Muhterem Müslümanlar!
Yüce Allah'a sonsuz şükürler olsun, peygamberi Hz. Muhammed Mustafa'ya (s.a.s) Al ve Ashabına ( ailesine, sahabesine ve bütün Ümmeti Muhammed'e) Salatü Selamlar olsun.
Evveli Rahmet, ortası mağfiret, son on günü cehennemden azat vesilesi olan mübarek Ramazan ayı, büyük bir ihtişamla geldi, esenlik ve saadet vesilesi oldu ve oluyor.
İki Aydan bu yana, Ramazan ayının ehemmiyetine (önemine) binaen Peygamberimizin öğrettiği duayı okuduk " Allah'ım Receb ve Şaban'ı bize mübarek kıldığın gibi, bizleri ramazana ulaştır" niyazlarında bulunduk.
Receb ve Şaban aylarında idrak ettiğimiz kandiller " Regaip, Miraç, Beraat" hep ramazanı müjdelediler, bizi ramazana hazırladılar.
On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı, adeta sultanlara yakışır bir endamla geldi...
Ramazan, mefhum olarak (kavram, manası), günahları yakandır.
Yüce Allah "Ramazan ayı öyle bir aydır ki Kur'an onda nazil olmaya (inmeye) başladı" buyurur.
Hz. Peygamber "Ramazan ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincirlere vurulur" buyurur. Bundan dolayıdır ki, ramazan ayında olumsuzluklar asgariye düşer.
Ramazan ilahi rahmet ve nimet ayıdır. Fırsat ayıdır, Oruç tutarak, Kur'an okuyarak, salatü selamlar getirerek, tövbe ve muhasebe ederek , zekat ve fitreleri vererek.... değerlendirilmesi gerekli müstesna bir zaman dilimidir.
Değerlendirilmediği takdirde vebal ve ıkabı (azabı) vardır.
Nitekim Peygamber efendimiz (s.a.s) bir gün minbere çıkarken ( Hutbe okumak üzere) üç kez "Amin" dedi. Ashabı kiram ( Peygamberimizin mutlu döneminde yaşamış olan Müslümanlar) ilk kez bu durumu görmeleri hasebiyle, peygamberimize sebebi hikmetini sordular.
Peygamber efendimiz (s.a.s), Cebrail (a.s.) bana minberdeyken geldi ve
1. Ya rasülallah, ramazana ulaşıp ta, bilinçli davranmayan, ibadet ve taatle vaktini değerlendirmeyen, ramazan orucundan habersiz olanı Allah helak etsin dedi, ben Amin dedim.
Öyle ya gafletli bir hayat ramazanda da sona ermeyecek, ramazanda da muhasebemizi yapmayacaksak ne zaman yaparız? Yaratılışımızın hikmetini, ahiret yurdunu ve hesabın olacağı gün " ömrümüzü nerede tükettiğimiz, kazancımızı hangi yollardan sağladığımız ( helal mi, haram mı?),ilmimizle amil olup olmadığımız..." düşünülmeli ve hazırlık yapılmalıdır.
İşte ramazan bundan dolayıdır ki " Allah'ı tanıyıp O'na kulluk için Yaratıldığımızı bize hatırlatıyor" ve asıl kimliğimize dönmemize vesile oluyor!
2. İsmin anıldığı halde ya Rasülallah, sana "Salatü Selam" getirmeyenler, helak olsun dedi, ben de amin dedim.
"Allah ve melekleri Hz. Muhammed'e dua ederler, ey müminler siz de rahmet elçisine Salat-ü selam edin" buyurur Kur'an. Ümmetine karşı son derece merhametli olan, Ümmeti diyerek her zaman ihya eden Peygambere (s.a.s) Salat getirilmez, dua edilmez mi?
3. Ana-babası, veya ebeveynden birisi yanında yaşlandığı halde duasına nail olamayan kişi, burnu sürtünsün, dedi, ben de amin dedim.
Allah " ebeveynlerimiz" (ana-babalarımız) vasıtasıyla bizleri yarattı. Bu münasebetle özellikle onların hak ve hukuklarına riayet etmek gerekir.
Peygamberimiz (s.a.s) Ana-babanın rızası, Allah'ın rızasına vesiledir, buyurur.
Kıymetli kardeşlerim!
Ramazan Ayı:
Kur'an ayıdır, Tövbe ayıdır, Oruç ayıdır, Merhamet, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır, muhasebe ayıdır, Lütuf ayıdır...
Kur'an-ı kerimin ramazan ayında (Kadir gecesinde) nazil olmaya başladı, bundan dolayıdır ki, ramazan ayı öncelikle Kur'an ayıdır. Bu münasebetle birçok camiimizde mukabileler yapılacaktır (Hatimler okunacaktır). Kur'an çok okunan, sürekli okunan kitap manasındadır.
Arapça aslından okunmalıdır, ancak mealine de bakarak Allah bana ne buyuruyor? Kulluk görevimle alakalı neler emrediyor, neleri haram kılıyor (yasaklıyor) şeklinde düşünmek ve böylelikle Kur'an ile amel etmek gerekir!
Ramazan ayı, oruç ayıdır. Oruç hicretin 2. Yılında farz kılınmıştır.
Oruç tutmak, Müminin Allah rızası için: İmsak saatinden, iftara kadar, " Yemeden, içmeden, fiili birliktelik yaşamadan (eşiyle birlikte olmadan) nefsini tutması, uzuvlarını kontrol etmesidir. Kendisine dil uzatan veya tartışma ortamı oluşturmak isteyenlere de " Benimle uğraşma kardeşim, ben oruçluyum" diyerek bir olgunluk alametidir oruç. Unutarak "yer veya içerse" hatırlayınca kaldığı yerden devam eder oruç tutmaya, bu da Allah'ın ona ikramı olur!
Mükâfat mı? Peygamberimiz (s.a.s) "Kim ramazan orucunu inanarak! Sevap ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek oruç tutarsa geçmiş günahları bağışlanır" buyurur!
Hasta olanlar, ilaç alması gerekenler, Yolcu olanlar ( 90 km.'den fazla yola çıkmış ve gideceği yerde 15 günden az kalacak olanlar) ve özel durumdaki kadınlar- ilk fırsatta oruçlarının kazalarını yapacaklardır!
Ancak ne olur zarureti olan kardeşlerimiz açıkta oruç yemesinler! Bu vebalin altından kalkamayız değilse.
Oruç tutan insan daha merhametli olur. Aç ve fakirin halini anlar, sahip olduğu nimetlerin kadrini bilir... ve yardım elini uzatır muhtaçlara yoksullara....
Ramazan'da bol bol tövbe edilir, muhasebe yapılır... dünyadan- ukbaya devam eden yolculuk gözden geçirilir...bütün sevdaların istek ve emellerin bir gün değiştiğini Ancak "Allah'ın rıza ve sevgisinin baki olduğunu müşahede eder".
Kıymetli Müminler!
Ramazan ayında nafile ibadetlerimizi de arttırmaya azami derecede özen gösterelim. Sahura kalktığımız zaman, 2-8 rekât Teheccüd namazı kılalım, her gece cemaatle birlikte Teravih namazı kılmaya ehemmiyet gösterelim. Mükâfat olarak da Peygamberimiz (s.a.s) "Kim ramazanı, Allah'a inanarak, sevap ve mükafatını Allah'tan bekleyerek (Gündüzleri Oruçla, geceleri de Teravihle) ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır" müjdesini verir.
İşte ramazan "farz olan orucun tutulması, nafile ibadetlerin " Teheccüd ve Teravihin" kılınması, zekat ve fitrelerle fakir fukaranın gözetilmesi, tövbelerin çokça yapılması, muhasebelerin edilmesi, Kur'anın çokça okunması, algılanması ve tatbik edilmesi... hasebiyle, Ramazan Ayı "Onbir Ayın sultanıdır". Allah'ın özel misafiri, en değerli ay "Bin Aydan hayırlı olan" Kadir gecesini barındıran ay ...Ramazan senin kapını çalıyor, evine misafir et, böylelikle esenlik ve saadete nail ol
Kıymetli Müminler!
Kırcaali Bölge Müftülüğü adına, özellikle de şahsım adına Ramazan-ı Şerifinizi tebrik eder, sıhhat ve afiyetle, ibadet ve taatle geçirmenizi diler, size, sevdiklerinize, İslam âlemine ve bütün insanlığa "Barış, Erdem ve Huzur" vesilesi kılmasını Cenabı Hak'tan niyaz ederim.
En kalbi dilek ve dualarımla
Başmüftülük Fetva Komisyonu nisap MİKTARINI 4.280 lv.,
Fitrenin bedelini en az 4.00 lv. olarak belirledi.
Ramazan ayında Kırcaali Haber vasıtasıyla kaleme alacağımız Güncel pek çok Konumuz olacak bilgilerinize arz ederiz.
17.06.15 Çarşamba Akşamı İlk Teravih Namazı kılınacak,
18.06.15 İlk orucumuzu tutacağız,
13.07.15 Kadir gecesini idrak edeceğiz.
17.07.15 Ramazan Bayramının birinci günü (3 gün sürer)
Beyhan MEHMET/ Kırcaali Müftüsü