Hayatimiz her gecen gün teknolojinin gelişmesi ile biraz daha kolaylaşmakta. Teknoloji insanlara çok faydalı imkanlar sağlamaktadır. Öyle ki artık teknolojinin olmadığı bir hayat düşünemiyoruz bile. Peki, teknolojinin insanlar için sadece faydalı yönleri mi var? Yoksa kötü yönleri de var mıdır? Şöyle bir düşünelim. Öncelikle iyi taraflarına bir göz atalım.
Eski dönelerde insanlar ulaşımını at ve deve gibi binekler aracılığıı ile gerçekleştiriyorlardı. Bunlara sahip olamayanlar da yürüyerek sağlıyordu. Oysa artık günümüzde otomobil, otobüs,tren, uçak gibi taşıtlar bulunmakta.
Eskiden insanlar iletişimini genellikle yüz yüze gerçekleştiriyorlardı. Şimdi ise cep telefonları ve bilgisayarlar ile iletişim çok ciddi bir aşama kaydetmiş durumda.
Eskiden insanlar bir bilgiye ulaşabilmek için günlerce uğraşmaktayken, şimdi ise internet sayesinde bu artık bir tık ötemizde.
Bu saydıklarımızın bir de öbür yüzüne bakalım.
Taşıtların bizim ulaşımımızı sağladığı gibi egzozlardan çıkan zararlı gazlar sayesinde ozon tabakası Bulgaristan yollarına dönüşüyor. Ozon tabakasının canına okuyoruz. Havamız kirleniyor ve küresel ısınma olayı git gide bizim için daha fazla tehlike oluşturuyor. Bu da bizim sağlıklı ve temiz bir hava solumamıza ve dünyamızın çölleşmesine yol açıyor. Bunu bir şekilde azaltmak için uğraşan bilim adamları artık elektrikli otomobillere geçilmesini tavsiye ediyorlar. Ben açıkçası yakında elektrikli uçakların yapılabileceğini sanmıyorum.
Bir diğer mesele de cep telefonları. Cep telefonları sayesinde dünyanın her tarafına ulaşabiliyoruz. Yapmamız gereken tek şey numarayı girip arama tuşuna basmak. Ama maalesef bu olayın görünen kısmı. Bir de cep telefonların yaydığı manyetik dalgalar var. Cep telefonlarının yaydığı radyasyon sayesinde insanlardaki hastalıklarda ciddi artışlar görülmekte. Hatta son zamanlarda radyasyon yüzünden arılar bile ölmeye başladı.
Şimdi gelelim bir diğer olmazsa olmazımız internete. İnternet gerçekten çok büyük bir nimet. O kadar ki neredeyse bütün işlerimizi internet üzerinden yapıyoruz. Mektup yerine mail, görüntülü konuşmak için skype ve msn, bilgi aramak için Google v.s. Bunların dışında zararlı tarafları da var muhakkak. Mesela internet yüzünden bütün günümüz neredeyse bilgisayar karşısında geçiyor ve bu da ciddi bir zaman kaybına ve tembelliğe yol açıyor. İnternet yüzünden beynimizi fazla yormuyoruz ve beynimiz bu yüzden çok fazla gelişmiyor. Edindiğimiz bilgiler de kalıcı olmuyor maalesef. Unutkanlığımız artıyor. Çocuklarımız kötü siteleri ziyaret ediyor ve ahlaki olarak bozuluyorlar. İnsanlar eskisi gibi karşılıklı buluşmak yerine yazışmayı tercih ediyorlar. Yazışırken de Türkçemizde çok farklı kısaltmalara gidiyorlar. Mesela merhaba yerine 'mrb'' , Selamun aleyküm yerine'' s.a'' gibi sanki harflerden ekonomi yapıyoruz. Bunun nedenini açıkçası pek bilemiyorum.
Dünya dediğimiz yer zaten üç günlük. Biri dündü, biri elimizde cep telefonu, karşımızda internet ve altımızda araba ile yaşadığımız bugün. Üçüncü gün ise yarın, o da meçhul.
Sonuç olarak teknolojinin olabildiğince faydalı tarafından yararlanmamız bizim için daha iyi olacaktır.