Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Galin Tsokov, “İkili Eğitim Sisteminin Desteklenmesi" projesine ilişkin bir bilgilendirme toplantısında, “180 okuldan 11 500'den fazla öğrenci, ülkedeki 690'dan fazla işverenle gerçekleştirilen ortaklık kapsamında ikili eğitime katılıyorlar” diye bildirdi. Toplantıya başkent Sofya ve Sofya bölgesinden lise okulu seçmek üzere olan öğrenciler ve ebeveynleri ile iş dünyasının temsilcileri olmak üzere 200'den fazla kişi katıldı.
İkili eğitimin kapsamını genişletmek için Akıllı Büyüme İçin Bilim ve Eğitim Operasyonel Programı kapsamında yaklaşık 20 milyon leva yatırım yapıldı.
Bakan Tsokov, toplantıda yaptığı konuşmada, “İkili eğitim, halihazırda eğitim sürecinde olan öğrencilerin temel ve mesleki becerilerini ve yeterliliklerini gerçek bir çalışma ortamında geliştirmelerine olanak tanır” diye kaydetti. Tsokov’un ifadesine göre, bu onların daha iyi profesyoneller olmalarına, aynı zamanda işverenler tarafından sevilmelerine ve eğitimlerini tamamladıktan hemen sonra işe başlayabilmelerine olanak tanır. Bu tür bir eğitimde işsizlik çok nadir olabilir, çünkü öğrenciler gerçek iş pozisyonlarını eğitim sırasında zaten bulabileceklerdir. Bakan, bu ortaklık eğitim modelinde okulların, birlikte çalıştıkları şirketlerle diyalog halinde müfredatlarını geliştirebileceklerini vurguladı.
Bakan, “İkili eğitim en iyi eğitim modellerinden biri, çünkü öğrenciler sınıf derslerinin yanı sıra belirli iş yerlerindeki işletmelerde sürekli eğitim fırsatına sahip olurlar ve mentorların rehberliğinde iş piyasasında ihtiyaç duyulan mesleki becerilere hakim olurlar” diye açıklık getirdi. Genel eğitim okullarının çoğunda bilgi teknolojisi, ekonomi, otelcilik, yaratıcı meslekler ve diğer alanlarda eğitim veren profesyonel sınıflar da bulunmaktadır.
Tsokov, “İkili eğitim, eğitim sistemi açısından çok önemli, çünkü ebeveynler, okul ve işverenler arasındaki ilişkinin kurulması için de daha fazla fırsat sunmaktadır” dedi. Bakan, Bulgaristan'da ikili eğitim ve öğretimin 2030 yılına kadar geliştirilmesine yönelik stratejik bir vizyonun Mesleki Eğitim Danışma Konseyi tarafından kabul edildiğini, bu vizyonun ikili eğitim programlarına esnek öğenci kabulü, işverenler için kolaylıklar ve aynı zamanda bunların bir eğitim motoruna dönüştürülmesini öngördüğünü belirtti.
Amacı, ikili eğitim tercihini motive etmek olan toplantıda başkent Sofya ve Sofya bölgesindeki iki Bölge Eğitim Müdürlüğü başkanları, Eğitim ve Kültür Bakanlığı'ndan uzmanlar katıladılar. Öğrenciler, öğretmenler, mentorlar ve küçük şirketlerin ve büyük başarılı tedarik zincirlerinin yöneticileri ise bu tür erken mesleki eğitim sayesinde neler başardıklarını paylaştılar. Sergi stantlarında 11 meslek lisesinin ikili eğitim sınıflarındaki öğrenciler, bitmiş ürünleri ve iş temelli öğrenmede uyguladıkları iş süreçlerini sergilediler.