Eğitim ve Bilim Bakanlığında (MON) düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev,"Çocukları birinci sınıfa kayıt ettirmek için yakınlık ilkesi tartışılmaz ve önemlidir" diye kaydetti. Bakan'ın ifadelerine göre bu ilke neredeyse tüm ülkelerin eğitim sistemlerinde görülebilir. Bakan," Ayrımcılığa Karşı Koruma Komisyonu'nun, bu ilkenin ayrımcılık olmadığını belirten bir kararı da var" dedi ve ebeveynleri, çocuklarını başka bir okula kaydetme hakkından mahrum bırakmadıklarını, ancak en yakın okula kayıt yaptırmaya öncelik verdiklerini ekledi. Bakan," Bu avantaj, rahatlık, hareket süresi, güvenlik açısından önemlidir" dedi.
Bakan," İlkbaharda yapılan birinci sınıfa kayıt işlemleri, önceki yıllara göre daha normal geçti, "ilk kaydı yapılan, ilk kabul edilen" ilkesinden kaynaklanan hiçbir kuyruk yoktu. Varna, Filibe ve Burgaz'daki çocukların yüzde 90'ından fazlası, birinci tercih doğrultusunda birinci sınıfa kayıtlıdır" diye ifade etti.
Vılçev," Çocuğun bir okulda 7. sınıfa kadar daha büyük bir erkek kardeşi veya kız kardeşi olduğunda da en yakın okul olarak kabul edilecek şekilde bir yasal düzenleme yapacağız" diye belirtti ve değişikliği, ebeveynler için çocuklarının aynı okulda okumalarının çok daha uygun olmakla gerekçelendirdi. Bakan," Gerçek şu ki, bazı okullarda aşırı yoğunluk var ki bu istenmeyen bir durum" dedi ve bunun iki vardiya uygulanmasına yol açtığını ve eğitim sürecinin bütün gün örgütlenmesinin olanaksız olduğunu belirtti. Vılçev,"Belediyelerin bir koordinasyon mekanizması oluşturmasını düzenleyerek bu yoğunlaşmanın üstesinden gelmeye çalışacağız" dedi.
Bakan'ın ifadelerine göre belediyeler, eğitim sürecinin bütün gün örgütlenmesinin sağlanamadığı durumlarda belirli okullara daha az öğrenci kabul edilmesini önerebilecek. Vılçev,"Üzerinde çalıştığımız fiziki çevre standardı ile en büyük okulların kapasitesini düzenleyeceğiz. Halihazırda 74 ilçede bulunan okullarda iki vardiya uygulanmaktadır. Ayrıca pedagoji uzmanları için tamamen yeni bir düzenleme öngörülüyor. Pedagoji uzman talebi ve arzına ilişkin bilgi sistemi oluşturulacak. Böylece öğretmenlerin nerede eksik, nerede fazla olduğu netleşecektir. MON, idari yükün hafifletilmesi ile ilgili de değişiklikler öngörüyor" diye açıkladı. "