Haftanın önemli gelişmelerini şöyle bir özetleyelim.
Yine bir protestoyla haftaya başladık. Suriyeli göçmenler kaldıkları kamptaki yaşam şartlarını protesto etti.
Kamptaki yaşam şartları kötü, sağlık hizmetlerinin yetersizliği, ısınma sorunları ve yemeklerin azlığından yakınan göçmenlerin yaşam mücadelesi çok zor. Bardağa bir de dolu tarafından bakırsak eğer, savaşın ortasında olacağına daha iyi bir parça ekmekle güvende ol. Allah kimseyi bu durumu düşürmesin!
***
Güney Bulgaristan'da bir ilk gerçekleşiyor. Türkiye ile Bulgaristan arasında iki dernek Bursa'dan Rumeli Gençlik ve Kültür Derneği ve Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD) kardeşlik sözleşmesi temelini attılar.
Benzer olayların çoğalmasını temenni ediyoruz.
***
TBMM Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk ve grup üyesi Bülent Belen, iki günlük ziyaret için Bulgaristan'a geldi. Çeşitli temaslarda bulunan TBMM heyeti yaptığı toplantıda ikili ilişkiler, Türkiye'nin AB üyelik süreci, geri kabul anlaşmasıyla ilgili gelişmeler ve Bulgaristan, Türkiye ile Yunanistan sınırlarının birleştiği yerde üçlü koordinasyon merkezinin kurulması ele alındı.
Türkiye ve Bulgaristan iki dost ülke. Bu tür ziyaretlerin devam etmesi ve dostluk ilişkilerinin daha da artmasını umuyoruz.
***
Ziraat Bankası, 150. kuruluş yıl dönümünü 15 yıldır hizmet verdiği Bulgaristan'da da kutladı.
Şubelerinde güler yüzlülük ile hizmetleri ve servislerinden dolayı onları kutlar ve nice yüzyıllar dileriz.
***
Matematik çalışma kitabındaki ırkçı ödev için cezalandırılanlar olacak. Üçüncü sınıf öğrencilerinin anne babaları matematik çalışma kitabında yer alan bir ödevde çocukların toplama ve çıkarma işlemini alıştırmak üzere Roman ve Bulgarları toplayıp çıkarmaları istendiği ırkçı bir ödevden dolayı öfkelerini duyurdular.
Küçük yaşta çocuklara ayrımcılığı ve ırkçılığı her ne şekilde öğretilirse, Bulgaristan'da daha nice Metin'ler dövülüp komaya sokulacak. Bu yüzden bu durumu yaratanlar kesinlikle cezalandırılmalıdır.
***
Bulgaristan'da her dört gençten biri işsiz. 2008 yılından bu yana genç işsizlerin sayısı 15 bin artmıştır.
Maalesef Bulgaristan'da durum vahim. Çoğu işyerlerine bakılırsa, orada kadroların gençlerden değil de, emeklilerden oluşan bir kadro görülür. Bulgaristan'da her dört gençten biri işsiz, ikisi yurt dışında, biri de kısmet olmuş girmiş bir işe.
***
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe Bulgar gazetecilere Bursa'yı tanıttı. Bulgar gazetecilere Bursa ve Türkiye hakkında bilgiler veren Başkan Altepe, Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Balkanlara yapılan yatırımları anlattı. Balkan ülkelerinin de gelişip kalkınmasından yana olduklarını dile getiren Başkan Altepe, ülkeler arasında gerçek anlamda samimi diyaloglar kurmanın da önemli olduğunu söyledi.
Bu ziyaret sonrası bazı gazetecilerin yazılarını okudum. Çok güzel ağırlanmış ve o kadar memnun kalmışlar ki, yazılarında Bursa'nın güzelliklerinden ve Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'nin faaliyetlerinden etkilendikleri apaçık ortada. Bu ziyaretler ülkelerarası kardeşliği daima sıcak tutması dileğiyle.
***
Kırcaali'de yaklaşık 5 bin kişiye aşure dağıtıldı. Bu organizasyon artık 7.yıl Kırcaali Belediyesi ile kardeş Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenleniyor.
Kardeşlik böyle olsa gerek. Aşure paylaşmak, aşure bereket ... Güzel bir gelenek, devamını diliyoruz.
***
Pomaklar siyasi parti kuruyor. Sivil toplum örgütü Avrupa Pomak Enstitüsü Başkanı Efrem Mollov, yeni siyasi oluşumun etnik temele dayanmayacağını belirterek, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) lideri Sergey Stanişev'in komünizm rejimi döneminde ülkedeki Türklere uygulanan asimilasyon politikası nedeniyle özür dilemesine de değindi ve "Pomaklardan kimse özür dilemiyor, Pomakları yok sayarsan neden bahsedilebiliriz" şeklinde konuştu.
Ne diyelim yeni parti tüm Pomaklara hayırlı ve uğurlu olsun. Pomaklar diyorum, çünkü partinin adına bakılırsa, bu siyasi partinin sempatizanları ve destekçileri sadece Pomaklardan oluşacağını düşünüyorum.
***
Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı kaldırılacak. Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) topluma kapalı yerlerde sigara içme yasağının kaldırılmasını istediğini yazdı. Aralık ayında Parlamento'da Sağlık Kanunu'nda topluma kapalı yerlerde tamamen sigara içme yasağının kaldırılması öngörülen önergeleri görüşüp değişiklikler oylamaya sunulacak.
Her dört yılda bir karar değişikliği yapılırsa, bu halk artık yasak falan dinlemez. Bir kez sigara yasağı konulmuşken, halk bu duruma alışmışken, ne gerek var yasağın kaldırılmasına. Kimin hakkı var sigara kullanmayan kişileri zehirlemeye. Bir de Avrupalı diye geçiniyoruz.