Son ilahi evrensel mesajın, değerli Muhatapları!
Muhterem Din Kardeşlerim.
Ağustos ayının birinde iki aydan bu yana dualarla beklediğimiz Ramazan ayını idrak ettik. Peygamberimizin öğrettiği dualarla " Allah'ım recep ve şabanı bizlere mübarek eyle ve bizleri ramazana ulaştır" niyazlarda bulunduk. Mevlamıza sonsuz şükürler olsun ki sıhhat ve afiyet içinde ramazan ayına ulaştık. Sorumlu olduğumuz ibadetleri inşallah bilinçle yerine getirir böylelikle de Yüce Allah'ın vaatlerine nail oluruz. Sevgili Peygamberimizin ramazan ayının mükafat ve müjdeleriyle alakalı hadislerinden bir kaçını zikredelim:
"Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur". "Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez". "Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır, oruçlunun sevabı eksilmez.
Değerli Din Kardeşlerim! Oruç, İmsak ile akşam namazı arasında kişinin yemeden içmeden ve fiili birliktelikten ( aile hayatından) kendini frenlemesi, dur etmesidir ki bunu sırf Allah rızası için yapmasıyla - Oruç olur ve mükafatı, hadislerde ifade edildiği gibi oruç tutanı Cennete özel - Reyyan kapısından içeriye alır.
Orucun hikmetlerini şöyle ifade edebiliriz: nefsi terbiye etmek, kişiye tevazuyu kazandırmak, fakirlerin durumunu yaşatarak - onlara yardım elini uzatmayı sağlamak ( Zekat), miğdeyi sağlıklı kılmak, sabrı olgunlaştırmak,acziyetimizi idrak edip - Yüce Allah'ın nimetlerine şükretmek.... erdem sahibi kılmak.
Oruç davranışlarımızı da kontrol altında tutar. Nitekim Oruçlu kişi münakaşaya girmeyi, yalan söylemeyi, kırıcı laflar etmeyi terk etmelidir. Bundan dolayıdır ki ramazan ayı - On bir ayın sultanıdır. Ondaki güzellikleri model kabul etmek ve diğer rutin günlerde de devam ettirmek gerekiyor. Unutarak yer veya içersek Allah'ın lütfu olduğunu bilelim, ağzımızı durulayarak orucumuzu bozmadan tutmaya devam edelim.
Sahurda bereket vardır! Bundan dolayı sahura kalkmak - seherlenmek, ilahi mağfiret ve berekete nail olmak gerekir. Peygamber efendimizin (s.a.s) her gece kıldığı gece namazı diye nitelendirilen " Teheccüt" namazından bizler de nasiplenelim. 2 ila 8 rekaat arası kılınabilen Teheccüt namazını bizlerde eda edelim inşallah.
Zamanımızı Kur'anı tilavet ederek ( okuyarak) o'nun nuruyla nurlanalım, Efendimize salat ve selamlar getirmek suretiyle O'nun engin erdem ve ahlakıyla ahlaklanalım. Yüce Allah'ı 99 ismi ile (esma-i hüsna) analım. Günahlarımıza tövbe-i istiğfarda bulunalım. Ailelerimizin bereketlenmeleri için iftar ikram edenlerden olalım. Teravih namazlarına katılalım, sevaplarımızı arttırmaya çalışalım.
Evveli ( ilk 10 günü) Rahmet, ortası ( 10-20 günler) mağfiret, son ( 20-30) günleri Cehennem azabından azat eden mahiyette olan ramazanı, Allah'a inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek oruç tutanlar için peygamber efendimiz adeta haccın benzerini vaad ediyor, yani günahlardan arınmak!
Bu duygu ve düşüncelerle Mevlam ramazan ayını bilinçli olarak idrak etmeyi nasip eylesin.
Tuttuğumuz oruçları, kıldığımız namazları ve yapılan hayır hasenatları kabul buyursun.
Yüce Allah bizleri de vaat ettiği cennet derecelerine nail eylesin , Kur'anın nuru ve Hz. Muhammed'in şefaatiyle....
Saygılarla
Beyhan MEHMET
Kırcaali Bölge Müftüsü