BALKANLARIN AVAZ'I



Perşembe, 07 Mayıs 2015

BALKANLARIN AVAZ’IZülkef YeşilbahçeBu başlık altında bir panel düzenlendi TRT Eğitim Dairesi tarafından 4-5-Mayıs 2015 tarihlerinde Ankara Oran Sitesindeki yerleşkesinde.

Panelin özet başlığı; Balkanlara Genel Bir Bakış -TRT'nin Balkanlardaki Yayınları.

TRT'nın bu konuyu gündemine taşıması Bursa BAL-GÖÇ Derneği, BGF Federasyonu ve Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonun 2007 yılından beri gündemde tutması etkili oldu.

Dernek ve federasyonlarımızın bu talebine gazeteci ve teknik elemanlardan 2013 yılında Bursa'da oluşan platform üyelerinin de "TRT Balkan Kurulsun Merkezi Bursa Olsun" söylemleri siyasiler ve TRT nezrindeki girişimleri konunun TRT'nin gündemine taşınmasına destek olmuştur.

Bu konuda platform bünyesinde çalışmalarını esirgemeyip katkıda bulunan platformun oluşmasına öncülük eden Sayın Dr. Gürkan Kaya, Mak. Mühendisi Hakan Kaya, gazeteci Ahmet Emin Yılmaz, Muharrem Karabulut, Güzin Abraş, Hürol Işın ilk aklıma gelenlerden. Âcizane ben deniz de platformun Konfederasyonun temsilcisi olarak yapılan toplantılarda yerimi almıştım.

Bu olayda kimlerin daha fazla çaba sarf ettiği önemli değil. Önemli olan bu çalışmalardan sonuç alınması idi.

4 Mayıs saat 10.30'da başlayan panelin açılış ve TRT'nin tanıtımından sonra protokol konuşmaları TRT Genel Müdür Yardımcısı Sn. İbrahim Eren, TRT Genel Müdürü Sn. Şenol Göka, AK Parti İzmir Milletvekili Sn. Rıfat Sait birer konuşma yaptılar. Bursa ekibi panele Rıfat Sait tarafından davet edildi.

Panelde balkan ülkelerinden temsilcilerin daha çok olduğu dikkat çekiyordu. Bunu panelistlerin ağırlıklı balkan ülkelerinden oluşmasından anlıyoruz. Batı Trakya'dan ve diğer ülkelerden milletvekilleri paneldeki yerlerini alırken, Bulgaristan HÖH'nden kimsenin olmaması, bununla birlikte Sn. Kasım Dal'ın panelde hazır bulunması dikkat çekiciydi.

Protokol konuşmalarında her üç konuşmacının da altını çizdikleri cümleler vardı.

TRT AVAZ'ın sorumlusu Sn. İbrahim Eren, kendisi de bir Batı Trakyalı, Gümülcineli olarak, Yunan Hükümeti tarafından 11 yaşında olan babasının Trene bindirilerek 60'lı yıllarda nasıl sınır dışı edildiğini anlatırken duygulandı.
TRT Balkan kanalının ayrı bir kanal olarak yayın yapması daha yerine ulaşır bir hizmet olacağının altını çiziyordu. Balkanların huzuru ve istikrarının bozulması, bizlerin huzur ve istikrarının bozulmasına yönelmiş olarak algılarız.

TRT Genel Müdürü Sn. Ş. Göka'nın konuşması duygu yüklüydü; "Ne zaman Bosna'dan Bulgaristan'a doğru geçtiğimizde tüylerimiz diken, diken oluyor. Gelin şu elem dolu şarkıyı hep birlikte bir halay havasına çevirelim. Oralardaki derin bağlarımızı hatırlamamayı, artık geride bırakacağız. Bizlerin TRT olarak Balkanlarla ilgili bir kararımız var. Ancak burada alınacak kararlar bu dokunaklı ve hüzün dolu şarkıyı balkanlarda yaşayan tüm insanlarla bir halay havasına çevirmemize destek olacak. Bu çalışmamızla balkanlardaki parçalı durumu bizlerle birleşmelerini sağlamalıyız. TRT Balkan Kanalının hizmete açılması geç kalmış bir hizmettir. Bizler oralardaki, kardeşlerimiz, soydaşlarımız tüm yaşayanlarla birlik ve beraberlik içerisinde olmak istiyoruz. Kısmet olursa bunu da başaracağız."

AK Parti İzmir milletvekili Sn. Rıfat Sait balkanları BAL-KAN adı altında özetledi. "Balkanlar Osmanlı idaresi yıllarında oralarda adalet vardı huzur vardı, hayat bal tadındaydı. Bu gün balkanlardaki millet topluluklarının kendi öz benliklerini korumalarının Osmanlı idaresinin hoşgörüsüne, insanın hangi dilden, dinden olduğuna bakmadan saygı göstermesinden ileri gelmiştir. Ancak ne yazık ki balkanlarda yaşayan Müslüman Türk toplulukları hala gelecek endişeleri içerisinde yaşıyor. Bosna katliamlarının yıl dönümünde Bosnalı bir ananın bana söylediklerine bakın; Avcı ruhsatı için yetkililere başvuracağım. Bu ruhsatla alacağım av tüfeği ile ileride başımıza bir şeyler gelirse kendimizi koruyacağım. AB yetkilileri bu huzursuzluğu görmüyorlar mı? Bu kan akıtma huzursuzluğu ile bu insanlar nasıl yaşar. Balkanlarda yaşayan tüm topluluklar için yeniden ballı, şerbetli yılların geri getirilmesi bu ıstıraplara seyirci kalanların kanları aksa ne kadar dayanırlar." TRT 15'i kanalı Balkan kanalı olması dileği ile konuşmasını tamamladı.

Çok değerli okurlarım, gönül dostlarım; Panelde edindiğimiz izlenimlerimizi yerimizin darlığı nedeni ile özetin de özetini vermeye çalışıyorum.

Panelin birinci günkü oturumuna katılan panelistler aşağıdaki isimlerden oluşuyor;

Moderatör-Birol Dok: Başbakanlık Müşaviri. Sn Dok katılanları selamladıktan sonra, balkanların Osmanlı idaresine katılma tarihleri ile başladı. Milli Şairimiz Mehmet Akif n de Balkarlardan olduğunu belirtirken nedense Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk n de Selanikli olduğundan söz etmedi.

Panelsiler;
1-Mahir Yağcılar - KDTP Genel Başkanı Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı.

2-Mehmet Fatih Çatlak - Gazeteci-Türkiye. Her iki konuşmacının konusu; Balkanlara Genel Bir Bakış.

3-Remziya Pitiç - Bosna Hersek, Gorajde Müftüsü Panelin birinci oturumu Öğle yemeğinden önceye alınması sebebi ile salonda yoktu.Yerine ikinci gün konuşmacılarından Prof. Dr. Metin İzeti Makedonya Kalkandelen Devlet Ünverstesi Öğretim Üyesine söz verildi.

4-Vedat Ahmet - Bulgaristan Yayın Hizmetlerinden Sorumlu Müftü Yardımcısı. Her iki konuşmacının konusu; TRT'nin Balkanlardaki yayınları ve bunların nitelikleri nasıl olmalıdır?

Her iki konuşmacı da Balkanlara yönelik yayın kanalının bir an önce başlamasının altını çizerlerken. Balkanlara yapılacak yatırımların göstermelik olmayıp sağlam temellere oturmasını belirttiler. Bulgaristan temsilcisi Sn. Vedat Ahmet 41 dilde dünyaya yayın yapan TRT'nın Balkanlara yönelik yayın yapacak bu kanaldan, oralarda yaşayan etnik toplulukların dillerinde de yayın yapmasını dile getirdi.

Panelin ikinci günkü konuşmacıları; Moderatör Sadık Yalsızuçanlar-Yazar Tv. Programcısı.
1- Cengiz Ömer-Batı Trakya Millet Gazetesi Yayın Yönetmeni, Çınar FM yönetmeni.
2- Eran Hasip-Makedonya Tv. Program Yönetmeni.
3- Rıfat Feyziç-Karadağ Diyanet İşleri Başkanı
4- Raif Kırkul - Kosova Haber internet gazetesi sahibi. 5 Mayıs günkü ikinci oturumun panelistlerin konusu TRT n Balkanlardaki Yayınları ve Bunların Nitelikleri Nasıl Olmalı?

III- Oturum konusu diğerlerine benzerdi. TRT'nin Balkanlardaki Yayınlarına bakış açıları ve bu yayınların nitelikleri nasıl olmalı idi.

Moderatör - Prof. Dr. Metin Boşnak
Panelistler: Hüseyin Bürge Türkiye Milletvekili. Dr. Zülküf Oruç, İsmail Kılıçaslan Türkiye Gazeteci.

Bursa ekibi olarak gerek Sn. Genel Müdür Şenol Göka ve hemşerimiz TRT Gen. Müdür. Yardımcısı ve TRT AVAZ'dan sorumlu Sn. İbrahim Eren beyefendilerle yaptığımız görüşmeler sonunda TRT Balkan kanalının açılacağına ve Bursa'da, da bir stüdyosu olacağı intibalarımızla Bursa'ya döndük.

YAZARIN DİĞER YAZILARI