Meryam Ana günü dolayısıyla Trabzon yakınlarındaki Sümela Manastırı'nda yine ayin yapılacak. Ayine bu yıl A.B.D. Başpiskoposu Dimitrios da katılacak. Dimitrios Vartholomeos'un daveti üzerine Cuma günü İstanbul'a geldi. Dimitrios ve Vartholomeos'un Sümela'ya birlikte gidecekleri ve ayini de birlikte yürütecekleri belirtildi. Ayine Yunanistan'dan binlerce Hıristiyanın katılması beklenmektedir.
Hatırlanacağı gibi yıllardan sonra geçen yıl ilk defa Sümela'da Türk Devleti tarafından ayin izni verilmiş ve Vartholomeos da ayini yönetmişti.
Türkiye demokratikleşme ve dini özgürlükler alanında büyük adımlar atarken, Batı Trakya Türklerinin durumunda ise ramak ilerleme kaydedilmemektedir. Sümela ayini, vakıflar kanunu, yetimhanenin iadesi gibi durumlar Batı Trakya Türklerini geçen yıl epey umutlandırmıştı. Ama gelin görün ki bütün bunlara karşılık, Yunanistan yöneticileri, Batı Trakya dışında Türklerin bazı camilerde Cuma namazı kılmalarına bile izin vermedi!
Öte yandan ülkemiz Yunanistan'da bir dizi Osmanlı eseri hala perişan halde. Yazdık. Yine yazacağız. Örneğin Dimetoka'daki Çelebi Sultan Mehmet Camii. İstanbul'un fethinden önce 1420'de inşa edilen bu cami ne yazık ki 1952 yılından bu yana ibadete kapalı. Gerekçe ise restorasyon. Yıllarca bitirilemeyen bir restorasyon! Restorasyonların bu kadar uzun sürdüğü başka ülke herhalde yeryüzünde yoktur! Restorasyon bir eserin ayağa kaldırılması ve insanlığın hizmetine sunmak için yapılır. Ama gelin görün ki ülkemizdeki restorasyonlarda Osmanlı eserleri sanki zamanın tahribatına bırakılıyor. İşte size son bir örnek. Gümülcine'deki Osmanlı Hükümet Konağı. Konak yakın zamana kadar adliye binası olarak kullanıldı. İhtiyaca cevap vermeyince yenisi inşa edildi. Ancak, Osmanlı Hükümet Konağı kapatıldı ve ana giriş kapısı üstündeki balkonun altına inşaat demirleri yerleştirildi. Sanki restore ediliyor gibi bir hava zannediyorum 2007 yılından bu yana estiriliyor. O yıldan bu yana manzara henüz değişmiş değil!
Öte yandan vakıflar, müftülerin seçimleri, örgütlenme, anadilde eğitim v.d. konularda da Batı Trakya Türklerinin sorunları devam ediyor ve yakın gelecekte de umut ışığı görünmüyor.
Yıllar önce kadim dostum İsmail Rodoplu ile birlikte, "neden hiç bir Türk bakan veya diyanet işleri başkanı bir bayram namazında Batı Trakya'ya gelmezler" türünden sitem etmiştik. Nitekim 2006'nın 9-10 Ocak tarihlerinde dönemin Adalet Bakanı Sayın Cemil Çiçek bir Kurban Bayramı'nda Batı Trakya'yı ziyaret etmiş ve Gümülcine Eski Cami'de bayram namazını soydaşlarla birlikte kılmıştı. Batı Trakya Türkleri o an yalnız olmadıklarını bir kez daha anlamışlar ve bu tür anlamlı günlerde Türk yetkililerin Batı Trakya'yı unutmamalarını tekrarlamışlardı. Şimdi önümüzde yine Ramazan bayramı var. Sayın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez başkan yardımcısı olduğu dönemlerde Batı Trakya'yı birkaç kez ziyaret ettiler. Onun Batı Trakya Türklerine ilgisin olduğunu bilmekteyiz. Sayın Mehmet Görmez'i Ramazan Bayramı'nda Batı Trakya'nın bir camisine davet ediyoruz.
Bu teklifimiz bugün olur mu olmaz mı, ancak biz yakın gelecekte gerçekleşeceğine inanıyoruz. Baksanıza adamlar Sümela'daki ayin için ta Amerika'dan başpiskopos getiriyorlar!