kuşaklara aktarmak; kim olduğumuzu hatırlamak adına büyük önem taşıyor.”

Bu özel yapımın, Ardino’nun tanıtımına katkı sağlayarak hem turizm potansiyelini artırması hem de yerel kimliğin korunmasına hizmet etmesi bekleniyor.

 

Güner Şükrü


DİĞER HABERLER