TARİHTE BU HAFTA: 1-7 ŞUBAT



Cumartesi, 06 Şubat 2016

TARİHTE BU HAFTA: 1-7 ŞUBAT1 Şubat 1914: Bulgaristan'ın Sofya kentinde Türkler, milli kimliklerini, kültürlerini, haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla "Balkan" adlı gazeteyi çıkarmaya başladı.

1 Şubat 1932: "Sancak" isimli gazetenin ilk sayısı günümüzde Sırbistan sınırları içinde bulunan Sancak bölgesinde çıktı.

1 Şubat 1935: Bulgaristan'ın Razgrad kentinde Türkler arasında Hıristiyanlık propagandası yapmak amacıyla Alman Protestan misyonerleri tarafından Türkçe olarak Şahid-ül Hakaik adlı gazete çıkarılmaya başlandı.

1 Şubat 1936: Bulgaristan'ın Şumnu, kentinde Türkler arasında Marksist düşünceyi yaymak amacıyla Havadis adlı gazete çıkarılmaya başlandı.

1 Şubat 1957: Batı Trakya Türk azınlığının çıkardığı Akın adlı gazete Gümülcine'de yayınlanmaya başladı.

1 Şubat 1991: ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yıllık İnsan Hakları Raporu'nda, Yunanistan'ın, vatandaşlık yasası ile ayrımcılık yaptığı, kişileri basit bir idari işlemle vatandaşlıktan çıkardığı ve vatandaşlıktan çıkarılanlara temyiz hakkı tanımadığı belirtildi.

2 Şubat 1877: Sancak, Bosna eyaleti yönetiminden ayrılarak Kosova vilayetinin bir parçası oldu. 12.000 km2'lik bir alana sahip bölgede nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktaydı.

3 Şubat 1830: İngiltere, Rusya ve Fransa imzaladıkları "Londra Protokolü" ile Yunanistan'ın bağımsızlığını ilan ettiler. Osmanlı Devleti de bu devletlerin baskısıyla 1832'de Yunanistan'ın bağımsızlığını tanımak zorunda kaldı.

3 Şubat 1934: Bulgaristan'ın revizyonist politikalar izlemesi üzerine Türkiye, Romanya, Yunanistan ve Yugoslavya arasında Atina'da, ''Balkan Paktı'' imzalandı.

4 Şubat 1902: Osmanlının her tarafından parçalanma seslerinin geldiği bir dönemde Paris'te Birinci Jön Türk Kongresi yapıldı. Böylece Türk tarihine damgasını vuracak önemli bir sayfa açılmış oldu.

4 Şubat 1991: Yunanistan'da 24 Aralık 1990'da kabul edilen "Batı Trakya'da Müftülük Müessesesi ve İlahiyat Okulu Kurulmasına İlişkin Esasları Düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname" yayımlanarak yürürlüğe girdi. Fakat Batı Trakya Türklerini Müslüman Yunanlılar haline getirmeyi amaçlayan bu yasa, yürürlükte olmasına karşın gösterilen tepkiler üzerine uygulamaya konulamadı.

5 Şubat 1987: Yunanistan'da basına azınlıklar konusunda sansür getirildi. Devletin azınlık politikasına aykırı yayınlar yasaklandı.

5 Şubat 1994: Saraybosna'da Sırp milisler tarafından pazaryerine atılan havan mermisinin patlaması sonucu 68 kişi öldü, 200'e yakın kişi de yaralandı.

6 Şubat 1897: Girit'te isyancılar adanın Yunanistan'la birleştiğini açıkladı. Osmanlı Devleti'nin adadaki egemenliği artık sadece sözde kaldı.

6 Şubat 1945: Bulgaristan'ın Sofya kentinde Türkiye Cumhuriyeti karşıtı bir yayın olan Vatan adlı gazete Türkçe ve Bulgarca olarak çıkarılmaya başlandı.

07 Şubat 1919: Trakya-Paşaeli Müdafaa Heyeti Osmaniyesi'nin İstanbul delegeleri, Batı Trakya'nın bağımsızlık mücadelesinde kendilerine önderlik etmesi için Mustafa Kemal Paşa'ya yani ulu önder Atatürk'e teklif götürdü. Paşa, öncelikli görevin Anadolu üzerinde var olan tehlikenin ortadan kaldırılması olduğunu belirtti.

7 Şubat 2005: Yunanistan'da 1984 yılından bu yana devam eden İskeçe Türk Birliği'nin kapatma davası derneğin aleyhine sonuçlandı. Yunanistan Yargıtay Genel Kurulu da İskeçe Türk Birliği'nin adındaki Türk kelimesi nedeniyle kapatılması kararını onadı.


DİĞER HABERLER