13 Nisan 1460: Mora despotlarının yarımadayı Osmanlı Devleti'ne yönelik saldırılarda üs olarak kullanması üzerine Fatih Sultan Mehmet Güney Mora'yı fethetti.
13 Nisan 1904: Büyük güçlerin baskısıyla Sultan Abdülhamit, 1903 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Makedonya'da topraklarında gerçekleşen İlinden isyanına katılan tüm çete üyeleri için, liderleri de dâhil olmak üzere genel af çıkardı. Fakat afla, beklenen barışın gelmesi bir yana, terör yeniden şiddetlendi.
14 Nisan 1878: Bulgaristan sınırları içinde bulunan Mustafapaşa'ya yani Slivengrad'a bağlı Çirmen'de, Rodoplardaki Türklerle Rus kuvvetleri arasında ilk silahlı çatışma yaşandı. Rus kuvvetleri ve Bulgar çeteler direnişçiler tarafından püskürtüldü.
14 Nisan 1921: Protevusa Gazetesi, Anadolu'nun Yunan ordusu tarafından işgalinin, iki taraftan birinin yok olmasıyla son bulacak Türk ve Yunan ırkının savaşı olduğunu yazdı.
14 Nisan 1927: Batı Trakya Türklerinin hak ve çıkarlarını savunmak; onların Türkiye'deki çağdaşlaşma sürecine paralel bir gelişme izlemesini sağlamak amacıyla İskeçe Türk Birliği, İskeçe Türk Gençler Yurdu adıyla kuruldu.
14 Nisan 1969: Makedonya Televizyonunda ilk Türkçe yayın gerçekleştirildi.
15 Nisan 1931: Ulu önder Atatürk'ün direktifleri doğrultusunda Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti yani günümüzde bilinen adıyla Türk Tarih Kurumu kuruldu.
17 Nisan 1453: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul adalarını fethetti. Böylece İstanbul'un fethine bir adım daha yaklaşılmış oldu.
17 Nisan 1933: Bulgaristan'ın Razgrat kentindeki Türk mezarlığı ırkçı Bulgarlar tarafından yerle bir edildi. Olay yurt içinde büyük tepkilere yol açtı.
17 Nisan 1954: Çanakkale Savaşları ile bu savaşta şehit ve gazi olan kahramanlar adına yaptırılan Çanakkale Şehitleri Abidesi'nin temeli atıldı.