Bakan Vılçev: Yeni eğitim öğretim yılı yüz yüze öğrenme şeklinde başlayacak



Perşembe, 27 Ağustos 2020

Bakan Vılçev: Yeni eğitim öğretim yılı yüz yüze öğrenme şeklinde başlayacakEğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, Sofya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Todor Çobanov ile birlikte Ulusal Doğa Bilimleri ve Matematik Lisesi'nde yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Bakan, koronavirüs (COVID-19) salgınına rağmen yeni eğitim öğretim yılının ülke genelinde yüz yüze öğrenme şeklinde başlayacağını doğruladı, ancak başlangıcına kadar salgının dinamik bir süreç olmasından dolayı değişiklikler olabileceği ihtimalini de reddetmedi.

Okul Öncesi ve Okul Eğitimi Kanunu'nda yapılacak değişikliklere de değinen Vılçev, "Okullar, grip salgınları başladığında uygulanacak elektronik ortamda uzaktan eğitim modeline geçiş yapmaya hazır, böylece öğrenim dönemi kaybedilmeyecek" dedi. Okullardaki sınıflar ve anaokullarındaki gruplar arasında etkileşimsizlik ilkesi uygulanacağı, hasta bir çocuk olursa, amacın sınıf veya grup dışındaki çocukların fiziksel temasını sınırlamak olacağı anlaşıldı.

Bakan, "Salgın durumu büyük ihtimalle okul yılı boyunca 10-12 ay sürecek. Eğitim sisteminin işlemesi için bir yol bulmalıyız" diye belirtti.

Uzaktan eğitim modellerine devam edilemeyeceğini ve bu nedenle olası başka seçeneklerin arandığını belirten Bakan, farklı ülkelerde iki strateji uygulandığını, onlardan birinin karma eğitim modeli olduğunu, ancak Eğitim ve Bilim Bakanlığının (MON) uygulanması zor olacağı için böyle bir seçenekten vazgeçtiğini söyledi.

Bazı okullar, farklı sınıfların ders saatlerinin farklı zamanlarda başlayacağı ve molalara farklı zamanlarda çıkılacağı bir plan uygulayacaklarını açıkladı. Bakan, "Yeni eğitim öğretim yılının zor olacağından şüphe yok. Çocukların sağlığını koruma yönünde büyük bir mücadelemiz olacak. Bununla birlikte okulları kapalı bırakırsak, çocuklar için koronavirüs salgınından kaynaklanabilecek sonuçlardan daha fazla olumsuz sonuç alma riskiyle karşı karşıya kalırız. Bir de kuşak krizinden söz ediliyor" dedi.

Vılçev, "Semptomları olan bir çocuk olduğunda diğerlerinden ayrı tutulacak. Onu doktora götürme sorumluluğu olan ebeveynlere derhal haber verilecek. Hastalık bulaşmış bir öğrenci veya öğretmen olması durumunda Bölge Sağlık Müfettişliği (RZİ) derhal bilgilendirilecek" diye izah etti.

En iyi eğitim şeklinin yüz yüze öğrenme şekli olduğunu ifade eden Vılçev, "Tüm eğitim modellerini olabildiğince eksiksiz hale getirmeye çalışacağız. Ebeveynler için diğer seçenek eğitim şeklini değiştirmek. Okula devamsızlık yapan çocukların oranı % 15'inden fazladır. Onların derslere katılımı ortalama % 70'in altında" diye belirtti.

Bakan, "Öğrenciler, gerekli olduğunda ek olarak ders alma imkânına sahip olacak. Sendikalarla bu ek dersleri veren öğretmenlere saat başına 15 leva ödenmesi konusunda anlaştık" diye kaydetti ve imzaladığı talimatlarda öğrencilerin devamsızlık yapabileceği kronik hastalıkların listelendiğini ekledi. Ebeveynlerin kronik hastalıkları olduğunda çocuklar geçici olarak evden online eğitime katılmayı seçebilirler.

Vılçev, "Ayrıca 20 civarında okulu, gerektiğinde birden fazla ilden öğrencileri kapsayabilecek uzaktan eğitim merkezlerine dönüştürme planı da var. Uzaktan eğitim, çevrimiçi öğrenmeden farklı olduğu için ebeveynler için üçüncü seçenek olacak. Bir araştırmamıza göre, ebeveynlerin % 16'sı uzaktan eğitim modelini tercih etti, ancak bu seçim prensip olarak değil, devam eden bir salgın zamanında yapıldı" diye vurguladı.

Dört yaşındaki çocukların zorunlu eğitime başlamasından sonra belediyelere ek mali kaynaklar sağlanacağını bildiren Bakan, bu kaynakların yardımcı ders kitaplarının yanı sıra çocuklar için yiyecek satın almak için kullanılacağını söyledi. Vılçev, milletvekillerinin, belirlenecek bir çevre içinde bulunan anaokullarına kabul edilmeyen çocuklar için tazminat ödenmesini teklif etme olasılığının yüksek olduğunu kaydetti. Başbakan Boyko Borisov'un bu fikri desteklediğini ifade eden Bakan, "57 ilçede anaokullarında yer sıkıntısı var" dedi.

Bakan'ın ifadesine göre, özel eğitim sistemi, sınırlı erişim ve ebeveynlerin mali taahhüdü ile ilgili bir alternatif. Vılçev, "Toplumsal adalet, bu ebeveynlerin tazmin edilmesini gerektirir. Yani bu muhtemelen önerilecek" dedi.


DİĞER HABERLER